dissabte, 18 d’abril del 2020

Llibres musicals inconfinables - 5




La ciencia del ritmo – Paul D.Miller A.K.A. DJ Spooky that Subliminal Kid - Barcelona : Alpha Decay, 2007  - ISBN: 9788493486877


L'artista conceptual Paul Miller (Washington DC, Estats Units, 1970), també conegut com a DJ Spooky that Subliminal Kid, ens ofereix un manifest per a ciència del ritme, o sigui, la creació d'art des del flux dels patrons del so i la cultura, i la seva evolució. Amb el mix del DJ com a plantilla, descriu com l'artista, al bussejar per les innombrables formes d'organitzar la mescla d'idees culturals i objectes que ens bombardegen, usa la tecnologia i l'art per a crear un element nou i expressiu, infinitament variable. La tecnologia proporciona el mètode i el model, la informació en xarxa que, com els elements de la composició, segueixen canciant constantment. I la tecnologia es troba al mig, construint un pont entre la consciència de l'artista i el món exterior. L'art de la mescla crea un nou llenguatge creatiu.
Miller va construir el personatge de DJ Spooky com un projecte inicial d'art conceptual, però llavors va veure l'oportunitat de crear la codificació d'una sintaxi generativa de nous llenguatges creatius. El significat de “spooky” prové dels sons més fantasmagòrics i misteriosos que utilitza en la seva música, que va des del hip-hop, fins al techno o l'ambient.
Rastrejant la genealogia de la ciència del ritme, Miller cita fonts i influències força variades, tals com Marcel Duchamp, Ralph Waldo Emerson, James Joyce o Eminem. Escriu: “La història es desenvolupa, mentre que els fragments s'uneixen”.








Antología poética del rock - Alberto Manzano (selección y traducción) - Madrid : Hiperión, DL 2015 – ISBN: 9788490020371


La combinació de música i poesia han fet del rock una forma d'expressió artística que ha caracteritzat el segle XX, i encara segueix vigent. Aquest llibre recull, en anglès i castellà, 212 cançons de rock de les més reconegudes i populars del gènere.
Alberto Manzano (Barcelona, 1955) és traductor de l'obra dels grans poetes del rock: Leonard Cohen, Bob Dylan, Patti Smith, Lou Reed, Tom Waits, Jackson Browne, Suzanne Vega, Neil Young, Kevin Ayers, Elliott Murphy, etc. Periodista musical de les revistes  Rockdelux, Ruta 66, Ajoblanco, El Europeo; i adaptador al castellà de cançons en anglès per a artistes nacional tal com Enrique Morente, Santiago Auserón, Luis Eduardo Aute, Christina Rosenvinge, Jabier Muguruza o Mayte Martín. També ha destacat com a assajista (Cohen, Dylan, Young, Browne, Reed, Ayers), i delicat poeta, ha publicat Para los que no pueden hablar (2000) i Puente del alma y la luna (2009), amb pròleg de Luis Eduardo Aute i Enrique Morente respectivament.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...