La Marisa Serret, bibliotecària a Sant Gregori, ens fa arribar aquesta iniciativa musictecària que ens encanta. Per això l'AMPLIem ;-)
Com funciona?
Es convida a tocar a la biblioteca a persones aficionades a la música. Són, normalment, joves. Però també hi ha cabuda per a mainada (Rockspan al 2017) i per a no tan joves (Francesc i Santi al 2018).
Els altres anys els buscàvem una mica a dit. Aquest any hem demanat col·laboració per les xarxes.
Per tant, es tracta de músics voluntaris. Se'ls compensa amb algun tipus de refrigeri, intentant que aquest refrigeri el prenguin en algun local de la població. D'aquesta manera incloem al poble en l'activitat bibliotecària.
La música que toquen solen ser adaptacions de temes que ells mateixos han fet, tot i que en algunes ocasions també toquen peces creades per ells mateixos.
Habitualment els grups que vénen tenen relació amb alguna de les dues poblacions. O bé algun component és de la Llera del Ter o de la Vall de Llémena. Tot i que intentem que en les dues biblioteques toquin les mateixes persones, i/o grups, no sempre és possible. Si seguiu les notícies de la biblioteca de Sant Gregori i/o la pàgina de Facebook Bifonic veureu que en alguns concerts hi ha més gent a Celrà o a la inversa. O tal i com passa aquest any a Celrà hi haurà més concerts que no pas a Sant Gregori, però només és per un problema de dates.
Objectius
Arribar a un públic que no assisteix habitualment a la biblioteca, per exemple joves. També arribar a persones a qui agrada la música.
Donar a conèixer de manera “simpàtica” el fons audiovisual de la biblioteca.
Obrir, als usuaris, l'espai bibliotecari a altres experiències.
Donar a conèixer la biblioteca a no usuaris habituals.
Una mica d'història
El 2015 va ser l'Any de les Biblioteques. Des de Sant Gregori es va impulsar un projecte on es relacionaven diferents artistes de diferents disciplines amb l'espai bibliotecari. En aquest projecte es va demanar a una cinquantena d'artistes que treballessin en uns quaderns. En varen sorgir dos exposicions que varen anar voltant per diferents biblioteques de tot el territori. Es va fer la inauguració a Sant Gregori i en el mes següent a la biblioteca de Celrà. Allà, una de les persones que havia col·laborat en el projecte (Anna Bohigas) i que cantava en un grup va tocar en directe. Al responsable de la biblioteca de Celrà li va agradar el format petit, musical i a la biblioteca i vam decidir iniciar el projecte Bifonic.
Així doncs, el projecte Bifonic neix al 2016 arrel de la presentació a Celrà del Projecte BiblioArt. Neix de la col·laboració entre les dues biblioteques (Celrà i Sant Gregori). Per aquest motiu es diu BI. L'Anna Bohigas – filla de Sant Gregori- ha estat col·laborant en el Bifonic des de l'inici. D'ella és el disseny dels cartells.
Al 2016 van actuar 5 grups, 5 a Celrà i 5 a Sant Gregori. Al 2017 en van ser 3. Aquest 2018 seran 8 grups que faran 5 concerts a Sant Gregori i 8 a Celrà.
Millores
Cada any intentem millorar una mica l'experiència. Per aquest motiu ens reunim, un cop acabat el cicle, els responsables de les dues biblioteques i en fem una mica de valoració.
Per aquest 2018 hem creat un espai – Centre d'interès itinerant – on exposar discografia del fons bibliotecari.
El cartell 2018
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada