dimecres, 22 d’octubre del 2008

El 40è Festival Internacional de Jazz de Barcelona i l'In-Edit

A Barcelona, aquests dies es posen en marxa dues cites importants per als aficionats a la música.

La primera és el 40è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona, que també compta amb un bloc on hi trobareu fotografies, cròniques dels concerts i podeu dir-hi la vostra... Es tracta del primer festival de jazz que es va organitzar a Espanya. Un concert del pianista Dave Brubeck el 3 de novembre de 1966 va ser el primer d'una llarga llista que continua fins avui, amb moments memorables com el que es produí l'any 1967: la fugida de Miles Davis amb els calers i l'actuació del seu quartet reconvertit en trio sense ell (Herbie Hancock, Wayne Shorter i Tony Williams). El concert encara és recordat com un dels més incendiaris del festival al llarg d'aquests més de quaranta anys. Més de quaranta perquè el festival no es celebrà de 1977 a 1980.

El perquè d'aquestes i altres anècdotes el trobareu a Festival Internacional de Jazz de Barcelona: 1966-2008: 40 edicions d'un festival únic, escrit per Joan Anton Cararach, director artístic del festival i el periodista musical Guillem Vidal, i que RBA acaba de publicar.

Aquesta assenyalada edició amplia el seu ventall estilístic -sempre m'he preguntat per què els festivals de jazz acullen altres gèneres sense massa manies i el jazz no apareix quasi mai en els programes de festivals d'altres estils...- i comptarà amb la presència de figures com Herbie Hancock i el seu quintet, Chick Corea i John McLaughlin amb el nou projecte conjunt Five Peace Band, la gira de comiat del llegendari pianista cubà Bebo Valdés amb el seu fill Chucho i la Matthew Herbert Big Band. Fora del jazz, com a més destacats, Al Green i Lambchop. I la representació local, aquest any amb algunes sorpreses: els projectes dels internacionals Jordi Rossy i Marc Miralta, Mompiana del pianista Lluís Vidal més Dave Douglas i Perico Sambeat, Triphasic i el retorn dels veterans Pegasus, entre d'altres.

A més, també hi haurà conferències, presentacions de llibres i l'adscripció al festival d'una de les seccions d'un altre festival, l'In-Edit, del qual parlarem tot seguit.


L'In-Edit és un festival de cinema documental musical que va iniciar el seu camí l'any 2003 amb un grapat de documentals i molta il·lusió, tanta que arriba a la seva cinquena edició ben consolidat com a festival internacional i havent superat els més de 12.000 assistents de l'any passat.

Del 23 d'octubre al 2 de novembre seran projectades pel·lícules com Cachao: uno más!, Soldiers of music: Rostropovich returns to Russia, Joy Division o Dixie Chicks: shut up & sing en els cinemes Club Coliseum, Aribau Club i Aribau Multisalas.

Aquí podeu fer una ullada al programa del festival, tingueu en compte que cada documental es pot veure dues vegades en dies diferents i que els abonaments són una forma encara més econòmica d'assistir a un festival al qual des de l'Ampli desitgem una llarga vida.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...