El professor universitari Daniel J. Levitin, antic músic i productor discogràfic des de mitjans dels anys 70 fins a principis dels 2000, aplica la investigació neurocientífica en el camp de la música per intentar explicar perquè algunes cançons o sons ens emocionen, ens porten a reviure moments, sensacions i sentiments i perquè tenim la capacitat de desestructurar mentalment cançons, fer-ne abstraccions i variar lliurement el seu tempo i ritme, sempre mantenint viva l'essència pròpia del tema.
Daniel J. Levitin
Aquest camp d'estudi de la neurociència que s'alia amb la psicologia cognitiva per explicar la influència de la música en el nostre cervell i el paper que juga en la vida dels humans, és el que Daniel J. Levitin desenvolupa al seu llibre Tu cerebro y la música. El estudio científico de una obsesión humana (2006), considerat el primer best seller sobre el tema, seguit per Musicofília d'Oliver Sacks (2007).
Partint dels aspectes fonamental del so i la música, amb una especial atenció al to com a element clau per a transmetre emocions a través d'ella, l'autor desenvolupa el seu treball investigant quines són les reaccions que es produeixen en el cervell amb l'escolta de determinades cançons i sons. També ens explica perquè som capaços d'esbrinar quina cançó estem escoltant encara que el seu tempo o instrumentalització siguin totalment diferents a la versió original.
A base d'experiments, Levitin va traçant un mapa de les reaccions que es produeixen al cervell amb determinats sons, tons, timbres, ritmes, harmonies, etc. a mida que va fent petits descobriments, com per exemple: la preferència del nostre cervell pels ritmes senzills; la realització per part del cervell de càlculs neuronals molt complexos per aconseguir identificar els girs melòdics o ritmes destacats en les diferents versions de temes musicals; com funciona la memorització de les lletres o el timbre d'una cançó i com les podem recuperar per reconèixer els temes en diferents instrumentalitzacions.
Per il·lustrar tots aquests temes, s'utilitzen múltiples exemples sonors, que són els que recollim a la playlist d'Spotify que us oferim. Una llista amb totes les cançons que l'autor va citant ordenades a mida que van apareixent. El complement ideal per a descobrir com reacciona el nostre cervell davant la música a través d'aquesta obra recomanable tant per a professionals i estudiants, com per al públic en general.
“Si todos oímos la música de forma diferente, ¿cómo podemos
explicar que algunas composiciones puedan conmover a tantas personas, el Mesías de Haendel o “Vincent (Starry
Starry Night)” de Don McLean, por ejemplo? Por otra parte, si todos oímos la
música del mismo modo, ¿cómo podemos explicar las amplias diferencias de
preferencia musical? ¿Por qué el Mozart de un individuo es la Madonna de
otro?”.
Daniel J. Levitin. Tu cerebro y la música.
MOZART:
MADONNA:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada