diumenge, 9 de febrer del 2025

Selecció de novetats discogràfiques, febrer 2025

 


Resum de les darreres novetats discogràfiques en CD seleccionades pel Departament de Gestió de la Col.lecció de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Una proposta bimensual de música de qualitat que abasta diferents estils i pretén ser un punt de partida per descobrir artistes i tendències allunyades dels circuits més comercials. Un servei que es manté actiu sense interrupcions des del 1988 i que ha anat conformant l'estructura bàsica dels fons musicals de les biblioteques públiques de la Xarxa de Biblioteques Municipals.




Músiques del món


Les músiques del món estan d’enhorabona. Qualitat artística, sensibilitat i diversitat musical. Què més es pot demanar?


Momi Manga, músic senegalès establert al nostre país, ens porta la màgia del kora i la tradició Mandé a Kairo, que significa “pau” en mandinka. Un disc d’una sensibilitat arrasadora. 


De Pakistan recuperem una gravació dels anys 90 de Nusrat Fateh Ali Khan, un dels cantants de Qawwali, un estil de música sufí, que més ha influenciat als músics occidentals, com ara Peter Gabriel, Jeff Buckley i Mick Jagger. Chain of light és un dels discos imprescindibles en qualsevol biblioteca.


Després de breus trobades, Sílvia Pérez Cruz i el guitarrista argentí Juan Falú graven Lentamente, un àlbum impregnat de folklore sud-americà. Carmen Souza combina a Port’Inglês la música tradicional de Cap Verd amb cançons d’autor i arranjaments  jazzístics. Una delícia. 


Adrià Mor uneix Sardenya i Catalunya en el seu àlbum alegre i colorista De Sardenya a Califòrnia, un disc cantat en sard, català i anglès. 


Per últim l’Ivan Garriga i la Liv Hallum ens conviden un Diumenge a entrar a la seva casa de La Cerdanya on ballarem a sons de marsuques, fandangos, arri arri, vals a cinc temps i xotis.




Jazz, blues i soul


Soul amb l’estil inconfusible de Michel Kiwanuka a Small changes, música romàntica i relaxant.


Canviem de registre amb un àlbum que vol ser una reivindicació dels drets dels afroamericans a càrrec del saxofonista Immanuel Wilkins a Blues blood on, per primera vegada, incorpora veus. 


La banda paquistanesa Jaubi ens porta un àlbum dedicat a l’amor A Sound Heart, un disc més experimental que els seus treballs anteriors i que combina un jazz enèrgic amb ritmes àrabs, paquistanesos i indis. 


Si d’amor i amants es tracta, Kelly Finnigan ens afirma que A lover was born, un pont entre el soul nostàlgic i sons més contemporanis. 


En el seu quart treball Portrait, Samara Joy fa una picada d’ullet a la història del jazz. 


El nou treball de Wayne Escoffery respon a un moment de ruptura, reflexió i solitud que ha volgut plasmar a Alone. Jazz clàssic per escoltar plàcidament sols o en bona companyia.


I per finalitzar un tribut de Warren Wolf al vibràfon a History of the Vibraphone, un disc que reivindica les millors cançons i artistes de vibràfon del jazz. 



Pop i rock


Father John Misty, àlies de Josh Tilman, crema totes les naus musicals a Mashashmashana, que en sànscrit significa Gran Crematori, un àlbum excepcional que mereix ser a les biblioteques.


L’estil inconfusible de country-rock de Chuck Proppet, aquest cop amb el grup de cúmbia ¿Qiensave? en un disc capaç de despertar els difunts, Wake the dead. 


Després de 8 anys (i 2 anys després de la mort de Martin Duffy) tornen Primal scream amb Come ahead, un disc que barreja cors vocals de soul i funky. 


El nou treball The Smashing Pumpkins és una tornada als orígens de la banda, amb influències de Black Sabbath, Aghori Mhori Mei.


Les dones canten la seva experiència vital de maneres molt diferents. Laura Marling ho fa a la seva recent maternitat a Patterns in repeat


La maduresa musical de Porridge Radio arriba amb el seu nou treball Clouds in the sky the will always be there for me on segueixen abordant temes transcendents i intimistes amb el seu peculiar estil esquinçat i aspre. 


El duet de Liverpool King Hannah, amb la seva música indie, estan més a prop dels Estats Units que del pop europeu. El seu nou treball Big Swimmer recull magistralment el llegat de Neil Young, Bill Callahan o Lou Reed. 


