Resum de les darreres novetats discogràfiques en CD seleccionades pel Departament de Gestió de la Col.lecció de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Una proposta bimensual de música de qualitat que abasta diferents estils i pretén ser un punt de partida per descobrir artistes i tendències allunyades dels circuits més comercials. Un servei que es manté actiu sense interrupcions des del 1988 i que ha anat conformant l'estructura bàsica dels fons musicals de les biblioteques públiques de la Xarxa de Biblioteques Municipals.
Músiques del món
Comencem la nostra ruta musical ben a prop de casa. Lia Sampai ens presenta Un delta fràgil, un disc que emana l’amor per les Terres de l’Ebre i que combina la cançó popular amb influències de la jota. Santi Careta ens presenta A milers de somnis de distància un disc hip-folk-orquestral intimista que et captivarà. El guitarrista Chicuelo i el pianista Marco Mezquina culminen la seva trilogia de jazz flamenc amb Del alma (després de Conexión i No hay dos sin tres).
L’Orquesta Akokán es superen a Caracoles on ens transporten al millor so musical de Cuba per fer-nos gaudir i ballar. Des de Xipre ens arriba Buzz’ Ayaz un nou projecte musical que uneix músics grecs i turcs en una proposta que també connecta els sons tradicionals amb música electrònica. De la tradició zulú sud-africana és el grup de vocalistes The joy, que, malgrat la seva joventut, han difós la música isicathamiya per tot el món.
Tres propostes que combinen la música tradicional i el jazz.
Seun Kuti agafa el relleu del seu pare, el saxofonista i pioner de l’afrobeat Fela Kuti, a la banda Egypt 80 en el nou treball Heavier yet amb el seu propi estil amb aportacions del roc i del funk.
D’Indonèsia ve una proposta de soul de la ma de The Marloes amb Perak amb elements de la seva pròpia cultura.
El retrobament generacional entre Milton + esperanza ens aporta els temes clàssics de Nascimento, cançons noves de Spalding i versions de temes clàssics.
Jazz, blues i soul
La saxofonista britànica Nubya Garcia barreja R&B, jazz i dub en el seu segon treball Odyssey. Aaron Frazer demostra el seu talent musical a Into the blue amb una barreja de soul, psicodèlia i hip-hop. Julius Rodriguez porta el jazz a terrenys del funk, R&B i fins i tot a un dance sofisticat a Evergreen.
Nala Sinephro ha aportat l’arpa al seu treball Endlessness per oferir-nos un jazz relaxat i minimalista que ha comptat, entre d’altres, amb la col·laboració de Nubya Garcia. Rita Payés, trombonista i cantant, ens presenta De camino al camino, un àlbum eclèctic que ha comptat amb la col·laboració de Yerai Cortés i La Tania. Premiats als Mercury Prize 2023, Erza Collective imposen el seu estil cool i afrobeat a Dance, no one’s is watching. El soul de Nathaniel Rateliff & The Night Sweats s’apropa al pop a South of here. Per últim, el gòspel nostàlgic de The Harlem Gospel Travellers en el seu tercer treball Rhapsody.
Pop i rock
Orville Peck presenta el seu tercer àlbum Stampede. Torna el vaquer emmascarat amb un treball ple de versions de country i rock cantants a duet amb figures rellevants de la música actual.
El pop femení està d’enhorabona.
Després de deu anys d’èxits i algunes baixes tornen les Hinds, convertides en duo amb Viva Hinds. Un treball fresc, amb ampliació de registres i ple de bona música pop. La cantant d’Atlanta Clairo ens ofereix un treball nostàlgic amb Charm, on demostra l’encant de la nostàlgia, barrejat amb el pop revival i el soul.
Joan Wasser aka Joan As Police Woman ha volgut que el seu nou treball girés al voltant de la seva veu. El resultat és Lemons, limes and orchids un àlbum que navega entre el soul i el pop amb elegància.
Laurie Anderson torna després de 6 anys amb un àlbum titulat Amelia. 22 cançons basades en el vol final de l’aviadora Amelia Earhart. La música i cantant fa gala de la seva creativitat, el seu virtuosisme i la seva capacitat d’integrar les avantguardes i la narrativa a les seves cançons.
