dimecres, 29 de desembre del 2010
Recomanacions musicals de desembre a la biblioteca Clarà
Novetats musicals a la biblioteca Mercè Rodoreda. Desembre '10
dilluns, 27 de desembre del 2010
AMPLIATS 12/10 JOAN COLOMO
AMPLIATS és el títol d'una sèrie d'entrevistes que pretenen acostar-nos a un seguit de grups i solistes emergents de l’escena musical barcelonina que ens revelen les seves fílies significativament musicals. Recuperem el fil i ampliem la sèrie amb Joan Colomo.
Contra todo pronóstico (BCore, 2009) és el debut en solitari d’aquest inquiet i polifacètic músic que ha format part de bandes com The Unfinished Sympathy, La Célula Durmiente o Zeidun.
Joan Colomo. Un comino
La seva música està entre el pop i el folk. Juga amb la veu, canta en castellà, català, anglès i en els seus concerts, una mateixa cançó mai sonarà igual dues vegades... creativitat i sentit de l’humor al poder!
Joan Colomo. L'ocell
Actualment està gravant el seu segon treball. L’esperem amb moltes ganes.. Mentrestant, aquí va l'entrevista:
1) Disc, cançó o músic de capçalera en aquests moment
2) Tres discos que t’emportaries a un viatge intergalàctic
Long gone before daylight de The cardigans (Stockholm, 2004)
After the gold rush de Neil Young (Warner, 1970)
White Trash de Nofx (Epitaph, 1992)
3) Ets el cap de la NASA i has de transmetre una cançó a l'espai exterior per intentar el contacte extraterrestre. Quina cançó escolliries?
“Touch me” dels Doors
4) El millor concert que has vist últimament
Jorge Drexler en solitari al Palau de la Música5) El millor concert que has vist mai
El primer concert de Randy a Sant Feliu de Guíxols
6) El músic o la banda amb qui t’agradaria compartir escenari i encara no hagis tocat mai
Rihanna
7) El teu proveïdor musical preferit (botiga de discos / d'instruments, bloc, web, netlabel, biblioteca)
En Mau i la Ines (són persones)
8) Una addicció musical
NOFX
9) Productor favorit actual
Em flipen els suecs… un que es diu Tore Johansson i el Pelle no sé què…
10) La cova on s'amaga Joan Colomo per escoltar el seu botí musical?
Només escolto música al cotxe… però vaig molt en cotxe!!
11) MP3 o vinil? Faraday o PopArb? Chicago dècada dels 50 o Seattle anys 90? Sidecar o Magic? Fender o Gibson? Calçotada al Montseny amb els Surfing Sirles o paella a la platja amb Les Aus?
Jajaja seré diplomàtic… Em quedo amb el Chicago dels 50 i amb Fender. La calçotada al Montseny però amb els sirles i les aus plegats. Els altres es quedarien en un empat.
12) L'última lectura que t’ha entusiasmat
Canto a mi mismo de Walt Whitman (Losada, 1968)
13) L'última pel·lícula que t’ha entusiasmat
Espartaco (dir. Stanley Kubrick)
14) Ets fanàtic de les sèries? Segueixes alguna actualment?
Siiiiiii!!! Fringe, how I met your mother, the big bang theory…
15) La cançó que més et diverteix tocar en directe
Es trist però són les de la Shakira…
16) Alguna recomanació de Joan Colomo per als que escoltin per primer cop la teva música
mmmm… cap …
17) i ja per acabar.. Agafes cds en préstec/fas ús de les biblioteques públiques?
De tant en tant… M’agradaria poder anar més freqüentment a les biblioteques.
http://www.myspace.com/joancolomo
Shakespeare's Sister
divendres, 24 de desembre del 2010
Iannis Xenakis - Polytope de Cluny
(1922 - 2001)
Compositor i arquitecte d'ascendència grega i nacionalitzat francès, aclamat com un dels compositors més importants del segle XX.
Amb aquestes frases, Xenakis descriu amb molta exactitud el seu mètode de treball. Primer està la imaginació, la idea d'una determinada construcció que , en el seu cas -com es propi d'un arquitecte i ex-col·laborador de Le Corbusier- sol ser de caràcter visual; després d'observar-la en detall, analitzar-la i concretitzar-la, elabora a partir d'ella una sèrie de fórmules i combinacions irrefutables: els seus 'punts de referència' ; aquestes dades de partida les introdueix, per exemple, en una computadora (també va utilitzar altres mètodes i aparells) que, en funció del programa al qual obeeixi , li ofereix una sèrie de resultats puntuals d'entre els quals podrà seleccionar els més convenients o aprofitables per seguir treballant sobre ells fins, finalment, convertir-los en signes musicals i en música.
