dissabte, 5 d’octubre del 2013

Diada de la Rumba a la Biblioteca Salvador Allende/Espai Marfà de Girona

"Y esas guitarras que se oían en los discos, que parecían olitas de esas que hace el agua en las fuentes con surtidor...A mi me gustaría morir en un sitio donde todas las fuentes sonasen como la guitarra del Guacho". 



Biblioteca Salvador Allende 

El Palito, el narrador de la novel·la El triunfo de Francisco Casavella, ambientada al Barri Xino i amb la rumba com a banda sonora, es moria per les "olitas" del Guacho, d'altres perdran el cap  pel ventilador de Peret, per la sensualitat murmurada però ràpida del Pescaílla, pel piano melòdic i contingut de Chacho, pels aires renovadors del Gato Pérez o per la fusió de grups actuals com Dusminguet, Gertrudis o La Pegatina. I tothom podrà trobar aquests intèrprets i grups, més una selecció de llibres, pel·lícules i discos al recull de rumba Catalana que la Biblioteca Salvador Allende (Girona) ha preparat en motiu de la Diada de la Rumba Catalana, que enguany arrenca a l'Espai Marfà, que comparteix edifici amb la biblioteca. 


La Diada de la Rumba és la mostra més important de rumba catalana. Després de quatre edicions a Barcelona, la diada s'expandeix arreu de Catalunya i de l'Estat. Sis ciutats participen aquest any a la Diada de la Rumba: Girona (2 i 5 d'octubre), Granollers (26 d'octubre), Vic (9 de novembre), Barcelona (17 de novembre), Madrid (19 d'octubre) i Saragossa (20 de desembre). L'objectiu dels organitzadors, Foment de la Rumba Catalana (FORCAT), és acostar la rumba a la gent, a través d'actuacions musicals i activitats lúdiques i informatives.



El dimecres 2 d'Octubre va tenir lloc el primer acte de la Diada, amb una audició comentada a càrrec de DJ Oriolet. A més de punxar i paticipar en clubs com el Rumba Club, Oriolet també col·labora amb el fanzine Santa Rumba, que compta amb la benedicció de Sant Gaudenci. El dissabte 5 d'octubre a l'Espai Marfà hi haurà tres tallers gratuïts: taller de ball rumbero amb Marta Allué, taller de guitarra ventilador amb el cantaor gironí Jordi Fornells i Pau Ballesteros, del grup de rumba gironí Calvarii taller de percussió rumbera amb Nuri Madí. 



El concert de Peret a l'Auditori de Girona es va suspendre 

Carles Closas, més conegut com a Txarly Brown, a més de ser el president executiu -amb el permís de Peret que és el president president- de FORCAT i tenir un coneixement enciclopèdic sobre la rumba en general, també és el responsable del projecte Achilifunk, una sèrie de recopilatoris basats en la influència dels ritmes afroamericans en la música d'arrel; de quan el soul, el funk i la música disco es van emparentar amb la rumba i el flamenc. Achilifunk també era el nom del programa de ràdio que fins fa ben poc, Txarly Brown tenia a Ràdio Gladys Palmera. Els podcast d'aquests programes es poden escoltar al seu mixcloud.  



Txarly Brown

Txarly Brown dedica dues sessions als pares de la rumba catalana, el rei Peret i El Pescadilla i una als germans Amaya, un duet que va saltar a la fama el 1971 amb la seva versió del clàssic antillà Caramelos. Los Amaya es van convertir en un dels principals exponents de la rumba catalana. Les seves versions de cançons d'Ennio Morricone com El bueno, el feo y el malo o La muerte tenía un precio són tan bones com les originals. Txarly Brown també ha preparat especials de rumba per altres programes de ràdio, com l'Hamabipulgada de Hala Bedi Irratia, on va preparar la sèrie Diggin the rumba crates  , on feia un recorregut per diferents territoris rumberos. 










Iniciatives com la Diada de la Rumba vetllen perquè el ventilador mai deixi de girar. 

BONUS TRACKS: 

Aprofitant l'ocasió, també podeu consultar altres post del bagul de l'Ampli que  parlen de la rumba: 

Rumba catalana a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona

Top 12 Quinqui (Exposició Quinquis dels 80)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...