dijous, 15 d’octubre del 2009

Cuando el carro echa a andar, los melones se acomodan solos - i 2


Aquest post és la segona i última part d’una bateria de propostes per a biblioteques públiques, en relació a la seva àrea musical. Al primer post (que trobareu aquí) ja s’apuntava una coincidència oportuna: és època de redactar els objectius que conformaran el Pla d’Acció de les biblioteques pel 2010.

Giant watermelon in cart, Florida. Imatge extreta de: http://www.art.com/


A Barcelona, aquesta conjuntura coincideix amb la de la imminent finalització del seu Pla de Biblioteques, tal com es va plantejar l’any 1998. Llavors, Internet encara s’estava desenvolupant socialment, diaris i enciclopèdies només s’oferien en paper, les descàrregues eren lentes o impossibles (no es descarregava amb facilitat ni una cançó), i tampoc s’havien desenvolupat i universalitzat les plataformes d’intercanvi de fitxers digitals que centren el tràfic d’informació cultural actual.


Avui la circulació cultural disposa de canals radicalment diferents, hi ha altres sistemes de consum i consulta, un altre tipus de mercat, unes altres expectatives i possibilitats, i la biblioteca pública ha d'encarar el repte de ser contemporània o, com es diria a un curs, adaptar-se al seu temps per satisfer les noves necessitats dels usuaris. El desfasament d’algunes peces del model bibliotecari actual ja es nota en relació a la música, i no hi ha gaire serveis que hi responguin ni indicadors que recullin els nous usos (les consultes i gravacions a sala, o el préstec que ara ja no passa pel préstec).

Aquesta adaptació als nous usos i serveis és, doncs, prioritària a l’Àrea Musical. Considerant les tendències i aportacions teòriques i pràctiques de Gerd Leonhard, i altres col·legues musictecaris, ens atrevim novament a oferir -amb un xic d'agossarement- propostes per a la treballar la música a la biblioteca. Recordem que moltes d’aquestes idees estan inspirades, també, en el bagul d’il·lusions de la Biblioteca Vapor Vell que, pel fet d'estar especialitzada en música moderna, observa aquest context actual amb especial interés.

Si interessa -i esperem que sí- el copy/paste d'aquestes propostes és entusiàsticament autoritzat.

Presentació dels objectius


Recordem que al post anterior ja es va apuntar un objectiu general -quasi una missió en aquests moments- que respon a una problemàtica real: la necessitat de modernitzar l’àrea musical de les biblioteques. I que per fer-ho apuntàvem dos possibles vessants abordables a curt termini:

Objectiu 1: Ampliar i difondre la oferta documental especialitzada
Objectiu 2: Generar nous usos i serveis on-line de la música a la biblioteca

El primer ja es desenvolupar aquí. Aquest segon objectiu, més innovador i organitzatiu, exigeix sens dubte un desplegament d’operacions i gestions més original i complex.


Imatge de la biblioteca del Converse College


Objectiu 2. Generar nous usos i serveis de la música a la biblioteca.

Apuntarem temptatives innovadores que volen incorporar una nova interacció dels usuaris amb l’art musical a la biblioteca. El camp és quasi verge pero val la pena fer intents. Aquí proposem 8 temptatives, 8 objectius operacionals.

Obj. 2.1. Permetre la consulta a sala en altres suports que no siguin el CD.
Obj. 2.2. Crear una àrea d’emissió de vídeos musicals.
Obj. 2.3. Crear unes emissores internes de la biblioteca.
Obj. 2.4. Crear un espai de consulta de documents “lliures” i assoliment de llicències.
Obj. 2.5. Crear un espai d’assessorament sobre el món musical.
Obj. 2.6. Crear un àrea d’escolta informal de música.
Obj. 2.7. Permetre el seguiment d’activitats més enllà de la “presencialitat”.
Obj. 2.8. Afavorir la participació virtual: crear un fòrum especialitzat.


Tasques

A continuació desglossarem cada objectiu operacional en tasques concretes, i tractarem d’explicar en què consistirà cada tasca. Les numerem per facilitar el seu seguiment.


Obj. 2.1. Permetre la consulta a sala en altres suports que no siguin el CD

Tasca 8. Es podria crear una xarxa digital interna. Cal adquirir els dispositius tècnics adequats, per disposar d’un servidor intern on dipositar música digital. A aquest link teniu una mostra. Això ens permet crear una xarxa interna amb la música que triem, si es consulta dins la biblioteca és legal. Un cop instal·lat cal carregar-lo de música. Aquest dispositiu ens permetrà buidar les dades estadístiques de consultes a sala. També permetria obtenir dades com: les cançons més escoltades, les peces més descarregades.
Cost: 3.500 €

Tasca 9. Oferir estacions terminals que permetin consultar la xarxa digital interna. Per tal que els usuaris puguin consultar la xarxa musical interna cal adquirir unes estacions terminals (sabem que la casa Samsung les fabrica). Posem que inicialment en compraríem 30. Els usuaris podrien circular per la biblioteca amb aquests dispositius i descarregar-se allò que legalment sigui factible.
Cost: 4.500 € (cada terminal val 150 €).


Obj. 2.2. Crear una àrea d’emissió de vídeos musicals.

Tasca 10. Adquirir una pantalla gegant de vídeo. No té perquè ser una frivolitat. La música també es veu i una pantalla gegant pot generar una nova àrea. Una gran pantalla la poden veure molts usuaris amb facilitat, i permet oferir una programació de vídeo i activitats. Per sentir-la s’aprofitarà el sistema que ja poseeix la biblioteca.
Cost: 3.000 €

Tasca 11. Adquirir 30 auriculars prestables per poder sentir el vídeo.
Cost: 900 € (30 € l’auricular)

Obj. 2.3. Crear unes emissores internes de la biblioteca.

Tasca 12. Instal·lar una emissora interna wifi. Adquirir el dispositiu d’emissió intern i instal·lar-lo. Es pot vincular als reproductors de CD’s que tenim a la biblioteca, o a un ordinador servidor. Aquest dispositiu ens permetria emetre a tres freqüències, una de pop, una de rock, i una de música electrònica, per exemple. També ens permetria emetre els podcast que generès la pròpia biblioteca
Cost: 500 €



Obj. 2.4. Crear un espai de consulta de documents “lliures” i assoliment de d’aquestes llicències.


Tasca 13. Recopilar documents de llicències lliures. Caldria iniciar una feina de recopilació, emmagatzematge i catalogació d’obres musicals amb llicència lliure. Això implicaria invertir un trimestre -mínim- rastrejant la xarxa i portal anàlegs, i un altre trimestre organitzant els recursos.
Cost: 0 € (inversió de personal interna)

Tasca 14. Crear una web associada a Creative Commons que permeti assolir llicències lliures. Cal crear un apartat a la web que permeti que els usuaris puguin registrar les seves obres utilitzant les llicències Creative Commons. Legalment ja hem comprovat que és factible. D’aquesta manera el servei seria de descàrrega, però també de càrrega. El personal de la biblioteca seria el servidor, que controlaria el contingut del fons.
Cost: 0 €

Tasca 15. Instal·lar i retolar un terminal per a la descàrrega d’aquests documents. Aquí teniu un exemple de biblioteca que ja ha fet realitat aquesta idea. Caldria reforçar aquest servei no només virtualment sinó també a la biblioteca. Es podria fer destinant un dels terminals a la consulta exclusiva d’aquest material. Seria la primera estació física de música lliure de
Catalunya.
Cost: 0 €


El dispositiu de música lliure de la Biblioteca de Gradignan


Obj. 2.5. Crear un espai d’assessorament sobre el món musical.

Tasca 16. Organitzar la rotació de la biblioteca perquè sempre hi hagi una persona especialitzada atenent el taulell de música. Això és més propi d'una biblioteca especialitzada. Ho consignem aquí perquè és un dels desenvolupaments professionals que reivindiquem des d'aquest bloc de musictecaris. Cost: 0 €

Tasca 17. Crear espais d’informació especialitzada. Destinar 2 plafons a la informació relacionada amb la música: festivals, novetats. Decorar-los amb la nova imatge de la especialització i presentar espais nous (compra/venda, comentaris, recomanacions).
Cost: 0 €

Tasca 18. Crear una àrea d’exposicions musicals. Adquirir un moble adequat i polivalent per a l’exposició de fons. Caldria organitzar una exposició temàtica mensual, aprofitant els materials ja editats i preparats al mateix AMPLI (sí, aquí: http://www.musictecaris.net/).
Cost: 1.200 €




Altaveus direccionals a la Biblioteca Pública de Nova York

Obj. 2.6. Crear una àrea d’escolta informal de música.

