dimarts, 23 de desembre del 2014

Mix ‘MusictecarIX’ en Symbaloo : un Entorn Personal d’Aprenentatge per l’AMPLI


Presentem un brillant projecte de Paco Belmonte Sánchez, musictecari a la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona. Una magnífica eina de treball pels bibliotecaris musicals. Us deixem amb ell. 




L’EPA (Entorn Personal d’Aprenentatge, en  anglés PLE – Personal Learning Environement) es pot definir com un conjunt d’eines, serveis i connexions que fem servir amb la intenció d’aconseguir uns objectius determinats que poden estar relacionats amb l’adquisició i el desenvolupament de nous aprenentatges i noves competències.
Aquest tipus d’entorns, optimizats, ens permeten un major control dels processos més comuns i dels més esporàdics, així com un estalvi de temps un cop centralitzem amb alguna mena de recurs online, una gran part dels enllaços a les pàgines, plataformes i aplicacions que romanen dispersos a la web i a la vegada fem servir en els processos esmentats.
A l’àmbit musictecari aquests processos acostumen a estar relacionats amb la selecció i la prescripció, però també amb la recollida d’informació sobre les novetats musicals. Aquestes no es redueixen a la publicació de noves grabacions o de reedicions; avui en dia no és novetat nomès el missatge sino el canal, i constantment apareixen nous canals d’accès a la música i novetats dintre dels canals, les aplicacions i les plataformes ja existents.
Amb el sentit de garantir la diversitat musical als fons de les biblioteques públiques, el musictecari ha de seguir aquestes actualitats, llegint resenyes i crítiques i escoltant tot un ventall d’estils musicals tot i vetllant per l’eclecticisme que produirà el manteniment d’unes col·leccions que puguin considerar-se com a prou diverses, multiculturals i panoràmiques.

L’EPA d’un musictecari bàsicament el podrien conformar:
-els blogs i les revistes digitals que llegim freqüentment
-els webs de referència en quant a informació musical
-motors de recerca, catàlegs i repositoris
-les aplicacions que fem servir ‘online’
-els repositoris de música digital i grans arxius sonors
-eines de socialització professional
-comunitats on participem de forma directa o indirecta
-plataformes educatives o divulgatives

Aquest projecte fa referència a un webmix (així es denomina a Symbaloo) generat de manera personal i que, d’altra banda, en tant que webmix resident a Symbaloo.com, és adaptable per cada persona usuària al seu context particular.

(1) http://www.symbaloo.com/mix/musictecarix  (6 x 10 fileres)
(2) http://www.symbaloo.com/home/mix/musictecarix  (6 x 12 fileres)

El webmix es pot fer servir sense tenir un compte a Symbaloo.
Clicant l’enllaç (1) ens portarà a la pàgina següent...


...i bé, tot i que des d’aquestes 6 x 12 fileres ja es pot accedir als webs que inclouen, el més recomanable és clicar qualsevol dels dos botons taronges, que segons la configuració d’idioma, diuen “Afegir aquesta pàgina”  o “Añadir este webmix”



Tant si anteriorment s’en té ja un compte de Symbaloo (cosa recomanable per poder gaudir de l’aplicació i de tots els webmix de manera més personalitzada) com si no s’en té cap, després de clicar per afegir la pàgina (webmix), s’accedirà al que sí que és el resultat d’aquest projecte d’aplicació, i que és un xic més ample i amb un grapat d’opcions més avançades, és a dir l’adreça

(2) http://www.symbaloo.com/home/mix/musictecarix  (6 x 12 fileres)
que veiem a la següent  captura de pantalla :



A (2) http://www.symbaloo.com/home/mix/musictecarix  (6 x 12 fileres)
hi trobarem una filera més a cada costat, però sobre tot, entenent que estem a (2) symbaloo.com/home/mix i no com abans a symbaloo.com/mix, podem experimentar moltes més funcions de la web.

D’entrada, trobem 4 enllaços més a les cantonades. Són
A dalt a l’esquerra Internet Archive i a la dreta  AllMusic
A sota a l’esquerra NetLabels Cat i a la dreta un repositori (El Documentalista Audiovisual)

Alguns dels enllaços d’aquest últim repositori de bases de dades musicals són al webmix, però, de fet, podem partir d’aquesta llista de El Documentalista Audiovisual per, obrint una nova pestanya, provar a generar un nou webmix, si encara no ho hem provat abans. És molt senzill i Symbaloo és molt intuitiu. També podem “omplir” els vuit blocs que queden buits a banda i banda del webmix. De fet els hem deizat buits amb aquesta finalitat, la de que cada persona usuària personalitzi la seva experiència de Symbaloo.

Quan passem el punter del ratolí per sobre dels botons podem veure en menú contextual el nom de la web a la que fa referència.

Fent click (esquerra del ratolí) sobre cada botó s’obre la pestanya nova al costat de la pàgina/webmix.

Fent click (dreta del ratolí) obrim un menú. Si no ens hem registrat nomès ens dona la opció de obrir la web a la que referencia el bloc o moure’l a una altra pàgina que haurem creat abans amb les pestanyes superiors. És recomanable registrar-se a Symbaloo (no té cap cost) i poder gaudir de les opcions d’edició, etc.)

Tot i que alguns blocs evidencien amb el propi logo la web a la que fan referència, nomès hem deixat l’opció de que sigui visible el subtítol al bloc de l’Aladi (Catàleg Diba), però es podria deixar als altres també.

A la part central trobem cinc blocs amb una petita lupa a dalt a l’esquerra. Aquests blocs modifiquen l’espai central. Són motors de recerca. Per defecte hi ha Google, però és interessant experimentar amb els altres cercadors (Amazon, Last.fm, Discogs, etc) no només des del seu bloc sino també des de l’espai central del Mix MusictecarIX.


A banda i banda de la part central trobem dos petits dracs que són el logo de DMOZ. A l’esquerra el DMOZ musical en català. A la dreta el DMOZ musical en anglès.

A la part superior tenim l’enllaç al blog de l’AMPLI i als seus comptes de Facebook i Twitter.

L’enllaç de la Biblioteca Virtual no és al portal, sino a l’especial d’Apps musicals.

A la part inferior tenim tres webs de premsa musical (Go-Mag, RDL i Uncut), dos ‘estacions de ràdio a la carta’ (Musicovery i Radionomy), el catàleg de CD d’Amazon.es i l’accès a la web de Disco100.


A la part esquerra tenim webs de referència i arxius musicals (Archive.org. Bandcamp, Free Musical Archive, Last.fm, La Fonoteca, Rateyourmusic) , així com plataformes de reproducció i de generació de playlists (Soundcloud, Grooveshark, Spotify Play, Deezer).

A la part inferior premsa i recursos catalans (Netlabels Cat, Enderrock, Viasona, Butxaca) i referencials de la música rock i pop (Atiza.com, Ruta66. Mondosonoro) així com la curiosa web de Piero Scaruffi.



A la part dreta trobem la web de Tatarana i per sota la de Bibarnabloc, referències molt visitades al nostre entorn del Consorci de Biblioteques de Barcelona

També tres bases de dades discogràfiques essencials (Billboard, Discogs i Allmusic), blocs especialitzats en diferents gèneres o àmbits musicals (Classical, JazzMessengers, ZonaZero, Hispasonic, World Music Charts Europe) la wiki  Musicwikicentral, la plataforma MusicBrainz, el catàleg GetaCD.es, dos referents en video (Youtube Music i Vimeo Music), tres blocs de França (el d’ACIM, la pàgina wiki de la presència de la Bibliopedia francesa i Mondomix). 

I finalment el repositori al que abans hem fet referència d’El Documentalista Audiovisual, que a la vegada enllaça a alguns dels ‘absents’ que també podrien formar part d’aquest o d’un altre webmix, com ara FreeDB.org, Jamendo, Gracenote, Rolldabeats, Musipedia, National Jukebox, Letras.com, etc. 
En resum, més de quatre dotzenes de ‘finestres’ on poder anar i tornar i tornar-hi a anar en la nostra feina diària en tant musictecaris. Espero que aquesta recopilació pugui resultar útil i que la facin servir més i més musictecaris i musictecàries, ja sigui tal com ha quedat, ja sigui modificant-la i afegint blocs als buits que queden.

En qualsevol cas, resto atent a qualsevol pregunta sobre aquest webmix i sobre Symbaloo en general (vg. també http://es.support.symbaloo.com ).

Paco Belmonte 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...