dissabte, 6 de febrer del 2021

Els lieder d'Eduard Toldrà i Robert Gerhard al Sona Amer

 I també els lieder de Beethoven i Strauss. Aquest diumenge 7 de febrer a les 18h, el Sona Amer ens ofereix el concert "De Beethoven a Strauss, de Barcelona a París", en el qual el baríton Ferran Albrich i la pianista Carmen Santamaria interpretran els lieder d'aquests compositors. (Text i selecció: Lídia Noguerol

Cartell del concert 

Beethoven i Strauss són força coneguts per tothom, en canvi Eduard Toldrà i Robert Gerhard, tot i sé catalans, no ho són tant. Per això en aquest modest post parlarem més d'ells. Comencem pel principi: lied (cançó en alemany) és una composició breu per a veu i piano. En català s'anomena cançó per a concert i es considera Eduard Toldrà (1895 - 1962) com el seu creador. 

Eduard Toldrà

Eduard Toldrà a més de violinista i compositor, era considerat un diletant, un mestre en humanitats, un apassionat de tots els aspectes de la cultura (dibuixava, actuava, escrivia i feia pedagogia). Va estudiar violí a l'Escola Municipal de Música de Barcelona i amb només setze anys va fundar el Quartet Renaixement. Musicalment va viure el període que va de la presa de consciència nacional moderna - a mitjans del anys vuitanta del s.XIX - fins l'esclat de la Guerra Civil, durant el qual els compositors de tots els corrents artístics (modernistes, noucentistes, tradicionalistes, avantguardistes,etc) coincidient a les mateixes tertúlies amb la gent del teatre i els escriptors. La proximitat entre els diferents llenguatges i corrents es nota en la cançó per a piano i veu. Els compositors com Toldrà s'interessaren per les obres de poetes contemporanis com Garcès, Carner i Sagarra.  La cançó francesa d'autors com Ravel i Poulenc també va ser una influència per als compositors de l'època. El Quartet de corda Renaixement va tocar al domicili de Ravel i durant deu anys, fins al 1921, va donar a conéixer la música de cambra tant d'autors clàssics com contemporanis. La Guerra Civil va arruinar els seus plans de crear una Orquestra Simfònica que havia dissenyat amb la Generalitat. Però el 1944 li van oferir la direcció de l'Orquestra Municipal de Barcelona, que acabaria esdevenint l'Orquestra Nacional de Catalunya. 

Quartet Renaixement amb Eduard Toldrà al centre 

Eduard Toldrà va compondre també sardanes i una òpera còmica noucentista amb llibret del poeta Josep Carner: "El giravolt de maig" (1928) Un bon disc per a introduir-se als lieder de Toldrà és: 

Eduard Toldrà. Integral de cant i piano. Columna Música. 2010  

Portada del CD 

Eduard Toldrà. Impressions Líriques. Centre Robert Gerhard. 2012 (Llibre-disc) 

Portada 

L’edició del llibre-cd Eduard Toldrà. Impressions Líriques coincideix amb la commemoració del 50è aniversari de la mort del compositor i fundador de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC).Eduard Toldrà. Impressions Líriques és un llibre+ 3CD’s editats pel segell discogràfic propi del Centre Robert Gerhard que recull 5 obres cabdals de Toldrà totes enregistrades per l’OBC sota la direcció d’Antoni Ros Marbà.

El CD 1 inclou 4 obres simfòniques enregistrades  a L’Auditori: La filla del marxant, La rosa als llavis, Empúries, La maledicció del Comte Arnau. Totes elles interpretades per l’OBC i la soprano Elena Copons sota la direcció del mestre Antoni Ros Marbà.

Els CD 2 i 3 inclouen la reedició d’El giravolt de maig interpretat per l’OBC i la soprano Núria Rial, la mezzosoprano Marisa Martins, els tenors David Alegret i Joan Cabero, el baríton Joan Martín Royo i el baix Stefano Palatchi sota la direcció d’Antoni Ros Marbà. L’obra es va enregistrar a L’Auditori l’any 2006 i es va editar el 2007 per Harmonia Mundi Ibèrica.

Els apunts biogràfics i els comentaris de les obres són de Cèsar Calmell, gran coneixedor de la vida i obra del compositor vilanoví.

Eduard Toldrà. Impressions Líriques és el segon volum que edita el C_RG/L’Auditori a través del segell discogràfic Record C_RG amb l’objectiu de difondre el nostre patrimoni musical amb l’objectiu d’ajudar a assolir un millor coneixement de les grans figures de la música catalana. Va rebre el Premi Enderrock 2012 al millor disc de música clàssica. (Text: Auditori de Barcelona) 


LLIBRES SOBRE TOLDRÀ

Eduard Toldrà. Impressions incoherents de la meva vida frívola a Barcelona (Total, res!)

