divendres, 5 d’abril del 2013

Meeting Boulevard # 1 : Anna Bröll

Meeting Boulevard és un punt de trobada, un seguit d'entrevistes amb diferents bibliotecaris catalans que anirem publicant periòdicament amb l'objectiu de copsar el moment actual de la biblioteca, la professió bibliotecària i,  més concretament, la música a la biblioteca pública.

Comencem la sèrie amb Anna Bröll, actual Directora tècnica de Coordinació i Serveis
de Biblioteques de Barcelona i responsable de la coordinació i difusió de Bibarnabloc.cat , un bloc col·laboratiu nascut l'any 2011, on els treballadors de les biblioteques de la ciutat recomanen diàriament una selecció de llibres, música, pel·lícules, activitats, pàgines web i videojocs.


Anna Bröll 

  • De petita volies ser bibliotecària? Des de quan ho ets?
Quan ets petit vols ser moltes coses i suposo que vaig passar per la fase de voler ser metgessa, actriu i ballarina, o alguna cosa semblant. Però vaig conèixer a la Mercè Colomer, bibliotecària de la Biblioteca Popular de Rubí i ja no vaig desitjar res més que ser com ella: de gran volia ser bibliotecària.
Els meus pares tenien un bar a Rubí just davant de la Biblioteca Popular , i jo em passava les tardes a la biblioteca llegint llibres i ajudant a la Mercè a creuar els préstecs i a col·locar els llibres als prestatges. La Mercè era una dona amb mentalitat molt oberta, que tenia amistat amb l’Enric Majó (jo llavors no tenia ni idea de qui era ni de qui arribaria a ser) i amb altres joves de Rubí del sector “progre”. A mi aquesta dona em va enlluernar.
Així que quan vaig acabar COU em vaig matricular a l’Escola de Bibliotecàries. L’any 1984 em vaig diplomar i vaig començar a treballar a la Biblioteca Vicente Aleixandre de Ciutat Badia (ara, Badia del Vallès)

  • Que és el que més t'ha agradat i t'agrada d'aquesta professió? 
El fet de que és una professió canviant, en contínua evolució i que és necessària una gran capacitat d’ adaptació per donar donar resposta a les necessitats de les persones. A mi m’ha donat la oportunitat de treballar en entorns i amb responsabilitats molt diferents i això m’ha fet créixer personal i professionalment.
Però el que més valoro és la nostra aportació en la millora de la qualitat de vida de les persones i en la generació d’oportunitats.  L’accés a la cultura és un dret que hem aconseguit i que hem de lluitar per mantenir, i sobretot en aquests moments de crisi que alguns volen aprofitar per retallar.

  • Quina és la situació més divertida que has viscut en una biblioteca? 
Hi ha moltes anècdotes, però en recordo una especialment de quan treballava a la Biblioteca Vicente Aleixandre. Potser no es pot catalogar precisament de divertida però el personatge que la protagonitza es feia estimar per tots nosaltres.
Hi havia un noi que es feia dir “el poeta” i que anava a l’estil de Gustavo Adolfo Bécquer . És a dir amb camisa blanca, vestit de negre i perilla. Venia pràcticament cada tarda a la biblioteca, s’asseia al mateix lloc i molt solemne  treia un bloc de paper blanc i una ploma que deixava sobre la taula. Al cap de pocs minuts feia un esternut impressionant i es treia un mocador blanc amb el que es mocava de forma sonora per tal de cridar l’atenció de tothom. Un cop aconseguit el seu objectiu: que totes les mirades es concentressin en ell, plegava el mocador, recollia el bloc i la ploma i venia al taulell per dir-me més o menys “Disculpe señorita, es que los poetas pasamos tanta hambre y frío que he pillado un resfriado,  mejor salgo de la biblioteca para no molestar a los estudiantes con mis estornudos” No va agafar mai un llibre en préstec, ni el vam veure escriure cap poema però per Sant Jordi sempre ens portava una rosa perquè les roses eren, segons les seves paraules “pura poesía”.

  • Bibarnabloc és un espai col·laboratiu de recomanacions i promoció dels fons i activitats de les Biblioteques de Barcelona. Com i quan va sorgir la idea d'obrir-lo? 
La idea va sorgir a finals de l’any 2010, quan un grup de professionals vam pensar que seria una bona idea compartir les nostres recomanacions de lectura, musicals, cinematogràfiques i sèries televisives amb els nostres usuaris. Els objectius eren donar més visibilitat a les nostres col·leccions, facilitar la participació dels usuaris i fer aflorar el coneixement de la organització a partir de la participació dels professionals de Biblioteques de Barcelona. Volíem un projecte transversal, a on tots els professionals interessats en participar hi tinguessin cabuda i que cadascú hi pogués aportar en funció dels seus gustos i disponibilitat.
Ens va semblar que el format blog era el més adequat per complir els nostres objectius, i a més comptàvem amb un professional, en Pau Frechiné, amb coneixements avançats de disseny, manteniment i desenvolupament de blogs en entorn WordPress. 

  • Els articles del blog són tan variats com els propis fons documentals de les biblioteques. Teniu establerta una política de continguts temàtics o depèn dels temes escollits pels col·laboradors? 
Vam establir els continguts temàtics a partir dels temes escollits prèviament pels col·laboradors. De manera natural ja es van cobrir moltes àrees del que tenim categoritzat com a “llibres de ficció” i pràcticament s’hi poden trobar recomanacions per tot tipus de gèneres. En la categoria de “llibres  de no ficció” ja és més complicat trobar representades totes les matèries i vam decidir que només tractaríem alguns temes vinculats a les especialitzacions o centres d’interès de les biblioteques com ara el cinema, el disseny, la gastronomia, l’educació, l’economia, la psicologia, la sociologia, els viatges, etc.


  • Es tracta d'un bloc molt actiu, amb una recomanació pràcticament diària. Quanta gent hi col·labora regularment? (són tots bibliotecaris?) 
Vam començar publicant dos articles diaris de dilluns a divendres i un en cap de setmana, més que res per aconseguir un cert volum d’articles durant el primer any. Ara publiquem un article diari de dilluns a dissabte.
Estem al voltant de vuitanta persones que han escrit almenys una vegada al Bibarnabloc http://bibarnabloc.cat/qui-som-2/ , però els que participen d’una manera més regular estan al voltant de quaranta. Y després tenim els TOP que són aquests http://bibarnabloc.cat/qui-som/
Les categories professionals són diverses i de fet tenim des de directors i bibliotecaris fins a tècnics auxiliars i personal de suport. Per a nosaltres la categoria laboral no aporta cap valor en aquest cas, l’important és el professional que hi ha al darrere, que té ganes d’escriure i compartir amb els altres. La motivació és essencial.

  • Amb la perspectiva que dóna el que heu fet fins ara, esteu contents amb els resultats obtinguts (tant pel que fa la participació dels bibliotecaris com pel que fa a la resposta dels usuaris)
De moment la participació dels professionals és molt alta, ja que un 30% d'ells ha publicat al menys un posta al Bibarnabloc. El primer any va ser molt actiu en quant a la participació dels autors, amb 549 posts publicats.Però cal reconèixer que l’any passat els ritmes de participació i el fet de reduir en un 36% el nombre de posts publicats, se’n van publicar 393, van minorar substancialment la participació dels professionals.
Després de l’eufòria inicial i les ganes de publicar, ara entrem en un període més estable, amb una periodicitat de publicacions més raonable i amb un funcionament més sostingut.
Pel que fa a la participació dels usuaris l’any 2011 vam rebre 63.416 visites,  es van fer 1.840 comentaris i 986 participants  als nostres concursos. L’any 2012 vam rebre 49.686 visites, es van fer 2.008 comentaris i 1.167 participants als nostres concursos.
El fet publicar menys posts durant l’any 2012 ens ha fet baixar en un 20% el nombre de visites respecte a l’any 2011. En canvi la participació als concursos ha augmentat en un 15% i el nombre de comentaris en un 8%.
Això vol dir que els nostres usuaris són cada cop més actius i participen més al blog fent-nos arribar els seus comentaris i participant als nostres concursos. Per tant estem molt satisfets amb els resultats obtinguts fins ara tant des de la perspectiva professional com des de la perspectiva de participació i resposta dels usuaris.

  • Bibarnabloc publica també recomanacions musicals. Apart dels posts, hi trobem una pestanya de connexió a Spotify amb playlists de la Biblioteca Vapor Vell. Actualment s'està utilitzant cada vegada més la recomanació musical utilitzant aquesta plataforma, tothom crea el seu cercle d'amics per descobrir i compartir la música. Creus que els bibliotecaris hauriem de participar activament en les plataformes de música social? amb quina funció? 
Totalment, penso que els professionals de la biblioteca pública tenim en aquestes plataformes unes possibilitats de prescripció i difusió molt potents. Penso que si som capaços de fer bones seleccions, que estic segura que ho som, i en fem una bona difusió podem aconseguir fidelitzar un bon nombre de públic a través d’aquestes xarxes.

A Biblioteques de Barcelona estem iniciant un projecte pilot amb la participació de 10 biblioteques que utilitzaran Spotify per difondre les seves especialitzacions musicals. Així la B.Ramón d’Alòs farà difusió de flamenc, la B.Vallcarca i els Penitents-M.A. Cot ho farà de jazz i blues, La B. Xavier Benguerel de bandes sonores i la B.Poblenou-Manuel Arranz de música popular, per citar-ne alguns exemples. I la Biblioteca Vapor Vell com a pol de difusió de tota la feina que es faci en les diferents biblioteques al voltant de la música online.

  • Alguns creiem que després del tsunami generat per les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació el rol del bibliotecari ha d'evolucionar assumint cada vegada més un paper de guia i de transmissor cultural per poder sobreviure. Quina és la teva opinió al respecte? Creus que els bibliotecaris estem prou preparats per aquest repte?
A mi m’agrada més parlar de “prescripció” i del paper dels professionals com a “prescriptors”.  Aquest terme té connotacions més actives que el de simple guia i transmissor. El prescriptor és algú reconegut i amb capacitat d’influència sobre les decisions dels altres. Si aconseguim aquest reconeixement com a prescriptors tenim garantida la supervivència.
Penso que sí que ho estem de preparats, el que passa és que sovint som un col·lectiu discret i a vegades insegurs amb les nostres capacitats i potencialitats. Si nosaltres ens ho creiem, ho podrem fer, això segur. Hi ha molt capital intel·lectual “ocult” a les nostres organitzacions i es tracta de donar eines i recursos i crear l’ambient propici per fer-lo emergir.

  • Escoltes música regularment? Quin és el darrer disc que t'ha emocionat?
Sí, però menys del que voldria. Igual em passa amb la lectura i amb el cinema.
Vaig descobrir la cançó Ósez Josephine, i de passada a l’Alain Bashung a partir de la lectura del llibre Res s’oposa a la nit de la Delphine De Vigan. I quina seria la meva sorpresa quan vaig descobrir que l’Alain Bashung havia participat en l’àlbum  la Mécanique  du coeur del grup Dyonisos del qual l’autor del llibre la Mecànica del cor (la Mécanique du coeur), Mathias Malzieu és també cantant del grup.  I jo resulta que sóc fan de Mathias Malzieu i m’he llegit tots els seus llibres. Genial, no?
O sigui que la literatura em porta a la música i la música a la literatura. Bona lectura i bona música!


Moltes gràcies Anna per la teva participació 


* * *



1 comentari:

Anna ha dit...

Gràcies a tu Josep Lluís! M'ha agradat molt estrenar aquesta secció. Una abraçada a tots els musictecaris!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...