divendres, 29 de maig del 2009

Còmics i música

Al segle XX els canals de difusió cultural van permetre l’eclosió de tot un seguint de corrents culturals populars: fins al punt en què podem definir el segle passat - des d’un punt de vista artístic - com aquell en que la cultura popular va conquerir el planeta.
En música, podríem citar fenòmens com el blues, el jazz, el soul, el funk, el rock... tot un conjunt de gèneres (alguns amb precedents molt anteriors) que es desenvolupen durant els últims cent anys. Al món gràfic imprès, el fenomen popular més important és el còmic, que s’ha definit i innovat de manera permanent fins a arribar a ser una de les manifestacions artístiques més originals i vigoroses de l’actualitat.
No és d’estranyar que aquests dos móns de la cultura popular acabessin per donar-se la mà. El còmic s’ha ocupat de la vida musical popular, tractant els seus protagonistes, la seva estètica i el seu ambient. A continuació trobareu una mostra significativa d’aquesta fèrtil aliança.

Aquesta selecció recull aquells còmics que hi ha a les biblioteques on la música i/o els músics intervenen en la història. Distingim quatre tipus d’intervenció:
- Un músic n’és el protagonista principal: el còmic és una biografia d’algun músic real (Vinicius de Moraes, Chet Baker, Fats Waller, Johnny Cash, Jimmy Hendrix, Kurt Cobain, etc)
- L’estil musical és el tema principal de l’obra. Per exemple: La historia del blues: una novela gràfica, Curiosidades del mundo del rock, Bluesman, Red Rocket 7.
- És una obra de ficció protagonitzada per algun músic (El local, Jazz Club, col•lecció Melodía del infierno, Flamenco, etc),
- La música té un especial interès, tot i que no té res a veure amb la trama: els protagonistes són fans d’algun gènere/cantant (Moonlight Blues, les obres de Crumb i a seva passió pels orígens del jazz, o la col•lecció El Señor Jean i la seva afecció per Billy Holiday, etc), o es descriu un ambient força musical (Honor entre punks o la col•lecció Alack Sinner de Muñoz i Sampayo).









0. MÚSIQUES DEL MÓN


MORAES, Vinicius de. Vinícius, o poeta: a tonga da mironga do kabuleté! Barcelona: DiscMedi, 2006. (Music comics collection)
Historia dels enregistraments de Vinicius amb Toquinho, Maria Bethania i Maria Creuza a La Fusa de Buenos Aires al 1970 i 1971... d’on van sortir un parell de cds (que acompanyen al còmic).

Eu sei que voute amar, de Vinicius de Moraes:



MORÉ, Benny. El Guajiro. Barcelona: DiscMedi, 2007. ( Music comics collection)
Vida de Benny Moré, des dels orígens a Cuba fins a l’èxit a Mèxic. S’intercalen textos sobre l’origen de la salsa, o l’evolució de la Trova cubana...

PRATT, Hugo. Tango. Barcelona: Norma
Corto Maltés s’embarca cap a Argentina a buscar a Louise. S’endinsa a la nit de Buenos Aires fins a assabentar-se que ha mort. Des de llavors, comença la venjança. Historia passional, dolorosa i fosca com un tango...

SATRAPI, Marjane. Pollo con ciruelas. Barcelona: Norma
Un músic de “tar” (una mena de cítara persa) és disposa a morir quan la seva dona li trenca l’instrument en una discusió domèstica.

SEEGER, Pete. Pete Seeger: una leyenda: hold the line. Barcelona: DiscMedi, 2006. (Music comics collection).
Biografia del cantant folk, centrada en la seva faceta d’activista social al principi de la seva carrera, i ecològica els darrers anys. Hi apareixen The Weavers, Woody Guthrie, Bob Dylan... i el senador McCarthy.

We sahll overcome, de Pete Seeger:


SFAR, Joann. La Conquista del Este. Barcelona: Norma, 2006. (Klezmer; 1)
SFAR, Joann. Feliz cumpleaños Scylla. Barcelona: Norma, 2007. (Klezmer; 2)
SFAR, Joann. ¡Todos ladrones!. Barcelona: Norma, 2007. (Klezmer; 3)
Historia d’un grup de músics klezmer (música jueva de celebració i pensada per ballar en grup) ambulants i marginats que es s’ajunten i fan camí durant els anys just abans de la Segona Guerra Mundial.

VERACRUZ, Santos de. Flamenco. Bilbao: Astiberri.
Tragèdia de passió, gelosia i crim ambientada al món del flamenc: un cantaor que es debat entre dues dones i el cant.










1. JAZZ, BLUES

Baker, Chet. Chet Baker: rebel at work. Barcelona: DiscMedi, 2006. (Music comics collection)
Dos cds amb el millor de Chet Baker acompanyats d’una breu biografia, de moments puntuals, il•lustrada en format còmic i amb alguns textos: música, drogues i dones poden resumir el volum.

Let's get lost, de Chet Baker.


CASINI, Stefano. Moonlight blues. Bilbao: Astiberri
Una història de gènere negre on les vides d’alguns personatges perdedors, entre ells un saxo, es creuen, es lliguen i canvien. En blanc i negre i amarg com un blues.

CLÉRISSE, Alexandre. Jazz Club. Barcelona: Bang
Los Angeles, 1966: Norman, músic de jazz, és abandonat per la seva dona. Ell comença a caure i es sent incapaç de tocar... incomprensiblement comença a triomfar com a músic.

CREPAX, Guido. Harlem blues. Madrid: Nueva Frontera.
Història d’assassinats, amor i venjança entre una prostituta, un mafiós i un músic de jazz (contrabaix), al Harlem dels anys 50. El bebop de Charlie Parker acompanya cada escena del còmic.

CRUMB, Robert. Melodías animadas. La Cúpula, 2005
Recull d’històries curtes sobre els primer dies del blues, la biografia de Jelly Roll Morton i Charlie Patton, portades de discos o retrats dels grans músics de blues...

CRUSE, Howard. Stuck rubber baby: mundos diferentes. Palma de Mallorca: Dolmen.
Sud dels Estats Units a la dècada dels 60. Toland Polka és homosexual i simpatitzant amb la comunitat negra: historia de creixement personal i social. La banda sonora del còmic els espirituals i les cançons de protesta negres.

CUBRI. Sombras. Alicante: Edicions de Ponent
El Cubri (en realitat Felipe Hernández Cava i Pedro Arjona) recopilen 12 històries curtes de pur gènere negre. Ja ho hem dit: gènere negre i jazz van de la mà.

DILLIES, Renaud. Betty Blues. Rosquera Ponent Mon, 2007
Rice, músic de jazz, és abandonat per la seva dona. Ell comença a caure i es sent incapaç de tocar... no, no estic repetint l’argument de Jazz Club de Clérisse: el punt de partida és el mateix, la trama, el final, el dibuix, l’estil... no tenen res a veure.

DUPUY, Philippe. Col•lecció El Señor Jean (6 volums). Barcelona: Norma.
Aventures quotidianes, laborals, amoroses, familiars del Senyor Jean, un noi de 30 i escaig amant del jazz i de Billy Holiday en particular.

FERNÀNDES, José Carlos. Col•lecció La peor banda del mundo (5 vols). Barcelona: Devir.
Recull d’històries curtes protagonitzades per personatges anònims, estrambòtics, borgians (de Borges!), kafkians... i amb vides i preocupacions gairebé irreals. Quatre d’ells, que apareixen regularment, formen part d’un grup de jazz...

HERNÁNDEZ CAVA, Felipe. Be Bop. Onil (Alacant): Edicions de Ponent
Historia del be bop dels 50 a través de l’estada de Chano Pozo, percusionista cubà, a Nova York amb la big band de Dizzy Gillespie, i de la vida i mort de Chet Baker.

