divendres, 16 de desembre del 2016

Els imprescindibles del jazz segons la Biblioteca Vallcarca i els Penitents



Quins són els millors discos de la història del jazz? Pregunta complicada de respondre i encara més pels aficionats a un gènere que té més d’un segle de vida, tan permeable que s’ha reinventat constantment, fusionant-se amb altres músiques i evolucionant en funció del geni i l'audàcia dels músics. Trobem abundant bibliografia que intenta posar fil a l’agulla, tant llibres publicats com llistes de seleccions a Internet realitzades per crítics musicals i pels mateixos aficionats.


Des de la Biblioteca Vallcarca i els Penitents hem contrastat les fonts d’informació musical més rellevants per tal d’elaborar una llista que reculli quins són els àlbums més valorats en aquestes fonts d’informació.  Per fer la tria, hem escollit unes quantes de les llistes més destacades a internet, com 100 Essential Jazz Albumsde la web newyorker.com, The 100 Jazz Albums That Shook The Worldde jazzwisemagazine.com, 100 Greatest Jazz Albums Of All Timede noiseaddicts.com, o els llibres Los 100 mejores discos del jazz de Jorge García García , The Penguin Jazz Guide: The History of the Music in the 1001 Best Albums, The Essential Jazz Recordings: 101 CDs de Ross Porter o la Core Collection de la Penguin Guide to Jazz, que és una selecció de les 200 obres més importants de la història del jazz, entre d’altres. 



A l’hora de seleccionar els àlbums, ens hem guiat per la posició en la qual es trobaven situats cadascun d’ells a les llistes, els hem valorat i donat una major puntuació als discos que és trobaven entre les primeres posicions. El resultat és la guia “Imprescindibles del Jazz”, una tria que intenta ser una eina útil per apropar als nostres usuaris al món del jazz i a les obres i als artistes més destacats.



Per completar la guia hem creat la playlist “Una història del Jazz”, a la qual s’inclouen les interpretacions recomanades per Ted Gioia en el seu llibre La historia del Jazz (Turner 2002), un total de 270 temes ordenats cronològicament.



2 comentaris:

Manel ha dit...

La llista és genial -estic aprofitant per escoltar els que no tenia molt controlats-, però com pot ser que no aparegui cap disc de Duke Ellington? Ja sé que els companys de Bib Vallcarca no tenen la culpa, però...
Tampoc no hi apareix Sun Ra

Miss Danger alive ha dit...

Hola Manel,

d'Ellington sí que apareix un disc al número 39. Gràcies per la teva aportació!

Miss D.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...