dimecres, 30 d’abril del 2014

Quatre nits d'In-Somni


La valeriana, les benzos o comptar ovelles, són alguns dels remeis més populars per combatre l’insomni. I en cas que no es pugui vèncer, el millor és assistir al festival de Girona que celebra la incapacitat crònica de dormir, l’IN-SOMNI. Durant quatre nits les guitarres encendran La Copa amb concerts de pop, rock, garatge, surf, shoegaze, crossover o metal-rap. I durant tot l’any, a les Biblioteques Municipals de Girona hi trobareu discos, pel·lis i llibres per passar les nits en blanc. Amb l’excusa de l’In-Somni, us hem preparat una petita selecció que tan us pot servir d’estimulant per abans del festival com de somnífer per després.









Coldplay recomana la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu (BCN)



Ahir l'Anna Bröll ens comunicava un fet insòlit:

Segons la informació apareguda al diari anglès The Guardian en aquest article Coldplay announce lyric sheet treasure hunt for Ghost Stories album, el famós grup anunciava que amagaria les lletres escrites a mà de les 9 cançons del seu darrer àlbum en 9 llibres amb històries de fantasmes dins 9 biblioteques de grans ciutat repartides per tot el món.

L'anècdota és que una d'aquestes 9 biblioteques escollides ha estat la històrica Biblioteca de Sant Pau-Santa Creu de Barcelona.  En una d'aquestes biblioteques a banda de les lletres s'hi trobarien dues entrades i dos bitllets d'avió per al seu proper concert a Londres el dia 1 de Juliol.



La Judit troba la lletra de True Love i les entrades pel concert amagades dins 
El gos dels Baskerville
a la biblio de Sant Pau de BCN 




Aqui teniu el podcast de la Judit Garriga explicant a el descobriment a l'emissora de ràdio RAC1:  https://soundcloud.com/rac1oficial/el-mon-coldplay-amaga-a-barcelona-la-lletra-duna-de-les-noves-cancons-30-04-14

I l'article a Vilaweb.cat explicant com va resoldre l'enigma: http://www.vilaweb.cat/noticia/4188451/20140430/estudiant-barcelona-resol-22-minuts-lenigma-coldplay.html

En els comptes de Twitter i Facebook del grup hi trobareu el seguiment d'aquesta curiosa associació entre músics i biblioteques públiques.


No cal ser profeta per pronosticar un notable augment dels visitants a la preciosa biblioteca del Carrer del Carme en ple Raval de Barcelona. Apareixerà també un bon dia per sorpresa el Chris Martin amb un teclat cantant True Love  al mig de la biblio? ...

dimarts, 29 d’abril del 2014

20 anys de Britpop

El passat 25 d'abril, "Parklife" el disc clau de Blur i per extensió, d'aquell moviment musical i mediàtic batejat com a britpop, va complir 20 anys. Les Biblioteques Municipals de Girona es sumen a la celebració d'aquest aniversari amb un "Escolta", un petit recordatori del que va ser la festa de la Cool Britania, dels discos que van sonar i del que va quedar després de la ressaca. 

diumenge, 27 d’abril del 2014

XB Música. Amb el nou espai "Aquest llibre em sona".

Us presentem les novetats musicals del mes d’abril de la biblioteca Xavier Benguerel. El butlletí, com de costum, inclou enllaços a l’Spotify que permeten conèixer algun tema de cada CD.

Aquest mes el butlletí inclou  l’espai Aquest llibre em sona, on destaquem la relació entre música i literatura a través d’exemples concrets. 

Amb la finalitat de difondre el fons musical i el compte d’Spotify de la Xavier Benguerel estem reunint un seguit de novel·les i assajos on la música juga un paper protagonista. Les cançons que escolten els protagonistes de les novel·les, o aquelles melodies que s'evoquen a les seves fulles per qualsevol altre motiu, són recopilades en un llistat de reproducció a Spotify. A més, els discos que contenen aquestes cançons i que formen part de la col·lecció musical de la biblioteca son exposats junt al llibre en un àrea ben visible de la biblioteca. 

El nou espai ha estat inaugurat amb dos títols, Las ventajas de ser un marginado de Stephen Chbosky i Fargo rock city, de Chuck Klosterman, però ja estan en preparació un seguit de seleccions musicals vinculades a altres obres, la primera de les quals serà Nada es verdad, todo está permitido: el día que KurtCobain conoció a William Burroughs de Servando Rocha.


    

divendres, 25 d’abril del 2014

L'iPunt del Tricentenari 4 : Abril. L'aportació musictecària


L’iPunt del Tricentenari és una iniciativa que consisteix en una col·lecció de 12 punts de llibre interactius amb una mostra literària del 1714 fins a l’actualitat i una banda sonora que contextualitza, acompanya, interpreta i estableix ponts entre la música de cada època i l’actual. L’objectiu és convertir una selecció commemorativa de la literatura catalana de 1714 fins a l’actualitat, en una porta d’accés de continguts musicals diversos. S’inclouran  obres  representatives dels diferents períodes, en trams de 25 a 50 anys, fins a hipotètiques bandes sonores que acompanyen  les lectures o seleccions de temes actuals que connecten amb el context històric de cada moment. La selecció musical es fruït de la col·laboració del músic Rafel Plana i el col·lectiu de musictecaris de l'associació AMPLI .

També s’imprimiran 30.000 exemplars dels  i-punts que es difondran des de les 10 biblioteques públiques participants  en el projecte #Ensolfa : Biblioteca Pública de Tarragona, Biblioteca Xavier Benguerel de Barcelona, Biblioteca Vapor Vell de Barcelona, Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa, Biblioteca Pública de Lleida, Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia de Caldes de Malavella, Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró, Biblioteca  Salvador Allende de Girona, Biblioteca Pública de Banyoles, Biblioteca Vallcarca-Els Penitents de Barcelona

Després dels articles dedicats a l'iPunt 1 , l'iPunt 2 i  l'iPunt 3 , presentem els fonaments de la selecció musical corresponent al quart  tram històric.



1814 - 1839 : el llum al final del túnel 

En aquest període històric els musictecaris troben la inspiració principal per una part en la foscor del darrer monarca absolutista del Regne de Espanya i el final de l'abjecte Tribunal de la Inquisició i, d'altra banda, en la il·lusió d'un futur diferent amb la independència i naixement de bona part dels països del continent sud-americà i alguns països de l'àrea balcànica, la propagació de les idees constitucionalistes i anticlericals al continent europeu, així com  la potent indústria catalana de construcció de vaixells comercials com a símbol d'una incipient recuperació econòmica. Com sempre, també es recuperen grans obres de compositors catalans i no catalans del moment.

Sacerdotes - Iceberg  
Don Chisciotte alle nozze di Gamaccio. Allegro moderatto - Saverio Mercadante 
Shipbuilding Robert Wyatt
Hercule et Omphale - Ferran Sor i Muntades
Spanish Grease - Willie Bobo & His Orchestra
Pete's Madness - Pete 'Conde' Rodriguez
Simfonia núm. 4 "Italiana". Allegro vivace - Felix Mendelssohn 
Bendíceme - Maniática 
The Torture Never Stops - Frank Zappa
Himno de Riego - Army Marching Band
Στης Σαλονίκης τα στενά Efstrátios Payiomidizís
Nocturn, núm. 2 - Frederick Chopin
Los dos compadres - Los Huracanes del Norte
Simfonia Fantàstica. Adagio - Hector Berlioz
Nah Neh Nah - Vaya con Dios


Seleccions de Joan Puchades, Lidia Noguerol, Josep Lluís Villanueva, Julian Figueres i Jaume Vilarrubí






Les drassanes fluvials de Tortosa al segle XIX, encarregades de construir i reparar gran part de les naus que circulaven per l’Ebre i la costa propera. Unes drassanes a l’aire lliure, ben atapeïdes, de casetes i barraques taller dels mestres d’aixa, d’estructures i paraments constructius i la no gens menyspreable xifra de set costellams visibles de vaixells.  Fotografia de Bonaventura Masdeu. 

.

dimecres, 23 d’abril del 2014

De lletres a notes. Llibres convertits en discos

Si per Sant Jordi voleu ser romàntics de veritat, a més de la rosa i el llibre, podeu regalar al vostres estimats i estimades un disco i contribuir a salvar una espècie en extinció que va celebrar el seu dia, el "Record Store Day", el passat cap de setmana. I si a més de romàntics, voleu ser valents, podeu regalar un disc d'un gènere a vegades denostat pels seus deliris i excesos. Podeu regalar un disc conceptual que sigui l'adaptació musical d'un llibre. A continuació, una petita llista de recomanats. 





La adaptació radiofònica que Orson Welles va fer de la novel·la "La guerra dels móns" de H.G. Wells, va fer que més d'un oient abandonés casa seva i busqués refugi per fer front a la invasió alienígena que s'estava retransmetent en directe. Uns anys després, el 1978, Jeff Wayne va fer una adaptació musical de la novel·la de Wells. El resultat va ser un doble disc de rock simfònic i progressiu amb deixos electrònics que avui sonen retrofuturistes. El millor del disc són els leit-motivs  i un cert encant kitsch. El 2005 se'n va fer una versió nova, anomenada "The new generation"




Aquest disc és un passeig pel costat nerd de la ciència. És un viatge per l'interior de la ment, la consciència i el jo. Un tractact d'electrònica vintage, música exòtica i space age music. S'inspira no en un llibre, sinó en uns quants, que són citats en la fulla que acompanya el disc. Un dels títols que més crida l'atenció és "I am a strange loop", que es pot resumir amb una frase del seu autor, Douglas Hofstadter: " Al final, som autopercepció, una autoinvenció, tancada en miratges que són petits miracles de l'autoreferència". Podeu llegir més sobre "Synaptic Beat" aquí.



Alan Parsons -que també es va atrevir amb Asimov, amb un disc basat en "I robot"- i els heavies, no són els únics que es van atrevir amb Edgar Allan Poe. El 2003, Lou Reed li va dedicar un disc que Lluis Lles ressenyava a l'especial que la revista Rockdelux (323) va dedicar al músic novayorquí quan va morir: " Tras su participación en el espectáculo "POEtry" de Robert Wilson, surgió la idea de grabar un disco basado en los relatos y poemas de Edgar Allan Poe, que se materializó en un trabajo mucho más sólido de lo que algunos piensan. En él aparecen recitados sobre fondos misteriosos y atmósferas de pesadilla a cargo de actores como Willem Dafoe y Steve Buscemi, y colaboraciones de artistas como David Bowie, The Blind Boys of Alabama, Ornette Coleman (en el genial "Guilty") o Anthony Hegearty, en su alucinante y alucinanda lectura de "Perfect Day". Per cert, el disc d'Alan Parsons dedicat a Poe es diu "Tales of mystery and imagination"



Fa uns anys l'Stevie ens recomanava que "si bebes, no conduzcas". Uns anys abans, el 1979 algú li hauria d'haver dit que "si bebes, no componguis",  a jutjar pel resultat de la banda sonora que va fer pel documental que adaptava el llibre "The secret life of the plants".  Com a curiositat mira, passa, però no cal perdre-hi gaire temps.  L'Stevie Wonder té discos infinitament millors. 



Aquest àlbum no està basat en cap llibre, sinó que és la lectura que Scott Herren (Prefuse 73) fa del material d'un altre grup, The Books. Aquest EP conté vuit pàgines de beats abstractes que conviuen amb samples i instruments com banjos, violoncels, loops de guitarra i passatges de folk bucòlic.

dijous, 17 d’abril del 2014

Music Spy Club amb Martí Sales

El proper 24 d'abril, a les 19 h., hi haurà una nova sessió del Music Spy Club a la Biblioteca Vapor Vell.

El MUSIC SPY CLUB és una trobada singular amb músics, crítics i agitadors artístics. La seva fórmula és senzilla: l’espia punxa i comenta 10 peces publicades durant els últims 12 mesos. Un espai de descoberta ideal per a musicòmans sense manies que vulguin conèixer propostes artístiques recents. El nostre proper espía es el gran MARTÍ SALES, repetint una sessió que no es va poder dur a terme fa uns mesos per problemes tècnics. 



Agitador cultural tot terreny, és el percutor de la banda Surfing Sirles, que fa anys que afegeix energia al panorama musical de la ciutat. Escriptor vocacional, ha publicat el llibre Ara és el moment. Breu crònica oral dels indis catalans (Ara Llibres). A més, és un dels artífex del Festival Internacional de Poesía Barcelona Poesía. Tota una centrifugadora de referències artístiques que val la pena sondejar.




Per obrir boca, l'última obra de Els Surfing Sirles:



--------------------
I les properes dates!



JOAN S. LUNA (Esbudellant el Primavera Sound)  – 16 de maig, 19 h.
Fa més de 15 anys que es dedica a la crítica musical. És cap de redacció de la revista MondoSonoro. Va escriure el capítol dedicat al hardcore a Teen Spirit: de viaje por el pop independiente. Exerceix regularment de DJ a sales catalanes. Ha publicat el llibre Los colores del underground, centrat en el món del surrealisme pop.

XAVI SÁNCHEZ PONS (Esbudellant el Primavera Sound)  – 16 de maig, 19 h.
Xavi Sánchez Pons és una de les firmes destacades per entendre la crítica musical independent. La seva trajectòria s’inicià anys enrere dins el món dels fanzines i de la ràdio, culminant en un decisiu paper a la revista MondoSonoro. Actualment publica articles sobre música i cinema a La razón.

JUAN MANUEL FREIRE (Especial Sónar) – 6 de juny, 19 h.
Periodista de música, cinema i, en general, tot allò relacionat amb la cultura en la seva vessant més pop. Publica a El Periódico de Catalunya i a la revistaRockdelux. Com a freelance ha passat per mitjans com UltrapopLa Luna de El MundoGo MagScope o GreenCine Daily. També ha col·laborat a festivals com Sónar, FIB, Gijón o Mecal. A més, va escriure dos capítols del llibre Loops: una historia de la música electrónica (Mondadori, 2002) i coordinà -amb Javier Blánquez- el volum Teen Spirit: de viaje por el pop independiente (Mondadori, 2004). 

dilluns, 14 d’abril del 2014

El playlist de Lluís Gavaldà

El passat 10 d'abril,  el gran LLUIS GAVALDÀ, percutor d'ELS PETS, ens va oferir un playlist preciós. Més de 30 temes dels quals només vam poder sentir els 10 primers. 




El playlist va començar amb aquest vídeo impressionant de Future Island.


Però aquí el teniu complet!

----------------------

I atenció a les properes dates!


MARTI SALES – 24 d’abril, 19 h.
Agitador cultural tot terreny, és el percutor de la banda Surfing Sirles, que fa anys que afegeix energia al panorama musical de la ciutat. Escriptor vocacional, ha publicat el llibre Ara és el moment. Breu crònica oral dels indis catalans (Ara Llibres). A més, és un dels artífex del Festival Internacional de Poesía Barcelona Poesía. Tota una centrifugadora de referències artístiques que val la pena sondejar.

JOAN S. LUNA (Esbudellant el Primavera Sound)  – 16 de maig, 19 h.
Fa més de 15 anys que es dedica a la crítica musical. És cap de redacció de la revista MondoSonoro. Va escriure el capítol dedicat al hardcore a Teen Spirit: de viaje por el pop independiente. Exerceix regularment de DJ a sales catalanes. Ha publicat el llibre Los colores del underground, centrat en el món del surrealisme pop.

XAVI SÁNCHEZ PONS (Esbudellant el Primavera Sound)  – 16 de maig, 19 h.
Xavi Sánchez Pons és una de les firmes destacades per entendre la crítica musical independent. La seva trajectòria s’inicià anys enrere dins el món dels fanzines i de la ràdio, culminant en un decisiu paper a la revista MondoSonoro. Actualment publica articles sobre música i cinema a La razón.

JUAN MANUEL FREIRE (Especial Sónar) – 6 de juny, 19 h.
Periodista de música, cinema i, en general, tot allò relacionat amb la cultura en la seva vessant més pop. Publica a El Periódico de Catalunya i a la revistaRockdelux. Com a freelance ha passat per mitjans com UltrapopLa Luna de El MundoGo MagScope o GreenCine Daily. També ha col·laborat a festivals com Sónar, FIB, Gijón o Mecal. A més, va escriure dos capítols del llibre Loops: una historia de la música electrónica (Mondadori, 2002) i coordinà -amb Javier Blánquez- el volum Teen Spirit: de viaje por el pop independiente (Mondadori, 2004). 

divendres, 11 d’abril del 2014

La "Gramola" de Lidia Damunt

Si busqueu a Lidia Damunt en una biblioteca, la trobareu al número "3" amb els discos de pop i rock. Encara que per cançons com "La escritora", del disc "Vigila el fuego", podria estar al 028 (lectura i escriptura) o al 82 (Literatura) i no desentonaria. "Gramola" el seu últim treball, és un disc de versions que continuarem trobant a l'apartat de pop de la secció de música, però les cançons originals que adapta ens porten d'excursió pels apartats "0.4 Música Llatinoamericana", "0.790 Música Espanyola" i "30-055 Dones i feminisme". 


Tormina del Malmö Menor


A Gramola, Lidia Damunt versiona deu cançons tradicionals i populars iberoamericanes interpretades per dones, i les adapta al seu estil (encara que de vegades sembla que siguin les cançons les que la guien a ella) . Hi trobem tots els gèneres que Damunt ha tocat en altres discos seus, com el folk, el country, el pop i el rock. Però també hi trobem novetats com el reggae, un acostament a la "cançó lleugeura" i el treball amb la veu, que s'obre a d'altres registres. Entre les versionades hi ha Lola Flores, Rocío Jurado -de qui fa les adaptacions més estripades i rockanroleres amb udols marca de la casa inclosos-, Mari Trini (el llibre "Desconocidas & fascinantes" li dedica una entrada, que val la pena llegir), Julieta Venegas o Violeta Parra, entre d'altres. "Gramola" és la primera referència del propi segell de Lidia Damunt, que porta el nom d'una dona que coneix molt bé, Tormina records. Podeu escoltar "Gramola" aquí.


El disco

Lidia Damunt viu a Suècia, però aquest mes està de gira per la península. El dissabte 12 d'abril presentarà al Teatre CAT de Barcelona el seu nou disc acompanyada de Clara Collantes i compartint escenari amb Aries.


Ponchos & Dueling guitars


Bonus tracks. Gramola. Les cançons originals

dimecres, 9 d’abril del 2014

Moonraker Club # 3 : Robert de Palma

La tercera sessió del Moonraker Club s'obre amb un complex pla seqüència molt lligat a la música, per presentar el dj de Girona amb el cognom més cinematogràfic: Robert de Palma. 

Primavera a l'Spritz Bar

El dj i dissenyador gironí va començar a treballar darrere els plats el 1995. Les seves sessions  són una de les poques oportunitats que hi ha a Girona d'escoltar i ballar música diferent a la que habitualment sona a la immortal. Robert de Palma defineix els seus sets com "una trobada emocionant, on la cançó i el ball són al lloc correcte en el moment adequat". Algun dels estils que es poden sentir "in the right time and in the right place" amb De Palma als controls són música negra (soul, funk, etc.), sixties, disco, electrònica i indie. 


Sessions a màquina

Actualment és el dj resident de la Sala Tourmix de Girona, on han actuat grups com The Wedding Present, Piano Magic, Pony Bravo, ZA! o Triángulo de Amor Bizarro. Quan no pelegrina per les diferents sales de Girona, del país o de fora - també ha passat pel 100 Club de Londres-, Robert de Palma punxa en festivals com el Pop Arb i el Black Music Festival preferentment amb discos (vinils). Les quatre sessions que ha preparat pel Moonraker Club provenen al 100% de vinils i en paraules seves són "quatre mixtapes de clàssics grooves" que recullen èxits dels anys seixanta (60's Top of the Pops Billboard), disco (From NY Disco), jazz i lounge (Jazzy Hot Warm Up Disco Cocktail) i la última és de Soul i Funk. Podeu descarregar-vos-les aquí  (Un cop accediu a rapidshare heu de seleccionar "Mis datos").


dimecres, 2 d’abril del 2014

LLUÍS GAVALDÀ al Music Spy Club

El proper 10 d'abril, a les 19 h., hi haurà una nova sessió del Music Spy Club a la Biblioteca Vapor Vell.

El MUSIC SPY CLUB és una trobada singular amb músics, crítics i agitadors artístics. La seva fórmula és senzilla: l’espia punxa i comenta 10 peces publicades durant els últims 12 mesos. Un espai de descoberta ideal per a musicòmans sense manies que vulguin conèixer propostes artístiques recents. El nostre proper espia és el gran LLUIS GAVALDÀ, percutor d'ELS PETS.



És l’artífex, cantant i compositor d’Els Pets una de les bandes senyeres del pop cantat en català, amb una evolució ferma disc rere disc.  Quasi 30 anys de carrera i 15 discos avalen la seva trajectoria, plena de cançons en estat de gràcia. Col·laborador actiu de premsa i televisió, és un melòman nat, un sorprenent i sensible degustador de música.


I per anar obrint boca:

----------------------

I atenció a les properes dates!


MARTI SALES – 24 d’abril, 19 h.
Agitador cultural tot terreny, és el percutor de la banda Surfing Sirles, que fa anys que afegeix energia al panorama musical de la ciutat. Escriptor vocacional, ha publicat el llibre Ara és el moment. Breu crònica oral dels indis catalans (Ara Llibres). A més, és un dels artífex del Festival Internacional de Poesía Barcelona Poesía. Tota una centrifugadora de referències artístiques que val la pena sondejar.

JOAN S. LUNA (Esbudellant el Primavera Sound)  – 16 de maig, 19 h.
Fa més de 15 anys que es dedica a la crítica musical. És cap de redacció de la revista MondoSonoro. Va escriure el capítol dedicat al hardcore a Teen Spirit: de viaje por el pop independiente. Exerceix regularment de DJ a sales catalanes. Ha publicat el llibre Los colores del underground, centrat en el món del surrealisme pop.

XAVI SÁNCHEZ PONS (Esbudellant el Primavera Sound)  – 16 de maig, 19 h.
Xavi Sánchez Pons és una de les firmes destacades per entendre la crítica musical independent. La seva trajectòria s’inicià anys enrere dins el món dels fanzines i de la ràdio, culminant en un decisiu paper a la revista MondoSonoro. Actualment publica articles sobre música i cinema a La razón.

JUAN MANUEL FREIRE (Especial Sónar) – 6 de juny, 19 h.
Periodista de música, cinema i, en general, tot allò relacionat amb la cultura en la seva vessant més pop. Publica a El Periódico de Catalunya i a la revistaRockdelux. Com a freelance ha passat per mitjans com UltrapopLa Luna de El MundoGo MagScope o GreenCine Daily. També ha col·laborat a festivals com Sónar, FIB, Gijón o Mecal. A més, va escriure dos capítols del llibre Loops: una historia de la música electrónica (Mondadori, 2002) i coordinà -amb Javier Blánquez- el volum Teen Spirit: de viaje por el pop independiente (Mondadori, 2004). 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...