A night in Tunisia, de Dizzy Gillespie:



HERNÁNDEZ CAVA, Felipe. V Girl. Alicante: Edicions de Ponent. C Her
Nova Orleans a finals dels ’40. La desaparició d’una prostituta adolescent deslliga la trama de tots els personatges implicats de la ciutat: investigador, policia, família, amiga, presumptes culpables i poders fàctics de la ciutat. Tot envoltat en un calorós clima de racisme, odi i falses aparences. I jazz, evidentment.

GONZÁLEZ, Jorge. Hate Jazz. Madrid: Sinsentido
Nova York. Tres histories de quatre músics de jazz anònims, cada un amb els seus problemes personals i professionals que acabaran explotant l’11 de setembre de 2001...

La historia del blues: una novela gràfica. Madrid: Under Cómic
Siniestro Total (!) encarrega a diversos autors (Miguelanxo Prado, Miguel Ángel Martín...) que dibuixin, adaptada a la seva manera, amb el seu estil, la vida de Jack Griffin, un gairebé desconegut bluesman amb vida de llegenda.

IGORT. Fats Waller. Madrid: Sinsentido
Reconstrucció dels darrers anys de la vida de Fats Waller a Nova York: els seus èxits, la seva prolífica carrera com a compositor, pianista i showman... contraposada amb diversos apunts del panorama pre-guerra mundial que s’estava vivint a Europa.

Honeysuckle rose, de Fats Waller:



MONTOLIU, Tete. Montoliu plays Tete. Barcelona: DiscMedi, 2005. (Music comics collection)
Biografia il•lustrada del pianista català amb ànima de músic negre. Amb entrevistes a familiars, amics i als músics que van tocar amb ell i dos cds amb la seva música.

MUÑOZ, José; SAMPAYO, Carlos. Billie Holiday. Barcelona: Planeta DeAgostini.
Retalls de la sòrdida biografia de la dama del jazz, amb tots els seus clarobscurs. En aquest volum apareix el detectiu privat Alack Sinner: la sèrie del mateix protagonista està impregnada de jazz, especialment latin jazz, amb nombroses referències a Fania All-Stars.

Solitude, de Billie Holiday:


RAULE. Home sweet home. Madrid: Diábolo, 2007. (Jazz Maynard; 1)
RAULE. Melodía del Raval. Madrid: Diábolo, 2007. (Jazz Maynard; 2)
RAULE. Contra viento y marea. madrid: Diábolo, 2008. (Jazz Maynard; 3)
Còmic de gènere negre (amb els seus tòpics i els seus ambients) ambientat al Raval de Barcelona. El protagonista: un trompetista de jazz,que això en realitat és secundari, però ja sabem que el jazz i gènere negre van de la mà. El dibuix impressionant, el guió... previsible.

RIEU, Delphine. Ghetto blues. Barcelona: Glénat, 2007. (Lolita HR; 1)
RIEU, Delphine. Abanderada. Barcelona: Glénat, 2008. (Lolita HR; 2)
Un mon futurista controlat per un estat totalitari i amb diversos focus de població tancats en ghettos. Lolita, una cantant punk, serà l’única que faci sentir la seva veu en contra del sistema. Mehdi, des del seu ghetto, intentarà trobar-la... però res no és el que sembla. Còmic europeu amb estètica manga.

TORRES, J. Días como estos. Palma de Mallorca: Dolmen, 2007.
Tres noies adolescents, al Nova York dels ’60, aconsegueixen un contracte per a una nova discogràfica. Historia sobre els inicis d’una de les nombroses bandes de noies dels `60 que es dedicaven al soul, tipus The Ronettes o The Shirelles.

Mamma said, de les Shirelles:


VOLLMAR, Rob. Bluesman (2 volums). Onil (Alicante): Edicions de Ponent
Dos volums sobre la història anònima dels primers dies del blues: dos músics (guitarra i piano) volten pel delta del Mississipí buscant-se la vida i tocant allà on els deixen...







