ALBERT LLOVET: Va començar la seva carrera el 1993 i durant aquest temps ha gravat discos amb diverses bandes de jazz: Two Cats, Hop’s Trio, Counting Off i La Madam Boogie (banda que configura el seu projecte personal). En la seva trajectòria artística cal remarcar el seu pas pel Festival de Jazz de Girona (2010, 2011 i 2018) el 40è Festival Internacional de Música de Cadaqués (2011, 2013), el Black Music Festival (2012 i 2013), el Festival de Jazz de Figueres (2018) i el Girona Christmas Swing entre d’altres. El seu nom ha figurat en la programació de locals de renom com el Sunset Jazz Club i en diferents auditoris de Catalunya i França. Gran amant del ragtime, ha dedicat els darrers anys a l’estudi del jazz tradicional i el boogie woogie a mans d’especialistes en la matèria com el mestre Lluís Coloma.
AMPLIATS
És la secció dels musictecaris (bibliotecaris especialitzats en música) que us ofereix la recomanació de l' ALBERT LLOVET i la selecció de fons de la biblioteca Ernest Lluch.
(Text: Lídia Noguerol / Albert Llovet))
Una mica d'història
El jazz és un estil musical nascut a Nova Orleans (Louisiana, Estats Units d'Amèrica) a principis de la dècada del 1900, on es barreja una rítmica pròpia dels afroamericans dels Estats Units (blues, principalment, però també les work songs, el ragtime, les cançons dels "Minstrels") amb una instrumentació i una tímbrica genuïnes de les bandes de carrer (trompeta, corneta, clarinet, trombó, tuba, baix, bombo i platerets). Quan aquests conjunts s'estabilitzaren, substituïren la tuba pel contrabaix, el bombo i platerets per la bateria i s'hi afegí el piano. (Font: Viquipèdia)
L’Albert Llovet ens recomana:
“Se'm fa molt difícil pensar en dos o tres discos per recomanar per
diferents raons. La primera, perquè el repertori que toco és d'una
època en la que els discos tenien una cançó per cada cara i prou (el
que trobem són recopilacions). L'altre raó és que m'és molt difícil escollir quelcom que sigui representatiu degut la gran diversitat de material. En tot cas, la feina de seleccionar cançons ja la vaig fer previament a l'hora de gravar el meu propi disc amb el trio "La Madam Boogie".
Així doncs, el disc que us recomano és el meu, ja que recull un tema
de cada un dels 11 pianistes que vam seleccionar i on tots els estils,
gèneres i moments de la història hi són representats. Cada una de les peces d’aquesta selecció vol retre homenatge a l’estil característic dels grans pianistes dels moment, com Jelly Roll Morton, Fats Waller o Albert Ammons. També conté moltes de les cançons que interpretaré al concert i, a més a més, crec que és un bon punt de partida per aquells que s'interessen per primera vegada pel jazz antic, perquè troben un xic de tot. Així és al menys com el vam pensar. “Strideboom” proposa un recorregut per alguns dels temes més representatius de l’ stride piano i el boogie woogie dos gèneres jazzístics que tingueren el seu boom durant les primeres decàdes del segle XX a les grans ciutats nord-americanes."
LA TRIA DE LA BIBLIOTECA
(Selecció: Lídia Noguerol)
Scott Joplin’s – Piano Rags. Emporio, 1994.
Fats Waller – Fats Waller. Folio, 1992 (Bib. Casero)
Fats Waller – The Panic is on. Le Chant du Monde, 2005. (Bib. Casero)
Willie “Lion” Smith – Music On My Mind. Universal, 2001.
Jazz Piano: Jelly Roll Morton, Fats Waller, Oscar Peterson, Earl Hines, Lennie Tristano and Bud Powell. BMG Classics, 1999.
La Vella Dixieland – Ragtime. Discmedi, 1995.
La Vella Dixieland – Viatge a Nova Orleans, 1992.
Jazz: The Smithsonian Anthology. Smithsonian Folkways Recordings, cop. 2010. (Box Set amb llibret explicatiu en anglès, que repassa la història del jazz i els seus punts d’inflexió) .
Jazz: la historia. (4 DVD). Dir. Ken Burns.
Historia del Jazz. Ted Gioia. Turner / Fondo de Cultura Económica. Madrid, 2002.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada