divendres, 19 de febrer del 2021

La Ruta de la Seda passa pel Sona Amer

 El diumenge 21/02 a les 18h la famosa Ruta de la Seda afegeix una nova parada al seu trajecte: El Teatre El Casal d'Amer. La Orquestra Mioritique formada per 13 membres de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, ens ofereixen un viatge musical des de Xina fins a Europa interpretant el folklore dels diferents països d’aquesta famosa ruta comercial. En aquest viatge, els músics i el compositor Dan Turnau proposen una simbiosi entre els elements essencials de la música folklòrica, amb sonoritats modernes, buscant una visió personal. Des la biblioteca d'Amer ens afegim a la caravana amb una selecció de música i llibres de diferents indrets, cosits per la preuada fibra (Text i selecció: Lídia Noguerol) 

La "Ruta de la Seda" era una xarxa de rutes comercials entre Àsia i Europa que s'estenia per més de 8.000 km des de la Xina, Síria i Constantinoble (actualment Istambul, Turquia), fins a les portes d'Europa. L'expansió de l'imperi d'Alexandre el Gran va ser el primer pas per obrir una ruta cap a Àsia central. Més tard vindrien les incursions xineses també a l'Àsia central i les relacions sino-romanes. Poc després de la conquesta romana d'Egipte (30 a.C) el comerç entre l'Índia, el sud-est asiàtic, Sri Lanka, la Xina, l'Orient Mitjà, l'Àfrica i Europa florien en una escala sense precedents amb la unificació de l'Àsia Central i el nord de l'Índia dins de l'Imperi Kushan des del segle I al III. Aquests fets van promoure la interacció multicultural del món grecoromà, la Xina i l'Índia, com queda palès al lloc arqueològic de Begram. El 2013 la Xina va proposar construir una nova ruta de la seda  (Font: Viquipèdia / El País) 

MÚSICA


  Per la ruta de la seda, a més de mercaderies, també hi circulaven les cultures dels diferents pobles que la transitaven. En el cas d'aquest llibre - disc, les cultures d'Orient i el Mediterrani. 

LLIBRES 


El viatger més famós de la ruta de la seda va dictar els seus viatges per Orient el 1298. Va tenir molt d'èxit i va inspirar altres viatgers com Cristòfol Colom. 




Una panoràmica sobre els 2000 anys d'història de la ruta de la seda.

 


Les dones també es van atrevir a recórrer la ruta de la seda en una època on no era habitual que les dones viatgessin. Rosita Forbes després de divorciar-se es va vendre l'anell de casament per poder viatjar. 


Dues viatgeres infatigables i dues dones fascinants van viatjar pels països esmentats just abans de l'esclat de la II Guerra Mundial. 



 El mateix viatge però explicat per la seva altra protagonista, a qui Thomas Mann anomenava l'àngel devastat. 



Seguint l'antiga ruta de la seda, l'autor apunta al nou món que vindrà del continent asiàtic. 


Corta Maltés.La casa dorada de Samarcanda. Hugo Pratt. Totem. 

(Actualment les aventures de Corto Maltés les publica Norma Editorial)

Un aventurer com el Corto Maltés no podia faltar en un viatge com aquest. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...