2. POP - ROCK


ALLRED, Mike. Red Rocket 7. Manacor: Recerca. (+ cd)
Red Rocket fuig del seu planeta perseguit per no sé quin malvat. Un dels seus clons, el número 7, està especialment dotat per la música i haurà de continuar fugint dels dolents. Rocambolesca trama que serveix d’excusa per passejar-se per la història del rock, des dels 50 fins al grunge i conèixer als grans del rock i del pop de cada època.

Ziggy Stardust, de David Bowie:


BAGGE, Peter. ¡Los ídolos del grunge!. Barcelona: La Cúpula. (Odio; 3)
Tota la col•lecció Odio, situada a Seattle durant els 90, respira l’ambient grunge del moment... però especialment en aquest volums 3, on Buddy accepta convertir-se en el manager d’un grup de rock.

BERTINI, Dante. Loser: flotando con pies de plomo. Barcelona: Bang. (+ cd)
Martin arriba a una Barcelona cosmopolita i estrambòtica, fugint de la realitat asfixiant de la seva Sudàfrica natal. Aquí espera poder fer realitat el seu somni d’escriure cançons...

BOURHIS, Hervé. Britney forever. Barcelona: Planeta DeAgostini. (El Club Estéreo; 1)
BOURHIS, Hervé. Canta conmigo. Barcelona: Planeta DeAgostini. (El Club Estéreo; 2)
BOURHIS, Hervé. 21 de junio. Barcelona: Planeta DeAgostini. (El Club Estéreo; 3)
Un expert de jazz es converteix en fan d’una súper estrella del pop adolescent, un cantautor no triomfa ni a la de tres i una banda amateur prepara un concert pel dia de la música... tres volums i tres històries d’humor al voltant de la música amb el nexe del Club estèreo, una botiga de discos parisenca.

CHRISTOPHER. Love song. Barcelona: Glénat, 2008.
Quatre amics fans dels Beatles, els Rollings, els Kinks i els Who tenen un grup de música que es resisteixen a abandonar malgrat que ja han passat molt anys des de que el van crear... Col•lecció de 4 volums amb els punts de vista de cada un dels 4 amics… (de moment només publicat el primer volum: Manu, "La soledad del hombre en el adulterio").

DAVIS, Guy. Honor entre punks. Barcelona: Norma, 2004
Adaptació de Sherlock Holmes ambientat en una època fictícia entre victoriana i punk: Holmes ara és dona i punk i Watson una estudiant de medicina americana i investiguen una reaparició (adaptada també) de Jack l’Esbudellador. La trama dels assassinats s’arriba a perdre i el moviment punk guanya importància en la narració. El dibuix, brut, descriu força bé l’estètica punk.

ENTRIALGO, Mauro. Curiosidades del mundo del rock. Onil: Edicions de Ponent
Això: curiositats del món del rock (i altres gèneres urbans) des de torts els punts de vista (cantants, fans, instruments, drogues...) amb l’humor i cinisme habituals de l’autor.

GAIMAN, Neil. La Última tentación de Alice Cooper. Barcelona: Norma
Còmic de terror, de dibuix detallista i gòtic, basat en el disc The last temptation d’Alice Cooper.

GIBBONS, Dave. The Originals. Barcelona Planeta DeAgostini
Motos, drogues i música en un còmic que explica l’enfrontament entre mods i rockers, “Originals” i “guarros” segons el còmic.

GIPI. El Local. Madrid: Sinsentido, 2008
Uns adolescents d’una ciutat qualsevol, desfoguen els seves neures pròpies de l’edat en un local d’assaig. Una historia sense història transcendent (al contrari que amb altres títols de Gipi), basada en les mil situacions quotidianes de cada un dels nois i on la música, el local i la banda són el nexe d’unió.

GREEN, Martin I. Voodoo Child la leyenda de Jimi Hendrix. Barcelona Glénat
Recreació entre biografia i llegenda urbana psicodèlica de la vida, música i mort de Hendrix. Impressionant il•lustració psicotròpica!

Voodoo Child, de Jimi Hendrix:


HAYWOOD, Marcello. Michael Jackson. Madrid: Eurocomic
Biografia del rey del pop (vida, relacions familiars, música i particular món del cantant), des dels inicis amb els Jackson 5 fins a Bad (el còmic és dels ’80 i ens estalvia la caiguda!). Estètica molt dels ‘80s.

Billie Jean, de Michael Jackson:


HERRANZ. Las Manos en los bolsillos. Alicante: Edicions de Ponent, 2006
Vides d’un grup de joves dels ’80 amb els seus problemes habituals: estudis, primeres feines, amors i relacions... i rock. Blanc i negre amb estètica underground del moment.

KLEIST, Reinhard. Cash: I see a darkness. Barcelona Planeta: DeAgostini, 2007
Biografia en blanc i negre de “l’home de negre”. El punt de partida és el concert a Folsom Prison del 13 de gener del 68, a partir d’aquí, un dels presos, explica la vida de Cash des de la joventut amb Elvis i companyia
fins al mateix dia del concert.

The Ring of fire, de Johnny Cash:


LEGG, Barnaby. Eminem: en mi piel. Barcelona: Malsinet
Biografia (és pot fer una biografia las 30 anys?) del raper blanc de Detroit. Odi i violència gratuïta o conseqüència lògica de la vida que li ha tocat viure??

LEGG, Barnaby. Kurt Cobain, el ángel errático. Barcelona: Malsinet
A mig camí entre la biografia objectiva de Kurt, des de la infància fins al 5 d’abril del 94 i les paranoies depressives del cantant. Encara que coneguis els seus Diaris, i sàpigues com acaba la història, mira els deliris il•lustrats del còmic.




LEGG, Barnaby. Tupac Shakur: el rap de la muerte. Barcelona: Malsinet, 2006
Vida i darrers dies de l’estrella del gansta rap Tupac Shakur: èxits i tragèdies en una vida plena de música i violència a Los Angeles, en l’ambient de la lluita de bandes (de carrer) i de discogràfiques.


MIGOYA, Hernán. Julito el cantante cojito. Alicante: Edicions de Ponent, 2007
Julito és un cantant espanyol de cançó lleugera, ex-esportista lesionat, separat, amb diverses amants i alguns fills il•legítims, ric i famós i mig fatxa. Les 12 històries, d’estil entre Bruguera i Hanna-Barbera, ens deixen veure les interioritats de la indústria discogràfica nacional de fa unes dècades.

MING, Lu. El Guitarrista líder. Vitoria-Gasteiz: Iced Lanas. (Melodía del Infierno; 1)
MING, Lu. Reencarnación. Vitoria-Gasteiz: Iced Lanas. (Melodía del Infierno; 2)
Manghua d’estètica gairebé occidental sobre la historia d’un grup de heavys que estan al purgatori perquè s’han suïcidat i volen muntar una banda però no tenen guitarrista. Decideixen tornar a la terra per buscar-ne un i suïcidar-lo per fer que es reuneixi amb ells. Argument força absurd que serveix d’excusa per dibuixar sobre hard rock.

Pop español. Textos: Jesús Cuadrado… [et al.]. Madrid: Casset
22 autors il•lustren 22 grups o cantants del pop estanyol dels vuitanta: Miguel Ángel Martín a Esplendor Geométrico, Max a Radio Futura, Pascual Ferry a Antonio Vega, Joan Tharrats a Rebeldes, Azágra a La Polla Records...

PRESLEY, Elvis. Elvis Presley, 1953 el origen. Barcelona: DiscMedi, 2006. (Music comics collection)
Historia dels orígens Elvis: com el van descobrir i com es va enregistrar That’s all right, mama, al 1954. Inclou alguns textos sobre l’origen del rock’n’roll abans d’Elvis i 2 cds: un dels seus primers enregistraments i l’altre de les versions originals.


Hearthbreak Hotel, d'Elvis Presley:



ROBINSON, Alex. Estafados. Bilbao: Astiberri, 2006
Seguint el plantejament del seu Malas ventas, Estafados ens presenta més personatges anònims i mediocres que es creuen i ens expliquen les seves vides en una narració coral. Un d’ells: un músic de rock sense inspiració.

SACCO, Joe. El rock y yo. Barcelona: La Cúpula
El corresponsal gràfic va de gira amb uns amics d’una banda de rock per diverses ciutats europees, retratant tot el món que envolta els músics: viatge, fans, drogues, concerts... Segueixen algunes histories curtes i força satíriques relacionades amb el rock publicades a diverses revistes.









3. CLÀSSICA

PRADO, Miguelanxo. Pedro y el lobo. Barcelona Norma
Versió en còmic de la composició per a orquestra de Prokofiev.
... i aquí un fragment d'un curt, dirigit per Suzie Templeton, del mateix tema:






RUSSELL, P. Craig. El Anillo del Nibelungo: de Richard Wagner. Barcelona: Planeta DeAgostini
Les quatre òperes de Wagner ("El oro del Rin", "La valkiria", "Sigfrido" i ""El crepúsculo de los dioses") dibuixades també en 4 volums.



















5. MÚSICA D’ESPECTACLES. BANDES SONORES.


BERLIN, Irving. One night on Broadway with Irving Berlin. Paris: Nocturne, 2007. (BD Cine; 7)
Vida de l’autor de musicals clàssics de Broadway (Cheek to Cheek, Top hat, There’s no bussines like show bussines...): des dels inicis com a immigrant rus a NY (en realitat es deia Israel Baline) fins al seu èxit a Hollywood.


Let's face the music and dance, amb la veu de Ella Fitzerald:






I fins aquí he arribat... Segur que n'hi ha alguns més que se m'escapen: accepto comentaris per ampliar la llista.

8 comentaris:

mon ha dit...

Magnum! quin curru, sí senyor.. felicitats!!!!

Director Wilkins ha dit...

Magnumer than ever!
Expo ben trabada per qualsevol biblioteca que s'hi llenci, i un munt de suggeriments de compra.

Marta ha dit...

Uauuuuuuuu!!! A mi em serà molt útil!!!! Gràcieeeeees!

Magnum ha dit...

Gràcies!
Ara només fa falta anar-la actualitzant... De moment ja podeu afegir Freddie y yo, l'autor és Mike Dawson i està editat per La Cúpula.
Adivineu de quin músic parla, oi?
: )

mediamus ha dit...

A very complete work ! Bravo :-)

(some similar studies also exist in France. I could give you some links if you're interesting about it.)

Magnum ha dit...

Thanks!
Yes, please: let me see these links. : )
Maybe this french comics are not published in spanish, but...
Thank you!

mediamus ha dit...

A first wave of links. I hope to do the same work, a bibliography with french edited comics (called BD, bandes dessinées) and musique, and I will ask my collegues for ideas and reference on our list Discothecaires. So, to be continued ... :-)


Romans et BD sur le jazz
http://www.acim.asso.fr/spip.php?article113

Festival Bulles Zik : Bande dessinée et musique
http://www.bulleszik.com/

Guy Peellaert est un graphiste très respecté :
http://www.artnet.fr/magazine_fr/art_graphiques/DEVAUX/Peellaert.asp
http://www.lemonde.fr/carnet/article/2008/11/19/le-peintre-graphiste-et-photographe-belge-guy-peellaert-est-mort_1120312_3382.html
http://fr.wikipedia.org/wiki/Guy_Peellaert

La collection BD Jazz chez Nocturne :
http://www.bedetheque.com/serie-7073-BD-BD-Jazz.html

Par la médaithèque Les coteaux d'azur : Dossier Le Jazz dans tous ses états avec une bibliographie Le Jazz dans la bande dessinée

Variations sur la note blue : UNE RENCONTRE PASSIONNANTE DU JAZZ ET DE LA BANDE DESSINÉE, AVEC MUSIQUE. à propos du dessinateur Loustal et du saxophoniste Barney Willem
http://www.loustal.nl/variations_sur_la_note_blue.htm

Magnum ha dit...

Merci beaucoup!
We'll wait for your list...
: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...