A mitjans dels anys 60 apareixen a Cuba una sèrie de cantautors l'estil dels quals diferirà molt de la cançó d'autor tradicional, ja que partien tant de la música tradicional cubana com d'altres gèneres no molt bé vistos per part de l'oficialisme com pot ser el rock, la qual cosa portaria que arribessin a censurar-se a finals dels 60 algunes actuacions en televisió.
Tanmateix es tracta de cantautors clarament compromesos en la defensa de la Revolució Cubana, si bé amb algunes crítiques davant de temes concrets. Cap a 1967 alguns d'aquests músics es vincularan a la Casa de las Américas, i comencen a participar en festivals i a realitzar els seus primers enregistraments en discs col·lectius.
L'estil musical anomenat trova va néixer a la regió oriental de l'illa, a la ciutat de Santiago de Cuba, de la mà de músics bohemis que recorrien la ciutat amb la seva guitarra interpretant les seves cançons a qualsevol bar o plaça, on en l'últim terç del segle XIX un compositor i guitarrista anomenat José Sánchez - Pepe-, es va convertir en el pare de la cançó trovadoresca cubana i en el primer mestre dels grans trovadors, especialment del genial Sindo Garay.
Els creadors del Movimiento de la Nueva Trova Cubana van ser un grup de músics sorgits a Cuba entre finals dels anys '50 i principis dels '60, com Pablo Milanés i Lázaro García. Van orientar les seves lletres i actituds creatives a partir de la inspiració en què es que van constituir els esdeveniments que van envoltar a la revolució Cubana de 1959.
La Nueva Trova Cubana va sorgir en un concert donat per Silvio Rodriguez, Pablo Milanés i Noel Nicola a la casa de las Américas el 18 de Febrer de 1968, i es va constituïr oficialment com a Movimiento de la Nueva Trova a la ciutat portuària de Manzanillo, el 2 de desembre de 1972.
Us presentem un excel·lent documental en tres parts sobre aquest moviment cultural, ofert pel canal Cubainformación TV.
part 1
part 2
part 3
Més informació a http://portal.trovacub.com/
.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada