dimarts, 5 de gener del 2010

La banda sonora de l'any: música popular catalana del 2009

En l'edició d'ahir del diari digital Vilaweb.cat es va publicar un interessant resum del més destacat dins la música popular produïda al país durant l'any passat.

Un reportatge de la periodista Bel Zaballa que amplifiquem des d'aquest espai, considerant que pot ser un recurs ben útil per als bibliotecaris musicals del país a l'hora de completar les col·leccions dels seus equipaments. En aquest sentit, aprofitem per recordar que dins el bloc AMPLI trobareu abundants discografies selectives que poden facilitar la tasca de selecció i adquisició de nous àlbums que enriqueixin el fons de la biblioteca.


La Banda sonora de l'any


Repassem els discs més destacats del 2009 i us oferim tot d'enllaços de vídeos i cançons

Anna Roig i l'ombre de ton chien, els Nens Eutròfics, Sénior i el Cor Brutal i el Petit de ca l'Eril són alguns dels debuts musicals més notables del 2009. Adés de cançó francesa, adés de pop naïf o de folk juganer, tots han publicat uns primers discs molt aplaudits. Aquest 2009 també en ha fornit obres que demostren la bona salut i la diversitat de la música que es fa al nostre país, com les de Joan Miquel Oliver i dels Amics de les Arts. També sobresurt, per la seva molt destacada aportació, Pep Gimeno, el Botifarra, que ha publicat el segon disc, 'Te'n cantaré més de mil'. Un recull dels discs més destacats, a VilaWeb TV.

El cantador de Xàtiva (entrevista amb VilaWeb TV) es dedica, de fa dècades, a investigar i a recuperar cançons tradicionals mig oblidades, o perdudes del tot. Gràcies a ell, aquestes cançons arriben a les generacions més joves, i ara com ara, la majoria del públic dels seus concerts és jovent que torna a cantar coses com la 'Malaguenya' o la 'Jota de Xàtiva'.

Redescobriments musicals

El 2009 fou un any de redescobriments. El de grups com Élena, que feia anys que no publicava cap disc i que amb 'Un cafè, setanta matins' va decidir-se resoludament pel català (videoclip de 'Plou'). També el de Remigi Palmero, que va trencar un silenci de quinze anys per treure onze cançons, amb veu i guitarra, sota el títol 'Sense comentaris' (entrevista amb VilaWeb TV). I el de Víctor Bocanegra, músic fundador, els anys vuitanta, juntament amb Pepe Sales, del grup Bocanegra, i que l'any passat va publicar un tercer disc, 'Fonografies'.

Bona salut de la música catalana

La música catalana viu un moment molt dolç, i hi han contribuït no poc els Manel, que van publicar el seu primer disc, 'Els millors professors europeus', el 2008 i que el 2009 es feren tips d'actuar a casa (concert a l'Apolo i concert a Constantí) i a fora. A més a més, Gerard Quintana ens va dar la seva visió de la ciutat de Barcelona a ritme de rumbes i sons electrònics amb 'Deterratenterrat' (videoclip 'Barcelona en colors)'. Le Petit Ramon s'ha inclinat definitivament per la formació Experimenta 3 (entrevista amb VilaWeb TV), amb la qual va treure el disc 'Acusticus Replica' (videoclip de la cançó 'I és dimecres'). Marc Parrot féu un repàs de la seva trajectòria en solitari amb 'Avions', un doble disc en què trobem les cançons més notables enregistrades en un concert pensat per a l'ocasió (videoclip de 'Avions). Al Tall va reivindicar la figura i l'obra del rei Jaume I, coincidint amb el vuit-centè aniversari del seu naixement, al disc i espectacle 'Vergonya, cavallers, vergonya'. Els Rosa Luxemburg ens van ensenyar 'Com cremar una ciutat' a ritme de rock (videoclips 'L'última tarda' i 'Autocompassió moderna'); els At Versaris van tornar a les trinxeres amb més hip-hop, recollit al disc 'A cada passa' (cançó 'Els orfes d'occident' al goear); i els Whiskyn's van acomiadar-se dels seguidors amb un àlbum recopilatori, 'Tres-cents seixanta graus' (videoclip 'Vitralls', cançó inèdita inclosa al disc).

També van eixir, durant el 2009, els últims discs de Sol i Serena ('Un segon'), Mara Aranda i Solatge ('Dèria'), Pascal Comelade ('Friki Serenata'), u_mä ('u_mä'), Orxata Sound System ('2.0 beta 1'), i a cavall entre l'any passat i el nou, l'últim disc de Cesk Freixas, 'La mà dels qui t'esperen' (entrevista amb VilaWeb TV).

El fet és que l'any 2009 vam poder comprovar com els músics de casa nostra van deixar de banda molts prejudicis per demostrar que el català és una llengua tan vàlida com qualsevol altra per a fer cançons de l'estil que sigui. Ho demostren discs com 'Eufòria 5 - Esperança 0' de Mazoni (videoclip 'Eufòria', 'Ei, que surt el sol' i entrevista amb VilaWeb TV); 'Bombón mallorquín' de Joan Miquel Oliver (videoclip 'Final feliç'); 'Viatge a Montserrat' de Quimi Portet' (videoclip 'Homes i dones del cap dret'); i un dels últims a sortir, 'Bed&Breakfast' dels Amics de les Arts (videoclip 'Per mars i muntanyes', cançó composta per a un dels discos que acompanyava el fanzine Malalletra i que el grup ha inclòs al disc).

Debuts destacats del 2009

Entre els discs de debut, hi ha 'Experiència gratificant' de Sénior i el cor Brutal, formació que va rebre el Premi Ovidi Montllor a la millor cançó ('El signe dels temps', videoclip). Amb un àlbum sense títol i força aplaudit, Anna Roig i l'ombre de ton chien van oferir força peces inspirades en la tradició de la cançó francesa amb tocs de jazz i pop (entrevista amb VilaWeb TV). També va debutar amb 'Ensaladilla' la formació la increïble història de Carles Carolina (videoclip cançó 'A peu pla'); amb 'Esquitxos ultralleugers' (videoclips 'Llenya d'alzina' i 'El vestit'), el projecte musical del poeta Josep Pedrals, els Nens Eutròfics (entrevista amb VilaWeb TV); i Maria Coma va fer el salt en solitari amb 'Linòleum' (videoclip 'Gat'). Finalment, un dels debuts més aplaudits fou el del Petit de ca l'Eril, que a principi d'estiu presentava les credencials i feia ben paleses les seves ganes de jugar amb les cançons al disc 'I les sargantanes al sol' (videoclip 'Mandolines tralarí').

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...