dijous, 4 d’agost del 2011

The Sherman Brothers: la immortalitat anònima

Actualment són dos octogenaris, de 86 i 83 anys, que viuen retirats gaudint d'un gloriós anonimat entre les hordes que adoren la música popular. Però ells dos, Robert B. Sherman i Richard M. Sherman són el duo compositor amb més bandes sonores de la història i amb més cançons que han passat a l'imaginari popular. Són, senyores i senyors, THE SHERMAN BROTHERS.



Tots hem cantat desenes de cançons d'aquests duo compositor. La raó-com no podia ser d'una altra manera- és doble: per una banda, el fet que les seves cançons fossin la banda sonora de pel·lícules infantils en l'època de màxim esplendor de Disney. Aquí va una selecció perquè sapigueu de qui estem parlant:
Per altra, clar, la extraordinària qualitat i sensibilitat de les seves partitures que han arribat a trascendir les escenes per les quals van estar creades, i han saltat generacions , cultures i estils. Sembla mentida que puguem fixar l'autor d'aquest tema, que sembla tan clàssic i perfecte, que és de ningú:


Fills de compositor, els dos van començar a formar parella compositora al 1951. Més de 50 anys de carrera artística a Hoollywood els ha deparat honors de tota mena, Grammy's, Oscars, i fins i tot s'ha rodat una pel·lícula sobre la seva vida que trobareu aquí. The boys!




Autèntics genis del difícil equilibri que representa adaptar el propi geni a les necessitats de les cançons, van saber imprimir gràcia a infinitud d'escenes. Com aquesta inoblidable peça de El llibre de la Selva:



De fet, són autors de la cançó més cantada pels nens arreu del món, tot un himne fratern anomenat It's a small world que podria haver fet nadar en royalties als seus creadors: però no, van renunciar al seu copyright en favor de la Unicef. És un món petit, després de tot, i uns orientals ens el presenten des de Disney World per acabar asistint a una interpretació del propi Richard Sherman.



De la desena de bandes sonores magnífiques que van composar, cadascú podrà fer el seu top. Aquí ens inclinem per rendir-nos a Chitty Chitty Bang Bang, l'innocent pel·lícula on el gran Dick Van Dyke (un altre octogenari encara en acció) desplega tot el seu increïble carisme com actor, ballarí i cantant. Aquí va la balada que els hi canta als nens per fer-los dormir, una partitura a l'alçada de qualsevol stàndard de jazz de Duke Ellington o Gershwin, un Summertime infiltrat a una pel·lícular de Disney. Els ulls us reaccionaran immediatament:




O aquesta peça frenètica i divertida alhora que representa el moment en que el protagonista ha de camuflar-se entre uns ballarins per fugir dels seus perseguidors. Alegria i aventura amb un vell bamboo:




O aquest moment culminant de la pel·lícula en que els protagonistes, com a cavalls de Troia, s'infiltren al castell maleït fent-se passar per ninots. El seu ball és admirable, però la peça és ja una joia mineral sensible.



Aquí estan, els Sherman Brothers amb Walt Disney, el creador que va confiar en ells amb un ull visionari.






Cançons perquè les canti tothom sense importar l'edat, l'origen ni l'autor. Es pot imaginar una glòria popular superior? Llarga vida al compositor anònim, al creador de cultura popular. Longevitat definitiva i multitudinària la dels Sherman Brothers.



Per acabar, us mostrarem la versió d'un dels grans temes dels Sherman Brothers. La balada Hushabye mountain, una de les cançons més boniques mai composades, interpretada en directe per un dels grans cantants i guitarristes de la història de la música, David Gilmour de Pink Floyd.




Aquí trobareu part de la seva discografia en straming: Richard M. Sherman
Aquí una bonica cançó homenatge: The Hussy's – Sherman Brothers


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...