diumenge, 21 de juny del 2020

Dia Internacional de la Música 2020 : Black Lives Matter

Si la cançó de Van Morrison "Glòria" va marcar els primers compassos del distòpic 2020 en forma de temporal, "Is It because I'm Black" de Syl Johnson esdevenia la banda sonora de la segona meitat d'un any imprevisible que ens tornava a deixar sense alè. Altra vegada un afroamericà, George Floyd, moria a mans de policies blancs i esclataven aldarulls arreu dels Estats Units, com va passar a Chicago el 1919, a Watts el 1965, a Detroit el 1967, Los Angeles 1992, Baltimore 2015 i Minneapolis 2020. La protesta contra el racisme ha passat a ser global i Europa s'ha hagut d'enfrontar una vegada més al seu passat colonial, que de moment ha acabat al fons d'algun riu en forma d'estàtua. El present -i el futur - del vell continent sembla ofegar-se amb els migrants que han perdut la vida al Mediterrani o que malviuen en uns camps d'internament díficils de justificar mentre el feixisme treu pit. (Text i selecció: Lídia Noguerol / Jaume Vilarrubí)



La imatge és del còmic "Como si nunca hubiera sido"  de Javier i Juan Gallego (Reservoir Books, 2018) i resumeix el paràgraf anterior. Des de l'Ampli ens sumem, humilment, a les protestes contra el racisme i el feixisme amb un recomanació de cançons, CD i llibres que vol ser un petit homenatge a la música afroamericana i afegir context a les protestes del moviment "Black Lives Matters"


NOVETAT 



PLAYLIST BLACK LIVES MATTERS 









Sheila Rickards - Jamaican Fruit of African Roots

+
Florian Keller Protest mix

Amb paraules del mateix Keller (un habitual de la cabina del Marula Café (Bcn): "As #blacklivesmatter happen to be on the streets worldwide these days, I wanted to contribute a soundtrack to march on. Keep on disclosing the inequity, keep on showing the ingnorants their ingorance!"  




CD (Lo Jaume)

El 1997 la discogràfica britànica Harmless (Watford) va llençar el primer recopilatori de la saga Pulp Fusion, una selecció de jazz-funk-soul que explora entre el més eclèctic del so blaxploitation. Una brutal col·lecció de rare-grooves. Una delícia.



Les seves caràtules estan inspirades en aquest imaginari i un cuidat disseny acompanya a cadascun d'aquest 12 volums (més un altre de recopilatori i un altre dedicat a Àfrica).




Actualment descatalogat. N'hi ha un a la biblioteca Joan Rigau de Vidreres. Del mateix autor i reeditat per Caja Negra





De la mateixa editorial: 


Hot L.A. Horacio Altuna 

(La vida al gueto durant les revoltes racials del 1992 a Los Angeles)








TRILOGIA ESPECTACULAR. PER PLORAR. MERAVELLOSA


(Motown, Vietnam, drama Supremes i aldarulls racials) 





(Stax, Otis Redding, Martir Luther King, JJOO Mexico 68)



(Black Panthers, Ghetto, Jazz Funk, Disco i Hip Hop)


---------------------------------------------------------------






Del mateix autor: 

---------------------------------
BONUS TRACKS

Cuando somos el enemigo.  (2019)

(Recomanat per dues noies retratades a la manifestació "Black Live Matters" de Salt)




Negreros y esclavos. Barcelona y la esclavitud atlántica (s.XVI - XIX). VV.AA (2017)


Els negrers espanyols a l'Àfrica 




Black and British 







(La localitat de Palenque (Colòmbia) va ser el primer poble d'esclaus lliures d'Amèrica. La seva música i la seva llengua encara conserva una forta influència de la seva herència africana)


LECTURES COL·LATERALS

Ofendiditos. Lucía Litjmaer (2019)


Ironía On. Santiago Gerchunoff (2019)

(Contra el triomf de la literalitat absoluta. M'ha fet pensar en "La Broma" de Kundera) 



NO PASSARAN !




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...