dilluns, 27 de gener de 2014

#Ensolfa : les discogràfiques a les bibliotequesPer què #Ensolfa?

Fa un any i escaig que el Servei de biblioteques del Departament de Cultura organitza unes sessions anomenades ‘10x10’ amb els editors catalans. 10x10 és un espai de trobada entre editors i bibliotecaris, pensat per a la formació contínua dels professionals i orientat a millorar les col·leccions de les biblioteques. El format ha estat ben acceptat per ambdues parts i ens ha semblat interessant ampliar-ho al camp musical.

Em fa l’efecte que les possibilitats a nivell de selecció, difusió i programació de música a les biblioteques catalanes té un potencial enorme. Penso que ara és un bon moment per obrir el ventall i buscar estratègies que serveixin per oferir valor afegit a l’usuari, molt més enllà del préstec de CDs tradicional. En aquest sentit, tenim uns aliats naturals i col·laboradors entusiastes del projecte #Ensolfa, els companys que des de l'Associació de Musictecaris AMPLI, ens fan propostes contínues. Però cal conèixer a fons el sector i és per això que vàrem recórrer a APECAT per ampliar la volta escrita (10x10) a la volta musical a Catalunya (#Ensolfa). L’acollida per part de la trentena de discogràfiques de l’associació professional va ser molt positiva. Veuen en les biblioteques un espai alternatiu i poc conegut per programar i difondre el seu treball. 

Les sessions començaran amb presentacions d’uns 20 minuts de cada discogràfica –unes 8 discogràfiques a cada sessió-. La proposta de sumar a la part formativa (que obrirem també a programadors musicals de l’entorn) un concert acústic obert al públic, ha portat a una col·laboració amb la Fundació SGAE, que patrocina bona part d’aquestes 10 sessions que programem a 10 biblioteques del territori català.


Calendari:

30.01.2014
Biblioteca Pública de Tarragona
05.02.2014
Biblioteca Xavier Benguerel de Barcelona
28.03.2014
Biblioteca Vapor Vell de Barcelona
17.04.2014
Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa
21.05.2014
Biblioteca Pública de Lleida
13.06.2014
Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia de Caldes de Malavella
08.07.2014
Biblioteca Pompeu Fabra de Mataró
25.09.2014
Biblioteca Salvador Allende de Girona
09.10.2014
Biblioteca Pública de Banyoles
11.11.2014
Biblioteca Vallcarca - Els Penitents de Barcelona

Així doncs, aquesta setmana ens posem #Ensolfa a la Biblioteca de Tarragona!

Carme Fenoll Clarabuch
Cap del Servei de Biblioteques, Generalitat  de Catalunya
#ENSOLFA A LA BIBLIOTECA PÚBLICA DE TARRAGONA
30 de gener de 2014Presentació professional que comptà amb l’assistència de professionals de les biblioteques del territori i del mon de la música (Associació de Músics i altres col·lectius). Assistència: 25 persones entre les 10 i les 14h.

Valoració molt positiva pel que fa a les presentacions que varen ser molt interessants, i al mateix temps varen donar la oportunitat de dialogar i conèixer més de prop el mon de la música catalana

A) SEGELLS
MÚSICA GLOBAL (Sabine Huygaerts)
L'Empresa Música Global Discogràfica S.L es va fundar a finals de l'any 1994.
La seva filosofia i el seu repte ha estat i és, potenciar la música en català. Ajudar als grups novells a donar-se a conèixer i a consolidar grups que ja funcionen. Un dels primers reptes va ser l’entrada de Sopa de Cabra.
Actualment amb ells tenen (citem alguns només):
Gossos, La Iaia, Els Catarres, Quimi Portet, Marc Parrot, Brams, Gertrudis, Jofre Bardagí, Joan Masdeu, i molts més...
TRITÓ (Toni Cruanyes)
Discogràfica dedicada principalment a la difusió i promoció de la música clàssica de l’àmbit català, espanyol i llatinoamericà de totes les èpoques. En aquesta línia de difusió de la música clàssica, un dels principals projectes de Tritó és la col·lecció discogràfica infantil La corxera juganera.
Cal destacar, també entre d’altres, la col·lecció discogràfica que acompanya
la Història de la Música Catalana, Valenciana i Balear publicada per Edicions 62, els
discos del FEMAP (Festival de Música Antiga dels Pirineus)
BANKROBBER (Marçal Lladó)
Bankrobber és un segell musical independent nascut l’any 2001 entre Barcelona i la Bisbal d’Empordà. 
Actualment treballen amb Guillamino, Sanjosex, Mazoni, El Petit de Cal Eril, Isaac Ulam, Le Petit Ramon, Macho, Sanjays, Macrobukkake i Renaldo & Clara.
També han format part de l’escuderia en el passat artistes com Els Surfing Sirles, Espaldamaceta, Holland Park o Tarannà.
DISCMEDI  (Edu Villanueva)
Discmedi S.A. es va fundar l’any 1989. Durant el seus 25 anys d’existència, ha editat discos dels més diversos estils musicals. que van des del pop-rock a la música clàssica, passant pel jazz, el folk i la música tradicional, el blues, etc...

