dimecres, 25 de març del 2009

Quan l'Steven va trobar la Sandie



Hand in glove
The sun shines out of our behinds
No, it's not like any other love
This one is different - because it's us
Hand in glove
We can go wherever we please
And everything depends upon
How near you stand to me
And if the people stare
Then the people stare
Oh, I really don't know and I really don't care
Kiss My Shades...

Hand in Glove. THE SMITHS




Sandie Shaw: nascuda com Sandra Ann Goodrich l'any 1947, a Essex (UK). Va ser una de les cantants britàniques més populars a la dècada dels 60 per la seva veu, imatge i peculiar posada en escena, amb els peus descalçs. Musa de la comunitat mod anglesa, va guanyar el Festival d'Eurovisió el 1967 amb la cançó Puppet on a string, que arribaria al número 1 en la major part de llistes d'èxits europees. A partir d'aquest moment, però, la seva carrera va passar amb més pena que glòria fins que l'any 1983 va rebre una carta que canviaria la seva vida. Aquesta carta la firmaven Steven Patrick Morrissey i Johnny Marr, dos admiradors que volien que la Sandie tornés als escenaris de la mà del grup que lideraven: The Smiths.

SANDIE SHAW. Puppet On A String (1967).

Steven Patrick Morrissey: Fill d'una bibliotecària i un conserge d'hospital, va néixer l'any 1959 prop de Manchester. Mitòman confés de personatges com Oscar Wilde, Elvis Presley, James Dean, The New York Dolls i... Sandie Shaw. L'any 1982 coneix Johnny Marr, amb qui forma The Smiths un dels grups més influents per a l'indie i el brit pop dels noranta. L'any 1987 The Smiths se separen i Morrissey inicia la seva carrera en solitari. Moz, com també es conegut pels seus fans, és un dels gran lletristes de la història de la música pop, a més d'activista per a la defensa dels drets dels animals i vegetarià militant.


Quan l'Steven va trobar la Sandie, la cantant eurovisiva ja feia dies que era un oldie així que va acceptar encantada l'oportunitat que el líder de The Smiths li servia en safata. Hand in Glove va ser la primera cançó que Morrissey va cedir a la Sandie per tal que la toqués amb la màgia de la seva veu. Originàriament havia estat el primer single de la banda, però no havia tingut l'èxit que es mereixia. Morrissey va encertar: la Sandie va aconseguir posicionar el tema, en pocs dies, al Top 30 britànic.


SANDIE SHAW & THE SMITHS. Hand in Glove (1984). El de blanc, darrera l'escenari, és Morrissey.

Sandie Shaw va interpretar dos cançons més de The Smiths: la commovedora Jeane, cara B del sigle This Charming Man (1983) i I Don't Owe You Anything de l'àlbum The Smiths (1984). A continuació Jeane...

SANDIE SHAW. Jeane.

I Jeane, pels Smiths:

The Smiths - Jeane
Found at skreemr.com


Tot i l'èxit de les versions, la Sandie no tornaria a gravar fins quatre anys després. L'any 1988 publica l'àlbum Hello Angel, escrit íntegrament per Morrissey. D'aquest disc podeu escoltar tot seguit Please Help The Cause Against Loneliness, que Moz va composar originalment per a Viva Hate (1988), però que al final no va incloure. Please Help the Cause Against Loneliness és una de les cançons preferides de la Sandie Shaw:


SANDIE SHAW. Please help the cause against lonliness.

Com a detall d'agraïment pel talent posat a la seva disposició, la Sandie va composar un tema per a Morrissey, Steven, You Don’t Eat Meat, en al·lusió als seus hàbits alimentaris i al segon álbum de The Smiths, Meat Is Murder (1985). Per evitar ferir sentiments, va escriure també un tema per al Johnny Marr, titulat Go Johnny Go.



SANDIE SHAW. Steven You Don't Eat Meat.









A la Xarxa de Biblioteques Públiques de Barcelona trobareu aquest cd de la Sandie Shaw, l'últim que va editar als 60's, una col·lecció de versions de temes de The Beatles, Bob Dylan, Donovan, Rolling Stones, Loovin' Spoonful i Led Zeppelin, entre d'altres. Tot seguit podeu escoltar la cançó que dóna títol a l'àlbum, original de Lionel Burt:
Reviewing the Situation .EMI, 1969 (reeditat el 2004).














I a tot això, us preguntareu: "i el final de la història"?

L'amistat entre l'admirador i la diva no va acabar gaire bé: l'ún l'ha oblidat i l'altra no vol parlar d'ell. Tot i així, estic segura que la Sandie guarda, encara, les cartes d'aquell que les començava amb un Hello Angel.

...You don't like me, but you love me
Either way you're wrong
You're gonna miss me when I'm gone
You're gonna miss me when I'm gone...


MORRISSEY. All You Need Is Me. Years Of Refusal. Decca, 2009.

4 comentaris:

Pitseleh ha dit...

The Smiths changed my life, "Hand In Glove" is an exemple of Perfect Pop Song and Sandie Shaw covered it brillantly. Thanks for this post.

Peraqamatox ha dit...

Sandie Shaw !!! J'adore !!!!!!

Chers amis catalans, j'espère que votre séjour parisien s'est bien terminé et déroulé, et que nous vous reverrons bientôt.

Du coup, motivée par les journées d'étude ACIM, j'ai publié un nouveau billet sur le blog findesterres !!! C'est reparti.


CATHERINE B, Quimper

Anònim ha dit...

M'ha agradat, m'ha agradat molt.!
mont

Miss Danger ha dit...

:D Merci, Catherine et Pitseleh!!
Pitseleh: pour moi, The Smiths et Morrissey sont très très spéciaux. J'adore.
Catherine: moi aussi, trés motivée après le congrès mais il m'aurait plu de savoir parler mieux le français pour pouvoir converser plus avec toi...:(

Gràcies, Mont!! ja t'explicarà l'Uri, però París ens ha il·luminat una mica...Un petó.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...