D’Estats Units torna la veu greu i potent d’Amythyst Kiah amb el seu estil folk-rock, amb ritmes hillbibies  per exposar la seva filosofia a Still + Bright i també reivindicar els drets de les dones de color.


Una aposta pel death metal i el punk. El so més reivindicatiu i crític a Cartoon Darkness. Els australians Amyl And The Sniffers ens recorden que “La gent pensa que per tenir una veu a Internet està ajudant, però tot el que fa és alimentar la bèstia de les grans tecnològiques, el nostre déu modern»


La situació actual de la nostra societat (i país) la canten els Biznaga a Ahora on reivindiquen l’acció social amb lletres contundents. 


El tercer treball de Blood Incantation, Absolute Elsewhere promet convertir-se en un disc de referència del death metal (amb tocs de rock progressiu).


I per a qui vulgui simplement ballar i gaudir de la música electrònica, només cal que escolti el treball en solitari de Jamie XX que, després de moltes raves i recerca de nous sons, ens fa saltar a la pista a In waves.



Música clàssica


Us oferim alguns àlbums excepcionals per actualitzar la col·lecció de música clàssica. 


L’extraordinària gravació del jove cor Erato de la Messa de Requiem d’Ildebrando Pizzetti, un dels més grans compositors corals italians de la Generació de 1880. Acompanyen també les obres de Corrado Margutti i Lorenzo Donati. 


L’òpera Die Eifersüchtigen (Els gelosos) del compositor suís Joachim Raff és una magnífica ocasió per oferir als amants de l’òpera el geni d’un músic, fins ara inexistent al catàleg, tan extraordinari com desconegut. 


La guardonada trompetista Alison Balsom ens ofereix una variada selecció de concerts barrocs a Baroque concertos amb obres de Vivaldi, Albinoni, Marcello, Telemann i Handel on la trompeta agafa protagonisme.


Qui vulgui actualitzar o revisar la seva col·lecció de Vivaldi ha de seguir les passes del segell Naïve amb la seva col·lecció dedicada al compositor barroc. Musica sacra per coro e orchestra I ens permet descobrir obres menys desconegudes de l’ampli repertori del músic italià.


Una aposta més conservadora l’aporta el duet Guitarp, d’arpa i guitarra, que ens ofereixen un recital d’autors espanyols a Miroirs d’Espagne  amb peces de Falla, Ravel i Debussy.



Música experimental


No us deixeu portar pels prejudicis sobre la música experimental. El Dream Requiem de Ruffus Wainright, escrit durant la pandèmia, s’ha convertit en un “un réquiem por la muerte de un planeta que sucumbe a la avaricia humana” i un “réquiem por el sueño americano", vist el resultat de les recents eleccions als Estats Units. El músic de folk i pop presenta una òpera amb narració de Meryl Streep, recentment representada en una col·laboració entre El Palau de la Música Catalana i L’Auditori. 



Bandes sonores


Trent Reznor i Atticus Ross s’han emportat el Globus d’or per Challengers (Rivales en castellà) que realça les tensions i competitivitat del trio del món del tenis. 


El musical Emilia Pérez de Clément Ducol i Camille, inclou les cançons dels actors i actrius de la pel·lícula. Una música que desborda l’entusiasme, la passió de Mèxic i els conflictes interns de les protagonistes. 


Una altra pel·lícula protagonitzada per dones, la primera pel·lícula en anglès d’Almodóvar, que compta amb el seu músic inseparable per a la banda sonora de The room next door. Alberto Iglesias, com sempre, insuperable i premi Feroz a la millor música original.


L’atmosfera terrorífica de Nosferatu no seria possible sense la música de Robin Carolan. Lluny d’oferir una cançó emblemàtica de la pel·lícula, el músic ha sabut captar la intensitat entre la por i el desig amb la contraposició entre la bellesa i el terror. 



Música per a infants


Aprofiteu i renoveu l’oferta musical per a infants amb cançons de bressol, una selecció de música clàssica per a violoncel i piano Cello dreams. Una música que de ben segur els pares i mares agrairan per evitar nits d’insomni. El sisè àlbum d’El Pot petit Potes enlaire!, amb 12 cançons i nous personatges, tracta de la vida, la curiositat i la cura del nostre món, a ritme de bona música.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...