El pop més mainstream és Short n’Sweet de Sabrina Carpenter. Melodies romàntiques que no podràs deixar de cantar.
Una proposta més propera al folk és Acadia de la guitarrista Yasmin Williams. Cada cançó està interpretada amb un artista convidat. Un tribut a la natura amb temes que evoquen paradisos perduts.
El projecte col·laboratiu de Andrew Wasylyk i Tommy Perman pren forma de música progressiva al seu primer treballs plegats Ash Grey and the Gull Glides On. Trobaràs més música instrumental amb Basics This is basic i el seu estil post-rock.
Migratory és el resultat de la tornada al seu Japó natal de Masayoshi Fujita. La marimba i l’experimentació com elements claus de la seva música.
Romances és el quart àlbum de la banda Fontaines D.C. que culmina la seva trajectòria amb un treball que combina la qualitat musical amb l’èxit de vendes, sense deixar de banda el toc més punk dels seus inicis.
El tercer treball de La Ludwig Band segueix tenint les influències de Pau Riba, Sisa i Bob Dylan i a Gràcies per venir, aquest cop una mica més roquers.
Vint i sis anys després del seu darrer àlbum d’estudi tornen The Jesus Lizard amb el seu estil rock indie més devastador a Rack, on demostren que són un grup de culte.
Tres propostes en solitari d’ex-membres de bandes mítiques.
Thurston Moore, ex-membre del grup Sonic Youth, publica el seu novè àlbum en solitari Flow Critical Lucidity on fa gala de la seva llibertat creativa amb temes que van des del krautrock, el post-punk o indie.
Jack White, ex component de The White Stripes, torna a centrar-se a la guitarra en el seu treball No name amb ecos de punk, groove i blues.
Alan Sparhawk, ex-membre de Low, torna amb White roses, my god, música electrònica coproduïda amb Nat Harvie.
Ha valgut la pena esperar 16 anys per sentir el nou treball del grup The cure: Songs of a lost world. Un disc actual que, ben aviat, es convertirà en un clàssic.
I per finalitzar, l’adeu dels veterans X el fan per la porta gran amb Smoke & Fiction. El seu treball confirma que els vells roquers no moren mai.
Música clàssica
Us oferim diverses obres de compositors contemporanis i clàssics inexistents o no gaire presents al catàleg de les biblioteques i que val la pena tenir-les en compte tant per la seva raresa com per l’excepcionalitat de les gravacions.
Òpera barroca francesa amb Colin de Blamont i Les fêtes grecques et romaines. Una gravació excepcional d’un autor fins ara inexistent a les biblioteques catalanes. La tercera tocata de Kaikhosru Shapurji Sorabji Toccata terza interpretada pel pianista Abel Sánchez- Aguilera està considerada una gravació de referència. La selecció d’obres de Franco Alfano Suite romàntica; una danza inclou tambçe Nenia, Divertimento, i Amour... Amour.
Berlin Harpsichord Concertos inclou quatre concerts per a clavecí de mitjans del segle XVIII de quatre autors diferents: Christoph Nichelmann, Carl Heinrich Graun, Christoph Schaffrath i Ernst Wilhelm Wolf.
Música clàssica contemporània
Si voleu completar l’audició de música clàssica contemporània ara teniu l’oportunitat amb el compositor francès Pierre Wissmer amb The violin concertos i George Benjamin amb la seva obra pianística Complete piano works.
Bandes sonores
Thom Yorke, membre de Radiohead, ens presenta la seva segona banda sonora Confidenza.
Hildur Guðnadóttir, després de l’Òscar i el Globus d’or a la banda sonora pel Joker, torna a posar música a el Joker: folie à deux aquest cop amb cançons interpretades per Lady Gaga.
Parlant de segones parts, torna Gladiator II però aquest cop ho fa de la mà de Harry Gregson-Williams. I si voleu sortir de la vostra zona de confort seguiu a We are Lady parts a la temporada 1 i 2. El punk més londinenc ve de la mà de joves musulmanes que volen obrir-se camí en el món de la música.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada