dimecres, 3 de febrer del 2016

La Discoteca d'Ampli, LXXX : Ayyuka, 'Sömestr' : diamant del rock psicodèlic contemporani



Ayyuka 
Sömestr 
(Shalgam Records)

El llegat del rock psicodèlic turc, també conegut com anadolu rock (rock anatoli), és un d'aquells tresors musicals que quan es descobreixen proporcionen una constant satisfacció al musicòman.
Des de principis dels 70's, aquest gènere ric i creatiu ha estat cultivat per grans artistes, gairebé sempre fora del clàssic circuit mercantil monopolitzat per la música d'origen anglo-americà.
Des de l'Ampli ja vam cridar l'atenció de la seva existència i valor en aquest post introductori i avui volem posar el focus sobre un dels millors àlbums que hem escoltat aquest any dins el panorama rock. Val a dir que el descobriment ha estat possible gràcies a Beehype, una imprescindible i fantàstica publicació digital a càrrec de periodistes musicals, bloggers i DJ's de tot el món que recopila i selecciona curosament el millor de les escenes locals i les presenta a nivell global. 

Ayyuka és un quartet format a Istanbul l'any 2001 que , no obstant, no va publicar el seu primer àlbum (homònim) fins el 2007 i el segon, Kiracı Odaları fins l'any 2013. 



Ayyuka 

Sömestr , publicat el març del 2015, ja completament instrumental, és un àlbum hipnòtic, farcit de precioses composicions i suggestives improvisacions melòdiques que contenen el cor de la fascinant música popular otomana (Orient Mitjà i Europa de l'Est) i assumeixen amb naturalitat la convivència amb bandes sonores de l'univers de grans autors com Schifrin, Morricone o Zorn, la utilització expressiva del llenguatge del rock psicodèlic o el krautrock i s'enriqueix, en el tema que obre el treball, amb la col·laboració del saxofonista nigerià Orlando Julius, veterana i essencial figura de l'escena afro-soul des dels anys 60's.  Una meravella d'àlbum que dignifica els millors moments dels Kurtalan Ekspres del gran Barış Manço als anys 70's o els genials Baba Zula des dels 90's i que podeu escoltar íntegrament aquí:


Ayyuka a la Viquipèdia: https://tr.wikipedia.org/wiki/Ayyuka
Pàgina oficial del grup: http://www.ayyuka.com.tr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...