dimecres, 20 de gener del 2010

Els fills de l'Spotify

Fa unes setmanes vaig trobar un article que parlava sobre els 10 fills grans de l'Spotify, tota una sèrie d'aplicacions desenvolupades al caliu d'aquest exitós programari que encara ha de conquerir Amèrica.

En el món de la Web 2.0 no és incompatible el negoci amb la gratuïtat, i en un moment com l'actual, en què sembla que tot allò gratuït de la xarxa ha d'extingir-se per decrets legislatius o àvids i accelerats afanys de lucre, Spotify és un nou exemple de les quasi infinites possibilitats i sinergies favorables que representa facilitar l'accés a l'API de la teva aplicació.

M'explico: una API (Application Programming Interface) és un conjunt de funcions i procediments d'una aplicació que permeten l'intercanvi d'informació amb una altra aplicació (o més d'una). A Internet això vol dir que un programador o usuari ben documentat pot extreure informació en temps real d'Spotify i processar-la de manera que alimenti noves aplicacions.

Programmable Web és un recurs de primer ordre per conèixer el món de la Web 2.0 des del vessant de la programació. Per exemple, permet saber quantes i quines API s'han estat fent servir per generar noves aplicacions la darrera setmana...

D'això van aquests reculls d'aplicacions que complementen Spotify amb diverses utilitats. En qualsevol cas, si us agrada Spotify i en feu ús, trobareu útils i/o interessants aquestes aplicacions que beuen directament de l'original: col·leccions virtuals de música, llistes d'èxits, compartir llistes de reproducció, etc.



Per què no pensar que des de les nostres biblioteques també podríem oferir aquests innovadors serveis 2.0 combinats amb alguna mena de valor afegit com podria ser la pròpia col·lecció de CD?

2 comentaris:

Director Wilkins ha dit...

Bona idea, Gamby. Les biblioteques poden oferir aquests serveis, partint de la col·lecció ja existent. Segurament cal una aposta institucional al respecte. Sospito que les biblioteques potser no han de fer el seu propi negoci a la xarxa, si no que haurien de intentar contribuir als fenòmens col·lectius que ja existeixen. Playlists? Why not!. Tot són hipòtesis.

mediamus ha dit...

Article intéressant.
Ce serait unprojet intéressant pour une bilbiothèque d'utiliser les API existantes.
Quelques biblitohèques françaises réalisent cette expérience en utilisant les API de Last FM, d'Amazon ou de Jiwa.

Cela poste des questions de droit d'auteur dans un écosystème qui aujourd'hui n'est pas encore stabilisé, mais c'eest une très bonne idée d'enrichir nos catalogues en important ddes contenus (extraits musicaux, vidéos, photos, biographies, etc.)

Les exemples ici :

http://www.bibliopedia.fr/index.php/Biblioth%C3%A8ques_musicales_hybrides#Catalogues_2.0.


Meilleures salutations

Nicolas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...