dijous, 29 de gener del 2015

Jazz en tres assalts

Durant el proper més de febrer la Biblioteca Vapor Vell oferirà un cicle sobre el jazz, en tres assalts, a càrrec de Teresa Torres Villaseca, professora de música i historiadora de l'art.



Dijous 5 de febrer: 
A una entrevista una periodista li va preguntar a Louis Armstrong: "Sr. Armstrong, què és el Jazz?" i ell li va respondre: "Estimada, si ho ha de preguntar és que no ho sabrà mai".
El jazz és un moviment natural que encreua els ritmes negres amb els balls de swing per arribar a la improvisació més lliure. Aquesta confluència entre música melòdica, atreviment rítmic, pulsió racial i investigació harmònica fan del jazz clàssic un dels laboratoris musicals més divertits i fèrtils de la història de la música popular. En aquesta sessió entrarem en context i coneixerem les seves carismàtiques figures principals.



Dijous 12 de febrer: 
"Aprén els canvis, després oblida'ls" (Charlie Parker).
El jazz va mostrar la seva cara inquieta ràpidament. Està a la seva naturalesa fugir dels llocs comuns, d'allò que ja s'ha tocat i buscar el terreny obert, la improvisació. Passada l'època clàssica, el jazz es va atrevir a explorar altres ritmes, els paisatges, altres tècniques. Del bop, al hard-bop, per arribar al free, el jazz ha demostrat una capacitat de mutació i d'alineament amb l'avantguarda com gairebé cap altra música. En aquesta sessió ens aturarem a les cales principals i històriques d'aquest viatge.



Dijous, 19 de febrer:
"He estat pobre i he estat rica i, creieu-me, és millor ser rica." (Ella Fitzgerald).
El fet de ser dona no era ni més ni menys important que el fet de ser d'aquí o d'allà o d'aquesta o d'altra raça. Però el paper de les dones dins el jazz, principalment com a intèrprets vocalistes, va permetre conferir un toc preciós a aquest art intempestiu i, sobretot, va permetre que la sensibilitat -sovint ferida, sovint tumultuosa, sovint delicada- de les cantants s'expressés al bell mig d'aquesta música irrepetible. Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Bessie Smith i desenes de noms més que valen un tresor.


Us hi esperem! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...