dilluns, 21 de desembre del 2009

Difusió musical a la biblioteca pública: propostes d'activitats

Des de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona s'està preparant l'edició d'un catàleg de serveis elaborat pel col·lectiu AMPLI. Per qüestions d'espai algunes propostes igualment interessants en varen quedar fora. És per això que considerem que val la pena presentar-vos-les des d'aquí perquè qui ho desitgi les pugui adaptar a la realitat del seu centre.


Nom
MIL ANYS DINS L’INSTRUMENT

Format
Activitat d'animació

Usuaris
Tots els públics

Descripció
L’activitat és una sessió didàctica on es parla i s’interpreta en directe. Es fa amb l’ajuda de vídeos i material didàctic.

Es tracta d’una audició per a tots els públics en què l'Adrià Grandia, amb la seva viola de roda i un munt d'aparells, sintetitzadors, pedals d'efectes, etc. ens acompanyarà en un viatge des de la música de l'Edat Mitjana fins a la música electrònica del segle XXI.

Realització
UT Música – Adrià Grandia
www.utmusica.com
info@utmNom



Nom
MÚSICA AD-HOC

Format
Activitat de difusió

Usuaris
Adults i joves usuaris del servei Espai wi-fi de les biblioteques

Descripció
Portàtil accessible com a punt d'accés ad-hoc (amb una cobertura semblant a la dels punts d'accés wi-fi) que donaria entrada a una interfície web des de la qual els usuaris amb portàtil situats a la biblioteca podrien escoltar en streaming seleccions o "canals" de música que la biblioteca té a la seva col·lecció en CD. L'interès d'aquest nou servei: una nova forma de difusió de la música a la biblioteca, seleccionada per professionals musictecaris o, simplement, com a difusió de les novetats en CD amb tota la informació que permet oferir una interfície web. La idea és, en realitat, una adaptació d'un dels projectes que la Biblioteca Vapor Vell té planificats com a remodelació de l'àrea musical.

Realització
Un ordinador portàtil per biblioteca configurat en mode inalàmbric ad-hoc. Portàtils a la venda actualment amb la potència necessària per atendre diverses peticions (sobre els 500 euros cadascun). Sistema operatiu Xubuntu + aplicació web + programari lliure de conversió de CD a MP3.

Es tracta d'una aplicació web que funciona sobre el sistema operatiu Xubuntu (una distribució Linux). Amb això reduïm costos innecessaris de programari i maquinari i contribuïm a la difusió del programari lliure.



Nom
VISITES SONADES

Format
Visita escolar temàtica en forma de taller

Usuaris
Secundària

Descripció
Visita escolar temàtica centrada en la música, en la organització de la música a la biblioteca, en el valor i coneixement dels gèneres, amb exercicis de pràctiques.

Realització
Els propis bibliotecaris



Nom
MALETA MUSICAL

Format
Lot mòbil d’un tema musical

Usuaris
Primària i secundària

Descripció
Creació d’uns lots mòbils i didàctics per les escoles amb tota mena de materials (CD, llibres, revistes...) provinents de la biblioteca, segons les necessitats curriculars de l’escola.

Els lots podrien ser temàtics (per estils musicals, efemèrides, esdeveniments...).

Realització
Els propis bibliotecaris amb la col·laboració dels mestres de música de l’escola implicada.


Nom
PLÀSTICA MUSICAL

Format
Exposició

Usuaris
Tots els públics

Descripció
Mostra de l’art del disseny de portades musicals, fent un recorregut per les estètiques més significatives i els artistes més especials. Constaria d’uns plafons de mostra amb l’explicació de l’estil i artista.

Realització
Els continguts surten de l’AMPLI i caldria concretar-los en algun suport físic (plafons, etc...).



Nom
LES CIUTATS MUSICALS

Format
Exposició + Activitat de presentació

Usuaris
Tots els públics

Descripció
Mostra de les músiques relacionades amb ciutats, com el fado de Lisboa o la cançó napolitana... Es faria una sessió musical de presentació de l’exposició on es presentaria la música que es vol descriure.

Realització
Els continguts surten de l’AMPLI i caldria concretar-los en algun suport físic (plafons, etc...).



Nom
RESCAT DE VINILS

Format
Difusió (biblioteques) - donació (usuaris)

Usuaris
Infants, joves i adults

Descripció
Programa al qual s’hi podrien apuntar voluntàriament les biblioteques i que consistiria en fer difusió que, així com les biblioteques accepten llibres com a donatius, algunes també accepten donacions d’aquells discos de vinil que tenim oblidats de fa anys a les golfes o que anàvem a llençar a les escombraries... discos (en bon estat) que seran catalogats i incorporats al fons i viuran una nova vida. Aquest programa es podria complementar amb l’adquisició de giradiscos i la realització d’exposicions que podrien combinar LP i CD amb ressenyes elaborades des de les biblioteques perquè les noves generacions puguin conèixer què és i què representa un disc de vinil, i que abans del CD i l’MP3 la música s’escoltava d’una altra manera, incidir en la idea que el reciclatge i la sostenibilitat també són possibles amb la música, etc.

Realització
Usuaris donants, catalogadors i musictecaris de la Xarxa


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...