Han editat artistes tan importants i coneguts com Els Amics de les Arts, Antònia Font, Manel, Josep Carreras, Tete Montoliu, Pascal Comelade, Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, Els Pets, Lax’n’Busto, La Vella Dixieland, Quico el Cèlio el Noi i el Mut de Ferreries, Tomeu Penya, i Joan Bibiloni, i nous valors com The Mamzelles, Okey Ok, 9Son, Els Flipats, etc…PICAP (Joan Carles Doval)
PICAP va néixer oficialment a la primavera de 1984, de la mà d'en Joan-Carles Doval, professional del món discogràfic català i amb l’objectiu de donar suport i treballar el més conjuntament possible amb els intèrprets i autors del nostre país, respectant la seva expressió lingüística, però donant un suport preferencial a la nostra llengua. Amb el temps, també han obert una línia de música llatina de molt alta qualitat.
Actualment la seva producció musical la podem trobar també en diferents plataformes musicals.
KASBA MUSIC  (Joni Sahún)
Kasba Music va néixer l’any 2004 de l’entorn de l’agencia de management Hace Color. Des d’aleshores i fins el 31 de desembre del 2013, ha publicat 76 àlbums físics, al voltant de 80 àlbums digitals i incomptables singles i eps digitals.

Ha publicat discos de música electrònica (pels quals ha creat el subsegell New Beats), de rock (a través de Rock de Kasba), de cançó d’autor, flamenc i per suposat d’aquells estils entre els que s’ha fet un nom: reggae, rumba i mestissatge.


B) TARDA. #showcaseacústic

Entre les 19,20 i les 21,30 h. amb l’assistència d’unes 20/25 persones en els dos primers grups i un increment cap a 40 persones en el darrer, ser del territori (Reus), i a partir de les 20,45h.

Destaquem la qualitat dels grups i una valoració molt positiva de les actuacions, de la diversitat d’estils, i al bon ambient que es va crear entre tots plegats.


ALBERT FIBLA
Trajectòria consolidada amb un bon nombre de premis, on destaquen el concurs Èxit de TV3 i Catalunya Ràdio els anys 1999 i 2000, entre d’altres. Ha col·laborat amb artistes de nivell i ha adaptat al català grans clàssics.

NARAINA
Va néixer l’any 2004 amb músics provinents de la rumba catalana i el rock-and-roll psicodèlic; és el 2012 quan entren en contacte amb Pep Lladó (Gato Pérez), i amb ell com a productor es llancen de nou a la rumba.

XAVISS
Presentació del seu tercer disc en solitari del cantautor reusenc amb el títol de ‘Un dia per descobrir’, amb vuit temes en català i dos en italià; ha comptat amb la col·laboració de Miquel Brunet, compositor mallorquí, Bep Marquès o el grup La Porta dels somnis .


FOTOS. GRAVACIONS

MATÍ:

TARDA:


* * * 

                      
#ENSOLFA A LA BIBLIOTECA PÚBLICA XAVIER BENGUEREL
5 de febrer de 2014Sessió de formació a la qual van assistir diferents professionals de les biblioteques del territori.  

Assistència: 35 persones entre les 10 i les 14h.

Representants de sis segells catalans van explicar la trajectoria i els projectes més recents de les seves discogràfiques.


A) SEGELLS


BANKROBBER 

Bankrobber és un segell musical independent nascut l’any 2001 entre Barcelona i la Bisbal d’Empordà. 
Actualment treballen amb Guillamino, Sanjosex, Mazoni, El Petit de Cal Eril, Isaac Ulam, Le Petit Ramon, Macho, Sanjays, Macrobukkake i Renaldo & Clara.
També han format part de l’escuderia en el passat artistes com Els Surfing Sirles, Espaldamaceta, Holland Park o Tarannà.