Unite Polyagogique Informatique du CEMAMu
- Centre d'Etudes de Mathematiques et Automatiques Musicales-
un sistema informàtic generador de formes definides en una placa gràfica i convertides en paràmetres musicals
El fet de que en aquesta espècie de traducció d'una 'visió' inicial en un resultat sonor s'utilitzi una dosi considerable de 'pensament científic', de que Xenakis recorri al càlcul de probabilitats o a teories sobre l'atzar per tal d'assolir els seus objectius, resulta pràcticament indiferent a l'hora d'escoltar i connectar amb la seva música.
En les seves composicions, els sons aïllats i les masses sonores, mollejades d'una forma molt plàstica, es posen en moviment, es despleguen en ventall, formen cercles els uns al voltant d'altres, són travessades sobtadament per agullons de soroll, comencen a vibrar amb força, es barregen amb desordre o s'agrupen com arrossegades per la força d'un remolí, formen illes, es tornen poroses o es redueixen poc a poc a uns mínims trets esquemàtics i s'esvaeixen.
El propi Xenakis ha comparat aquest tipus d'imatges sonores que prenen forma i es deformen com si les mogués una força invisible amb núvols o galàxies. Per tal de crear la sensació de que aquestes masses de so, soroll o ambdues coses juntes realment s'eleven per l'aire com núvols o galàxies, Xenakis distribueix als músics entre el públic (Terretektorh, 1965) o al voltant del públic (Persephassa, 1969) .
Aquest tipus de posades en escena que gairebé podríem anomenar instal·lacions sonores arriben a un punt culminant amb els impressionants espectacles de llum i so coneguts com Polytope - el primer a Montréal, composat el 1967 i el segon a les Termes Romanes de Cluny, composat el 1972- en els quals s'uneixen una concepció del so en forma de polígon mòbil dins d'un espai determinat i una sofisticada instal·lació de llums.
Poly significa molts, tope significa lloc. Els polytopes són un intent d'invenció d'espais articulats apropiadament mitjançant esdeveniments sonors i lumínics. Amb ells, Xenakis integrava la llum a la suma de música, electrònica i arquitectura.
L'obra consistia en una composició electroacústica de 25 minuts de duració enregistrada en una cinta de 8 pistes. Es van instal·lar en uns andamis diversos centenars de flaixos que es disparaven per crear patrons de llum. A això se li afegien tres làsers de colors diferents que projectaven al llarg d'una volta per mitjà d'una xarxa de miralls ajustables. Fou la primera vegada que Xenakis va utilitzar un ordinador per tal de coordinar tota la instal·lació.
dimarts, 21 de desembre del 2010
La Discoteca d'AMPLI LIX: Bongo Fury / by Zappa & Beefheart
Avui, dimarts 21 de Desembre del 2010, Francis Vincent Zappa hauria fet 70 anys.
Divendres passat, 17 de Desembre del 2010, va morir Don Van Vliet, més conegut com Captain Beefheart, quan només li faltava un mes per arribar també als 70 anys de vida.
Aquest post només vol ser un petit homenatge a dos dels artistes més admirats pels redactors d'aquest bloc, mentre prenem temps per dedicar-los un article amb la densitat que bé mereixen.
La proximitat entre les dates ens fa recordar la seva relació.
Una amistat que neix al final de l'adolescència (concretament, durant el 1955), enmig del no res del desert californià. Dos prodigis creatius en potència, estranys entre els seus, fanàtics del Rhythm&Blues i de l'avantguarda, trobant una sorprenent complicitat creativa, produïnt un llegat artístic complex i fascinant.
Dos 'mascles alfa' dins un perpetu conflicte sense resolució, tan creatiu com contrari a la música que ells van crear. Dos genis en colisió que l'any 1969 van parir conjuntament el que està considerat com un dels millors àlbums de la història de la música popular del segle XX, l'infinit i extraordinari Trout Mask Replica. Una obra mestra del Captain Beefheart i la seva Magic Band composat i treballat per la banda durant un any, i produit per un implicat i talentós Frank Zappa.
El 1970 (ambdós ja amb 30 anyets ...) els dos vells amics van tenir un incident: Don va presentar la seva futura esposa (Jan) a Frank. La resposta de Zappa sembla que va tocar els ous a Van Vliet de tal manera que va estar 5 anys sense dirigir-li la paraula i retirat de la música.
