dimarts, 5 de febrer del 2013

La Biblioteca d'AMPLI # 15: La esfera cúbica. Un còmic amb banda sonora





Josep Maria Beà  La esfera cúbica
Barcelona: Glénat. 2008. 48p. + CD
ISBN: 9788483576809

El 2004, un satèl·lit de la NASA va descobrir que l'atmosfera del Sol emet sons ultrasònics i que interpreta una partitura formada per ones. Aquestes ones són 300 vegades més greus que els tons que pot captar l'oïda humana. Es confirmava així, l'ancestral tradició de la música de les esferes. Aquesta teoria d'origen pitagòric, diu que l'univers es regeix per proporcions numèriques establertes per ritmes i números que originen un cant harmònic, basat en els intervals musicals.





El 1983, en ple boom del còmic adult espanyol, el dibuixant i il·lustrador Josep Maria Beà començava a publicar a la revista Rambla, la sèrie de ciència-ficció La esfera cúbica. Josep Maria Beà es va formar a l’agència de Josep Toutain, Selecciones Ilustradas, responsable de les edicions espanyoles de les revistes Creepy, Eriee, Vampirella i 1984, de l'editorial americana Warren. Juntament amb d’altres dibuixant va fundar la revista Rambla, que funcionava com una cooperativa.




La esfera cúbica també emet en clau polifònica, però les sis històries en color que ens explica no parlen d’un univers harmònic, sinó d’un univers regit per l’absurd. A La esfera cúbica, Beà es riu de molts dels tòpics del gènere: dels súperherois, de les naus espacials i de les invasions extraterrestres.  I ens fa riure amb situacions hilarants i surrealistes, de finals sorprenents i inesperats.  



A més de dibuixar, Josep Maria Beà també ha fet televisió, era el Professor Falcó, mestre inventor del programa Plàstic (1989) de Televisió de Catalunya; ha escrit les novel·les juvenils Andar entre las estrellas (1994), Si pudiera recordar (1995), Más allá de la luz (1996), Fugitivos de la razón (1997) i Un lugar en mis sueños (1998). I a més a més, ha compost música.







El 2008, aprofitant la reedició de  La esfera cúbica  per Glénat, Beà juntament amb l’escriptor i també músic Sergi Puertas, va crear la banda sonora del còmic.  Més d'una hora d’electro retrofuturista, on la guitarra elèctrica té força protagonisme. Els títols de les vint cançons que conté el cd que acompanya La esfera cúbica, són frases extretes de les històries que formen el volum recopilatori.



http://www.myspace.com/josepmarabesergipuertas




Actualment, Josep Maria Beà ja no dibuixa còmics, perquè va acabar molt cremat. Ara es dedica al disseny digital, a escriure les seves memòries i a crear "artefactos electroacústicos de absoluta inutilidad".

Bonus tracks

El grup de treball de còmic del COBDC va elaborar un recull, Parelles de fet que aparellava còmics amb discos i pel·lícules.

Altres còmics de Josep Maria Beà:


Historias de la taberna galáctica Barcelona : Glénat, cop. 2002. ISBN: 8484491250
En algún lugar de la menteBarcelona : Glénat, DL 2001. ISBN: 8484491218

Extensa entrevista a l’autor a Tebeosfera i un interessant article sobre ell

Sobre el boom del còmic adult espanyol
Los comics de la transición: el boom del cómic adulto, 1975-1984
Francesca Lladó. Barcelona: Glénat, cop. 2001. ISBN: 8484491080

Los profesionales. 4 volums. Carlos Giménez. Barcelona: Glénat, 2003. Narra com era treballar a Selecciones Ilustradas. Josep Maria Beà hi apareix com a José Maria Abé.









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...