Tasca 19. Instal·lació d’una zona chill-out per sentir música amb campanes de so. La imatge anterior us dóna una idea d'aquest suggeriment. Cladria adquirir mobles adequats i instal·lar -per exemple- dos campanes sobre aquests mobles per tal de seguir les emissores de la biblioteca (mencionades a l’objectiu 2.3).
Cost: 8.000 €


Obj. 2.7. Permetre el seguiment d’activitats més enllà de la “presencialitat”.

Tasca 20. Instal·lar una càmera per enregistrar les activitats. Suposem que la "presencialitat" jo no és un únic camí de les biblioteques, i que això afecta també a les activitats.
Cost: 1.000 €

Tasca 21. Crear un espai a la web, per a la consulta en diferit de les activitats. Caldria tenir un apartat al home musical de la web on es poguessin seguir –en stream- les activitats musicals que s’han fet a la biblioteca. Les estadístiques de consulta s’afegirien a les clàssiques de seguiment de les activitats.
Cost: 0 €

Tasca 22. Fer una programació d’emissió en diferit de les activitats a la pròpia biblioteca a través de la pantalla gegant. Caldria programar les emissions de la pantalla gegant mencionada a l’objectiu operacional 2.2. Aquesta programació, al marge d’incloure l’emissió de vídeos musicals que formen part de la col·lecció del centre, podria incloure l’emissió d’activitats musicals. Tindríem, així, nous indicadors d'ús relacionats amb les activitats.
Cost: 0 €


Obj. 2.8. Afavorir la participació virtual: crear un fòrum especialitzat.

Tasca 23. Crear un espai al web per a un fòrum. Caldria complementar l’espai musical del web amb un fòrum perquè els usuaris poguessin participar i contribuir a la feina del centre. Els temes principals podrien ser “Novetats”, “Vídeos”, “Activitats”, “Recomanacions”... Impulsaríem des del fòrum tota mena de temes i debats en relació a la col·lecció i les activitats del centre.
Cost: 0 €

Fins aquí aquesta petita sèrie d’idees per a possibles treballs a fer a l’àrea musical d’una biblioteca pública. No cal dir que esperem les vostres contribucions i comentaris, igual que s'esperen benignes signes astronòmics. Hi ha tantes coses a fer, petites, grans, simbòliques, pràctiques... Val la pena treballar sobre un nou model en marxa. Els musictecaris poden començar a tirar del carro. Així, la música s’acabarà acomodant a les biblioteques i a la ineludible contemporaneïtat.

5 comentaris:

Fonti ha dit...

Excel·lent. Merci bcp Julian!

Quan torni de vacances (això de navegar per cybers surt caríssim i s'ha de fer cua!) prometo comentari en aquest espai. ;-)

Abraçades musictecàries a tots!

Josep Lluís

Gamby ha dit...

Unes propostes molt interessants i totes factibles a curt, mig i llarg termini per a totes les butxaques i possibilitats bibliotecàries... Parafrasejant JFK i el company en els comentaris de la primera part: no et preguntis el que la música a la biblioteca pot fer per tu sinó el que tu pots fer per la música a la biblioteca. Enhorabona un cop més Director!

Marta ha dit...

Em trec el barret i faig una reverència ;-D

Director Wilkins ha dit...

Zenks, folks! I really appreciate your comments.

Let's use Morse again:
"-. .--- ...-...-........ -- -.- .- - -... ----..-"

mon ha dit...

Bravo! i tot això ho has pensat tú?? trobo que les idees són totes boníssimes, jo voldria treballar en una biblioteca així :-)
tot i que tocant de peus a terra, no sé si molt practicables, de moment a curt termini, és clar. Però tot és tirar del carro, tu ho has dit!!!Penso que falta que els que manen s'il·lusionin amb crear àrees musicals d'aquest estil.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...