Napoleon Murphy Brock – saxo, veu
Captain Beefheart – veu, harmònica
George Duke – teclats, veu
Bruce Fowler – trombó
Tom Fowler – baix
Chester Thompson – bateria
Denny Walley – veu, guitarra slide
John Williams – fotografia, foto portada
Frank Zappa – veu, guitarra
dilluns, 20 de desembre del 2010
Noves veus del pop a Catalunya : una guia de la biblioteca Armand Cardona (Vilanova i la Geltrú)
Els companys de la biblioteca Armand Cardona, de Vilanova i la Geltrú, han publicat en el seu bibliobloc Una mar de lletres , una extensa guia dels enregistraments sonors relatius al nou pop català disponibles en el seu fons i exposats a la biblioteca durant aquests dies.
selecció de cançons dels enregistraments de la guia
.
.
dissabte, 18 de desembre del 2010
Morente ... maestro
(Granada, 25 de desembre de 1942 – Madrid, 13 de desembre de 2010)
El mateix dia que uns quants dels instigadors d'aquest bloc ens trobàvem al voltant d'unes gerres de cervesa i unes gambes, per parlar de projectes futurs i celebrar que ens hem conegut, ens arribava la notícia de la mort del cantaor Enrique Morente, un dels grans de la història del flamenc i de la música universal. Un brindis per l'artista!
Servidora va tenir la sort de veure'l el 6 de març d'aquest any a Santa Coloma de Gramenet dins el II cicle Catalunya Arte Flamenco. Tot un luxe.
Cantaor flamenc i renovador del cante, des d’aquest bloc musictecari, un petit homenatge al seu arte, via Carlos Saura.
Web oficial d’Enrique Morente i Wikipèdia.
Enrique Morente al catàleg de les biblioteques públiques Argus (Generalitat de Catalunya) i Aladí (Diputació de Barcelona).
Flamenc a l'AMPLI.
dimecres, 15 de desembre del 2010
Playlist -Live!: Za!
Aquest divendres 17 de desembre tenim una nova sessió del PLAYLIST – Live! a Vapor Vell.
Us repetim la formula per si amb el nom (i les edicions passades) no ha quedat clar. Un playlist en directe: un músic ens selecciona, comenta i ens punxa 10 temes que han estat claus en la seva estètica musical, sense límits temporals, ni de gèneres.
Aquest és el punt de partida... a partir d’aquí els músics convidats evolucionen la idea i la porten fins on ells vulguin.
Nosaltres els hi demanem 10 temes, ells ens seleccionen 10.000 perquè quan es comença a parlar de música, d’influències, de descobertes, de similituds, de filies i de fòbies és difícil posar un límit.
Aquest sessió els músics que ens parlaran són Za!
Un grup que no coneixia abans de programar-los però del que ja en sóc fan. Per dues raons:- mola el nom: Za! amb exclamació!!! Si la gent cridéssim més i penséssim menys... no sé si seriem més feliços però si que aniríem més desetressats per la vida!!!
- mola el que he pogut sentir al seu Myspace (el cd que tenim a la biblio està prestat i encara no l’he vist!).
Un parell de paios sorollosos, patilleros i talquals que encabeixen tot els sons que han assimilat en la seva vida en cada tema... bé... això ho he llegit en no sé quina entrevista. Però m’ha molat.
Au, el divendres en sabrem més.
dilluns, 13 de desembre del 2010
SIS-Novetats discogràfiques desembre 2010
SIS-Jazz i blues DESEMBRE 2010
SIS-Rock, Pop, Electrònica DESEMBRE 2010
SIS-Bandes sonores DESEMBRE 2010
SIS-Música per a infants DESEMBRE 2010
dijous, 9 de desembre del 2010
La Discoteca d'AMPLI, LVIII: Una historia... / Orquestra Plateria
Per primera vegada en aquesta sèrie dedicada als discos que han significat alguna cosa especial a la nostra vida, la presentació de l'àlbum va a càrrec de dos dels redactors d'aquest bloc. Un experiment interessant per veure les diverses emocions que desperta una mateixa obra en persones diferents.
