divendres, 12 de setembre del 2008

Barcelona anys 70' : l'underground reapareix a la Web Sense Nom


vinyeta del dibuixant Nazario Luque


La generació de barcelonins que durant la dècada dels '70 tenien entre 15 i 30 anys van viure uns anys interessants en molts aspectes.

Efectivament, a Barcelona, a Catalunya i a tot arreu la gent tenia tantes ganes de ser lliure que es van viure uns esdeveniments irrepetibles: contra la decadència d'un règim autoritari i carcamal van sorgir unes manifestacions creatives que, sense pretendre caure en la nostàlgia, avui resulten sorprenents per la originalitat, el risc i en molts casos la qualitat de moltes de les propostes.
Un veritable rrollo underground que, ni llavors va tenir gaire ressó mediàtic ni ara és gaire conegut fora de petits àmbits culturals.

Les llegendàries Jornades Llibertàries celebrades al Parc Guell (qui l'ha vist i qui el veu!) de Barcelona l'estiu del 1977 van suposar el nostre particular Summer of Love, el punt culminant d'aquell moment històric.
Realment, era un moment que es dóna poques vegades en la història dels pobles. Ni manaven els franquistes ni manaven els partits democràtics. Les institucions de l'estat funcionaven per inèrcia i sense polítiques definides. Les lleis antigues no valien i les noves estaven per fer. En molts sentits: no manava ningú!

Naturalment, allò no podia durar gaire. Clicant el cartell i llegint els participants d'aquest esdeveniment, veiem l'aplec d'una sèrie d'actor socials i culturals que no s'ha repetit mai més.


Per més informació, afegim un parell de reportatges publicats amb motiu del 30 anniversari:

Rosario Fontova: «Un estiu vermell i negre», en El Periódico de Catalunya (22-07-2007)

David Castillo: «L'estiu llibertari», en Avui (23-07-2007)




L'espai web que us presentem avui tracta de recopilar documents i testimonis de primera mà dels seus protagonistes. Entre aquests testimonis hi trobem cartells com aquest que us mostrem, fotografies mai publicades, música per escoltar, textos, filmacions, enllaços a blocs i webs relacionades, espai per al debat ...


Un formidable espai molt recomanat per l'Ampli on trobareu una documentació única sobre un periode fascinant i injustament desconegut de la nostra música i la nostra cultura.


1977, els Perucho's al Saló Diana de Barcelona.



Sobre aquest i altres temes està previst a l'Ampli la publicació d'una entrevista amb un d'aquests protagonistes: el compositor i bateria Oriol Perucho.

.

2 comentaris:

Miss Danger ha dit...

Ostrés, és un web molt xulo...
El que sí crec que estaria bé de trobar en ell és un recull dels grups i dels músics més importants d'aquell període a casa nostra.

Unknown ha dit...

Busco desesperadamente documentales, o, videos de las Jornadas Libertarias de Barcelona 1977. Fué la fiesta más alucinante que se ha realizado en Europa.
También me valen fotos y revistas...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...