Vilanova i la Geltrú
Avui convidem a l'AMPLI als col·legues musictecaris de la biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú que han publicat un article dedicat a la jazzwoman Elisabet Raspall al seu biblio-bloc Una mar de lletres.
Us deixem amb els companys del Garraf.
El jazz de la mà d’Elisabet Raspall
Avui dediquem el post del BiblioBloc a l’autora vilanovina i gran exponent de la música jazz Elisabet Raspall, membre destacat de la denominada generació New Talent dels 90.
Nascuda a Vilanova i la Geltrú el 1966, l’Elisabet començà els estudis de solfeig i piano al Foment Vilanoví, seguint després al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona,on aconseguí el títol professional de piano i obtingué el diploma de grau superior del Taller de Músics de Barcelona, especialitat de Jazz i Música Moderna. Més tard, als Estats Units amb l’ajut d’una beca, estudià música contemporània a la Berklee College of Music, on es graduà en Professional Music i assistí a nombrosos seminaris amb músics coneguts. També amplià estudis a Nova York.
Durant aquest llarg periple ha estudiat amb músics com Tete Montoliu, Lluís Vidal, Iñaki Salvador, Albert Bover, Alvaro Is, Fred Hersch, Barry Harris, Zè Eduardo, Jean-Pierre Dupuy o Silvia Goes, entre d’altres.
Igualment porta al darrera una llarga carrera artística que començà el 1996 amb la publicació del seu primer treball, Triangles, al que seguí Lila (1998), que es caracteritza per la col·laboració amb musics de gran categoria i de diferents estils. El 2000 va aparèixer Maram (caracteritzat per una fusió estilística propiciada per la seva participació al FIMPT de 1999), i el 2005 va ser el torn de Quatro, (treball autoeditat amb PAE, Plataforma d'AutoEditors, i enregistrat al Brasil) que va confirmar el seu costum de comptar amb grans músics de la talla de Liliana Bertolini (flauta), Caíto Marcondes (percussió) i Rogério Botter Maio (contrabaix).
Bossanova i la Geltrú, publicat el gener de 2010, en el qual Jobim, Vinicius de Moraes i Iván Lins formen el gruix d’un repertori marcat pel seu estil jazzístic, tot i la càrrega de melodies brasileres. En aquesta ocasió l’Elisabet col·labora amb l’Ana Rossi, amb la seva veu dolça, el Mariano Steimberg a la bateria i Tom Warburton al contrabaix. És un d’aquells discos que fan venir ganes de tornar a escoltar una vegada i una altra.
Per últim, PluJazz, enregistrat el 2008 i publicat el 2010, va suposar el seu retorn encapçalant un projecte personal amb la seva productora RaspallRecords i en el que van participar els músics Chris Cheek, Marc Miralta i Tom Warburton, que van vestir les peces oníriques, evocadores i elegants d’aquesta intèrpret i compositora acostumada a flirtejar amb les músiques mediterrànies.
Des de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell volem aprofitar aquesta notícia per agrair a l’Elisabet que ens hagi fet donació de tots els seus treballs que ara estaran a disposició dels nostres usuaris perquè puguin gaudir de la seva música:
• Triangles (1996)
• Lila (1998)
• Maram (2000)
• Quatro (2004)
• PluJazz (2008)
• Bossanova i la Geltrú (2010)
Us deixem amb una interpretació de l'Elisabet Raspall Quartet amb el saxofonista Chris Cheek:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada