divendres, 15 de gener del 2010

La Discoteca d'AMPLI, XLVIII: Deolinda



Abans no se'n vagin per l'Europa més fadista (Holanda i Alemanya), els hem tingut aquí, aô vivo, al Mercat de Música Viva de Vic. I si no ens visiten aquest 2010 ... almenys ens quedarà el seu primer disc "Cançâo ao lado", un dels millors discs de l'any 2009, de ben segur. Serien tal vegada, salvant totes les distàncies geogràfiques i musicals, una mica així com els Manel de Portugal? En fi, per mi han estat un dels millors descobriments musicals de l'any passat.

Una genial presentació del grup i del disc:



Deolinda són: Ana Bacalhau, veu; Pedro da Silva Martins, composició, textos, guitarra clàssica i veu; Luís José Martins, guitarra clàsica, ukelele, cavaco, guitalele, guitarra braguesa i veu; i Zé Pedro Leitâo, contrabaix i veu.

El projecte musical Deolinda neix el 2006, quan els músics Pedro da Silva i Luís José Martins conviden la vocalista Ana Bacalhau a cantar algunes cançons que havien composat. I ben aviat Zé Pedro Leitão, contrabaixista i actual marit de la solista, se suma a la banda per formar el quartet més original de folk portuguès dels darrers temps.

Deolinda s'inspira en el fado i la música popular portuguesa, tot i que també té tocs de música brasilera, jazz i pop. Les lletres expliquen la vida quotidiana i la manera de ser de diversos personatges portuguesos (tot i que poden ser també universals). Sempre són lletres plenes d'ironia i sentit de l'humor, amb tendència a riure's dels propis clixés i tòpics culturals i musicals.

El nom de la banda és un nom propi femení i es refereix a un personatge de ficció creat pel mateix grup que protagonitza bona part de les cançons: una noia soltera, poc atractiva, que viu a a Lisboa i pateix diversos mals d'amor ... sí, podria ser un bon fado.

Una bona recomanació per a les col·leccions de totes les biblioteques que estimin les músiques tradicionals lliures de prejudicis.

Web de Deolinda.
Deolinda a Myspace.
Deolinda a Youtube.

Enviat per Marta
mediatecabanyoles.blogspot.com

1 comentari:

Anònim ha dit...

Bé, ja em venen ganes d'escoltar el grup en directe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...