Eduard Toldrà va nèixer a Vilanova i la Geltrú i d'adolescent es va traslladar amb la seva família a Barcelona. Les Impressions incoherents són el diari personal d’un jove Eduard Toldrà, iniciat quan el músic tenia catorze anys, moment en què va decidir fer de la música el centre de la seva vida.

Portada 


Els estius a Cantallops: Correspondència entre Eduard Toldrà i Manuel Capdevila (1921 - 1961). Brau Edicions. Figueres, 2018

Manuel Capdevila i Font amic i biògraf de Toldrà ha transcrit els documents que durant anys van guardar amb zel les dues famílies, i Joaquim Rabaseda ha fet l'edició crítica i les notes introductòries d'aquest epistolari que, entre d'altres aspectes interessants, permet reconstruir part del procés creatiu de Toldrà

Coberta 


Si us hi heu fixat, el segell que ha editat les Impressions Líriques de Toldrà, és el Centre Robert Gerhard. Robert Gerhard Ottewalder (Valls 1896 - Cambridge 1970) va ser un dels compositors més rellevants del s.XX.  Era fill d'una alsaciana i d'un suís que s'havien establert a Valls per dedicar-se al negoci del vi.  L'any passat es van celebrar els cinquanta anys de la seva mort. La Fàbrica del Lied (Barcelona) li va dedicar un homenatge, on va participar Ferran Albrich.

Robert Gerhard

Robert Gerhard va estudiar piano amb Enric Granados i composició amb Felip Pedrell. Quan Pedrell va morir va tenir molta relació amb Manuel de Falla i tenia pensat viatjar a París per conéixer de prop Ravel i Debussy. Però passa dos anys recluït a Valls on treballada disciplinadament i s'allunya de l'impressionisme francès, acostant-se a l'austeritat de Schönberg. El creador del dodecafonisme el va acceptar com a alumne i Gerhard va ser l'introductor del mètode dodecafònic a Catalunya. Però Gerhard sempre va fer un ús molt personal del dodecafonisme, barrejant-lo amb la tradició mediterrània que havia après de Pedrell. Gerhard també s'implicà en la recol·lecció de temes populars. Un cop va tornar a Barcelona, les seves composicions van enriquir les avantguardes de l'època, però la música de Gerhard sovint era incompresa i poc popular. Després de la Guerra Civil va exiliar-se a Cambrige. 

Robert Gerhard treballant 

Un disc de lieder marcat per la influència de l'impressionisme francès és: L'infantament meravellós de Scherazada (1918), amb poemes de López Picó.

Portada del disc 

El 2011 es va publicar un llibre-disc amb 7 CD que reeditava set fonogrames descatalogats que inclouïen les principals obres simfònico-corals del compositor tarragoní. Es complementava amb el volum Vida i obra de Robert Gerhard de Josep Maria Mestres Quadreny, i amb una reproducció d'un dels esbossos que Joan Miró va realitzar pels decorats d'un dels ballets que va compondre

Coberta del llibre-disc 


Escrit a Cambridge entre 1955 i 1956 utilitza elements serials. El primer moviment és aspre. 


CD

Robert Gerhard i Joaquim Homs. Música de Cambra. Columna, 2011 

Joaquim Homs va ser amic i deixeble de Gerhard. En aquest CD trobem obres representatives d'Homs, però no de Gerhard, perquè la seves creacions es troben fragmentades per les circumstàncies de la seva vida. Extret del llibret que acompanya el CD, escrit per Mestres Quadreny. 

Portada 


De 1950 a 1960 Gerhard va enregistrar en cintes música electrònica primerenca. El segell belga Sub Rosa, dedicat a la música experimental, va restaurar les cintes i les va publicar en CD, disc i en format digital. 

Portada 

LLIBRES SOBRE ROBERT GERHARD 

Robert Gerhard. Joaquim Homs i Oller.  Editorial Labor, Barcelona 1992

Coberta

Robert Gerhard i Joaquim Homs. Correspondència. Ramon Ribé Queralt i Pietat Homs Fornesa. Cossetània Edicions. Barcelona, 2015. 

Coberta

Robert Gerhard i Arnold Schönberg : correspondència / edició crítica de Paloma Ortiz-de-Urbina.[Barcelona] : Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura : Biblioteca de Catalunya, març de 2020

Coberta




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...