BLANCO Y NEGRO 

Des que la companyia va aparèixer a Barcelona, Blanco y Negro ha estat una peça indispensable i impulsora de la música de ball a Espanya.
El 1983 davant la creixent demanda de música de ball i l'experiència adquirida, Blanco y Negro va decidir convertir-se en una discogràfica independent, començant així la història de la que avui es pot considerar principal editora de música de ball a Espanya.
Així, Blanco y Negro ha comptat en el seu catàleg amb artistes tan dispars de la talla de David Guetta, Armin Van Buuren, Carl Cox, Eric Morillo, Bob Sinclair, Martin Solveig, Moby, Sideral o Prodigy, entre molts altres. Blanco y Negro sempre ha apostat per la música dance i ha treballat per dignificar-la en l'entorn musical espanyol i internacional. El 1988 obté el seu primer èxit internacional: aconsegueix col·locar al Nº 1 de les llistes dance britàniques a "Real Wild House" del dj barceloní Raúl Orellana, que s'editarà a 68 països del món.


DISCMEDI 

Discmedi S.A. es va fundar l’any 1989. Durant el seus 25 anys d’existència, ha editat discos dels més diversos estils musicals. que van des del pop-rock a la música clàssica, passant pel jazz, el folk i la música tradicional, el blues, etc...
Han editat artistes tan importants i coneguts com Els Amics de les Arts, Antònia Font, Manel, Josep Carreras, Tete Montoliu, Pascal Comelade, Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, Els Pets, Lax’n’Busto, La Vella Dixieland, Quico el Cèlio el Noi i el Mut de Ferreries, Tomeu Penya, i Joan Bibiloni, i nous valors com The Mamzelles, Okey Ok, 9Son, Els Flipats, etc…


EL GENIO EQUIVOCADO 

El Genio Equivocado és un petit segell discogràfic independent de Barcelona, amb més de 20 referències publicades des que va aparèixer el gener de 2010. Entre el seu catàleg, a part d'alguna figura més o menys consagrada i/ó experimentada dins de la música independent nacional (Joaquín Pascual, Montevideo, Algora...), té nombroses bandes emergents que han fet servir el segell com a rampa de llançament de les seves primeres cançons per donar-se a conèixer (Odio París, Grushenka, Big Summer, Las Ruinas...).


MÚSICA GLOBAL 

Kasba Music va néixer l’any 2004 de l’entorn de l’agencia de management Hace Color. Des d’aleshores i fins el 31 de desembre del 2013, ha publicat 76 àlbums físics, al voltant de 80 àlbums digitals i incomptables singles i eps digitals.
Ha publicat discos de música electrònica (pels quals ha creat el subsegell New Beats), de rock (a través de Rock de Kasba), de cançó d’autor, flamenc i per suposat d’aquells estils entre els que s’ha fet un nom: reggae, rumba i mestissatge.


SATÉLITE K

Satélite K és una companyia independent de Barcelona amb més de 20 anys d’experiència dedicada a la producció i difusió discogràfica.
Formen part, o han format part de la companyia artistes de la talla de Fundación Toni Manero, Ojos de Brujo, Love of Lesbian, Roger Mas, Peret, Jaume Sisa, Muchachito Bombo Infierno, Moncho, Toti Soler, Anna Roig i l’ombre de Ton Chien, Quart Primera, Pedro Burruezo, Pau Riba...entre d’altres.
Satélite K a més és una de les pioneres en distribució musical a tota Espanya tant física com Digital i està considerada a dia d’avui com una de les principals companyies discogràfiques independents de Catalunya.

B) TARDA. #showcaseacústic

Entre les 19,00 i les 20:50 es va poder gaudir d’un concert acustic  de  Isaac Ulam, Quart Primera i Las Ruinas, per aquest ordre.


ISAAC ULAM
Aromàtica i mediterrània, les qualitats de la murtra bé podrien aplicar-se a les cançons d’Isaac Ulam. És un cantautor dels que ja no en queden. És de Blanes, però es diria que surt d’un altre lloc o d’una altra època. Perquè Isaac Ulam no és un músic com els altres. La seva proposta artística és radical, insubornable.

QUART PRIMERA (4t1a)
Quart primera és un grup de música barceloní format per Pere Jou (guitarra, teclats i veu), Juan Pablo Balcázar (baix i contrabaix), Joan Canals (piano) i Carlos Falanga (bateria).
L'estil de 4t1a és un pop de la quotidianitat amb reminiscències folk.

LAS RUINAS
Las Ruinas es un grup de heavy pop que va néixer el 2008 a Barcelona. El lloc és important, ja que a moltes de les seves cançons, l’escenari (Barcelona) juga un paper clau. La banda acaba de publicar el seu tercer àlbum, Groarrr!,  amb el segell discogràfics El Genio Equivocado.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...