L'altra història de la Plateria es la del grup, la d'una banda que s'estrena la nit de cap d'any del 1974 al llegendari Zeleste del carrer Plateria de Barcelona. Curiosament a partir d'una idea de tres figures cabdals de la música catalana: Jaume Sisa, Gato Pérez , i l'Albert Batiste. La proposta era fàcil, muntar una orquestra per la festa de cap d'any que interpretés la música d'envelat que ells sentien de petits. L'actuació ambientada i decorada per la gent del Rrollo enmascarado, va vestir la vetllada d'una imatge d'avantguarda i d'un aire underground que va acabar generant una gran demanda en tot tipus d'actes reivindicatius i festes varies. Així poc a poc es va anar fent amb un nom i un estatus que ha perdurat llargament fins avui en dia.
Jaume Vilarrubí Prats
1981: si m'escoltes un moment, jo t'explicaré una història ...
Al febrer havia hagut ni més ni menys que un cop d'estat.
Durant una nit, llarguíssima, vam experimentar el terror de la ressurecció de la dictadura de Franco, un malsón que tot just començàvem a espolsar de la nostra vida com qui s'espolsa un tel de cendra i caspa que l'ha cobert durant anys.
Alguns de nosaltres encara vam passar una por suplementària: el terror del noi de 20 anys obligat a jugar durant un any a soldadets i guerres (ja una bona putada en si mateixa) que de sobte experimenta que la cosa no va en broma quan el fan fer la motxilla de campanya, li donen munició de veritat i una capsa amb menjar! ... Por, molta por a no tornar mai més a casa, a que em féssin disparar contra algú, a que algú em disparés a mi ...
Durant aquella nit angoixant, el franquisme sense Franco va establir ben clarament quins eren els límits de la democràcia espanyola que tot just acabava de néixer. I ja mai més res va ser com molts ho haviem imaginat. L'eufòria per la conquesta de la llibertat deixava pas a un progressiu i amarg sentiment de desencís per la consciència de que els que havien guanyat la guerra civil no estàven disposats a renunciar als seus privilegis. En tot cas, només acceptaven compartir certes parcel·les de poder polític (i només polític: ni judicial ni econòmic) per tal de ser acceptats a la comunitat internacional. Un moment essencial per entendre les claus de la nostra història actual.
Per sort, però, la cosa no va passar d'aquella nit i vam poder desfer la motxilla, ens van fer tornar la munició i aquella terrorífica capsa amb menjar amb la inoblidable llegenda: "Ración Nº 5". Així que, al setembre, els militars em van deixar tornar a casa després d'un any delirant vestit de caki al desert murcià, i jo també recuperava la llibertat. I aquells dies eren els dies de la Mercè, la Festa Major de Barcelona.
Durant la dictadura, la música de ball va ser el refugi on generacions de joves posaven a prova les restriccions i la vigilància de la moral catòlica més integrista així com la delirant Ley de vagos y maleantes (substituida després per la patètica Ley sobre peligrosidad social).
El saló de ball era el lloc on trobar una parella, desafiant tímidament les estrictes normes de conducta sota la vigilància, real o psicològica, del règim. Els dijous i els caps de setmana les orquestres de ball donaven forma als sentiments i portaven una mica de color a les vides d'un temps molt fosc. Sales històriques com La paloma o La gavina azul (la sala de ball on, ballant, es van coneixer els meus pares) a Barcelona, orquestres mítiques com la Maravella, o les dirigides per mestres com Bonet de San Pedro, amb veus solistes com Antonio Machín, Lorenzo González o Ramon Calduch acollien i emitien melodies i ritmes per on deixar anar cos i ànima.
Tot dintre d'una enravenada professionalitat que, massa sovint, s'enyora avui en moltes de les orquestres de ball de les festes majors. La música en viu és cara, i molt cara si es contracten bones orquestres ... Tant és així que, paulatinament, són cada vegada més nombrosos els pobles o els barris que substitueixen l'orquestra de ball per la disco-mòbil en les seves festes populars. Qüestió de gustos canviants i de pressupost minvants. Si es tracta de fer el màxim desplegament de decibels per animar al personal amb els èxits de moda segurament tant se val ... però l'Orquestra Plateria era un altra cosa, i encara avui la voldria veure a la plaça major del meu poble.
El cas és que en aquest àlbum hi ha quatre o cinc cançons que em van acompanyar com una poderosa banda sonora durant aquells temps de retorn a la vida normal, amb totes les seves conseqüències, i que ja formen part de la meva història. No era una època fàcil, jo també havia de construir una història i també havia perdut la innocència.
El poder de la música és enorme i sorprenent.
Segurament no podriem viure sense música.
divendres, 3 de desembre del 2010
Vasos comunicants #1: 'Une Saison Russe' , el Netvibes dedicat a la cultura russa
Iniciem amb aquest post una sèrie de vasos comunicants entre els nostres amics redactors del biblio-blog musical Mediamus (Dole, França) i els redactors d'aquest biblio-blog musical, l'Ampli.
Es tracta d'un intercanvi de publicacions entre els dos blogs, a esdevenir cada primer divendres de mes on, en el mateix moment, un blog publica un post de l'altre.
En el marc d'Una Temporada Russa, la Mediateca de Dole presenta una mini-website destinada a presentar diferents àmbits de la cultura russa: Cinema, Poesia, Cançó, Literatura, Contes, Belles Arts, Llengua, Rock, Música Clàssica, Teatre, Ball, Cuina.
Resultat d'un treball d'equip, aquesta plataforma reuneix les realitzacions dels departaments Lletres, Joventut i Arts de la mediateca.
Hi trobareu:
- el programa detallat dels esdeveniments,
- bibliografies,
- dossiers documentals,
- playlists audio i vidéo,
- enllaços a websites de referència.
Hivern amb Gainsbourg
C'est la saison des pluies,
La fin des amours,
Ainsi sous la veranda,
Je regarde pleurer
Cet enfant que j'ai tant aimé,
C'est la saison des pluies,
L'adieu des amants,
Le ciel est de plomb,
Il y a de l'humidité dans l'air,
D'autres larmes en perspective.
Le temps etait de plus en plus lourd,
Et le climat plus hostile,
Il fallait bien que vienne enfin
La saison maussade.
C'est la saison des pluies,
La fin des amours,
J'ai quitté la veranda et me suis approché,
De celle que j'ai tant aimé.
C'est la saison des pluies,
L'adieu des amants,
Un autre viendra,
Qui d'un baiser effacera,
Le rimmel au coin de ses levres
És el temps de pluja,
La fi de l'amor,
Així, sota la porxada,
Ploro veient
Aquesta nena a qui tant estimava,
és el temps de pluja,
La despedida dels amants,
El cel és plomís,
l'aire és humit,
Altres llàgrimes en perspectiva.
El clima era cada vegada més pesat,
I el clima más hostil,
Tenia que arribar per fi
La temporada avorrida.
És el temps de pluja,
La fi de l'amor,
Vaig sortir de la porxada i em vaig acostar
a la que tant estimava.
És temps de pluja,
La despedidad dels amants
Un altre vindrà
qui d'un petó esborrarà
El rimmel al canto dels seus llavis
dimecres, 1 de desembre del 2010
Música a la biblioteca: gestió i revalorització
En temps d'incerteses digitals a les biblioteques, els nostres col·legues francesos continuen en la seva feina de reflexió constant. Les àrees musicals de les biblioteques, conegudes allà com discothèques, segueixen tenint la mateixa importància que abans, malgrat la caiguda dels préstecs i els nous hàbits de consum digital. Les sessions formatives són freqüents i, dins aquest context, volem proposar avui als lectors de l'Ampli una presentació que ens ha cridat l'atenció especialment.
Es tracta d'un espectacular treball de síntesi elaborat per Arnaud Saez, responsable de la política documental de la xarxa i de l'àrea musical de la Médiathèque de Montluçon , al bell mig de França, a partir d'altres treballs de Lionel Dujol, Elisabeth Bourdet i Silvère Mercier.
El resultat és impressionant i es recomana llegir-lo atentament a tota pantalla. Per tal de fer-ho, cal esperar una mica a que es carregui completament tot el document i posteriorment triar l'opció fullscreen que apareixerà en la part inferior a la dreta del quadre dins l'opció more.
Com sempre, els comentaris i l'intercanvi d'impressions i experiències, fruit del treball quotidià i personal, és bàsic i fonamental per seguir el nostre procés d'adaptació als canvis constants en la societat i la cultura.
Aquest bloc pretén, des dels seus inicis, oferir un espai obert, senzill i pràctic on es materialitza aquest fòrum professional al voltant de la música i la biblioteca pública. Tota opinió, valoració i testimoni és enriquidor per als altres companys de professió.
"En matière de formation dans la fonction publique, les créations sont collectives et l’on ne saurait revendiquer un droit d’auteur strict dans cette entreprise de construction d’une culture professionnelle commune."
"En matèria de formació en la funció pública, les creacions són col·lectives i no se sabria reivindicar un dret d'autor estricte en aquesta empresa constructora d'una cultura professional comuna."
Silvère Mercier
.