divendres, 11 de febrer del 2022

Fafa (Idea Associació): " Haver pogut programar tots i cadascun dels concerts que s’han ofert al Sona Amer ja és un èxit"

Parlem amb en Fafa d' Idea Associació, l'entitat encarregada de l'organització del cicle de concerts Sona Amer (09/01 - 03/04) . Aquest diumenge 13 de febrer actua al festival Marina Rossell, que presenta el seu nou disc "300 crits". En aquesta entrevista l'activista cultural ens fa un petit balanç de com ha anat el festival fins ara. (Entrevista: Lídia Noguerol)


                                                            En Fafa desplegant el Sona Amer 

Quan fa que Idea Associació organitza el Sona Amer? 

Aquest 2022 realitzem la sisena edició d’aquest cicle de concerts a Amer.

El Sona Amer es distingeix d’altres festivals del territori per una proposta que inclou música clàssica, música tradicional, pop poc convencional i algun gran nom. Per què vau apostar per aquesta programació? 

Un dels objectius més importants de la nostra associació és apropar a petites poblacions espectacles més habituals als teatres o auditoris de les grans ciutats, donant així l’oportunitat de poder gaudir d’aquests espectacles als veïns del territori i sempre a un preu assequible. 

                                                                Programació del cicle 

També tenim la sort de haver creat una amplia xarxa amb diferents institucions publiques i privades, nacionals i internacionals, que ens permet poder programar a artistes amb una llarga i reconeguda trajectòria i al mateix temps al talent jove nacional però sempre amb un denominador comú que és la qualitat i màxim nivell, lluny del que es considera música “comercial” o “producte”. Amb aquesta programació eclèctica volem donar l’oportunitat al públic de gaudir i descobrir totes les varietats i fomentar així la creativitat dels assistents.

Ja hem arribat a l’equador del Sona Amer d’enguany. Ens podries fer un breu resum dels concerts que s’han fet fins ara?

Estem molt contents de la rebuda que està tenint aquest any amb una increïble resposta del públic que fa que El Teatre El Casal d’Amer ofereixi un aspecte magnífic. També volem destacar que enguany ens sentim uns privilegiats de poder oferir una programació d’aquest nivell. Això seria impossible sense la bona acollida del públic, vingut de diferents punts de les comarques gironines, de la col·laboració dels mateixos artistes i del suport de les institucions com la Diputació de Girona, les Joventuts Musicals de Catalunya  i sobretot de l’ajuntament d’Amer.


                                             La Cia. Illuminati al Teatre El Casal d'Amer


L' increïble esforç que va significar realitzar tota la edició del 2021, sense suspendre cap actuació, amb tota la incertesa que hi havia a causa de la pandèmia, així com per les mesures anticovid, com ara els confinaments locals o comarcals, crec que també ens va situar al país com un cicle de concerts ja consolidat. El Sona Amer  es fa sobretot amb la intenció de valorar i situar la cultura i els seus creadors com a motor de desenvolupament local i diferenciador del territori.


Aquest diumenge actua al teatre El Casal Marina Rossell, que a més presenta disc nou. Què destacaries de la trajectòria d’aquesta artista? I què diries a la gent perquè s’animés a venir.

A la gent li diria que no es poden perdre la oportunitat de gaudir d’aquesta gran artista, símbol de la cultura i cançó catalana, i més quan estrena el seu 25é disc a la nostra vila i dins el nostre cicle. També que no esperin a darrera hora ja que queden molt poques entrades disponibles. No sempre tenim l’oportunitat d' assistir a un concert d’aquestes característiques en un format de proximitat i a un preu tan accessible per a tothom.

                                                              Portada del nou disc 

A més del Sona Amer, també heu produït concerts de bandes que han passat pel festival a d’altres pobles, com per exemple, el de Klezmer Trio a Riudellots. El Sona Amer us ha donat l’experiència suficient per atrevir-vos a organitzar concerts a d’altres llocs?  

Abans del Sona Amer ja organitzàvem concerts i cicles a altres ciutats com per exemple el Cicle de Música Polonesa al Palau de la Música Catalana, concerts a l’Atlàntida de Vic, al Teatre Fortuny de Reus, etc. Però quan vam veure l’oportunitat de poder portar aquestes activitats a  espais més petits o a espais que no tenien molta activitat, vam apostar per propostes com el Sona Amer o el cicle de concerts a Can Clos a La Cellera de Ter. Fruit d’aquesta aposta i treball és el fet que diferents espais ens demanen col·laboracions o propostes. És un repte que ens agrada assumir. 

De tots els artistes que han passat pel Sona Amer, quin són els que han tingut més èxit de públic. Podries anomenar tres artistes que hagin actuat al festival i t’hagin frapat especialment? 

Els espectacles que més èxit de públic han tingut son Andrea Motis trio, Monica Green, Aupa Quartet, Jimmy Barnatan & The Cocooners, la soprano Iwona Sobotka  i el espectacles familiars “Tututs”de la Cobla Bisbal Jove“Tubs i Tubes” de l' Auditori de Barcelona , que va ser el primer ple total del Sona Amer. 

                                                       Monica Green a l'antiga Estació del carrilet d'Amer 

Però personalment crec, i estic convençut, que haver pogut programar tots i cadascun dels concerts que s’han ofert ja és un èxit. Que una vila com Amer i un espai com el Teatre El Casal hagin estat escenari d'actuacions com per exemple dels grans bluesmen americans, com Kenny Blues Boss Wayne, Bob Margolin, Tail Dragger, Dave Riley i aquest proper mes d’abril Willie Buck, quan venen de gira a Europa i que força sovint la seva única actuació a Catalunya sigui al Sona Amer... el fet de veure a la televisió o a grans esdeveniments grups que fa poc temps han actuat o començat a Amer, que grans noms truquin dient que volen venir i el gran record de l'espai i de la vila amb el que marxen els artistes, també és un gran èxit i s’ha de reconèixer i agrair.


                                                                  Tail Dragger al Teatre Casal d'Amer 

El Sona Amer també ens ha donat l'oportunitat de poder oferir actuacions de grans formacions encara que s’emmarquin en projectes diferents, com va ser el concert de l’Orfeó català, o el grup de Zimbawe Jesa als absis del monestir.  Com va dir el president de les Joventuts Musicals, Miquel Cuenca, i que han repetit diferents artistes que han participat en el "miracle del Sona Amer”: “Llarga vida al Sona!”.  



BONUS TRACK 

Idea Associació 




Elabora projectes propis, així com desenvolupa projectes que es realitzin conjuntament amb altres entitats i o administracions públiques de diferents àmbits, països i regions, per aconseguir una participació més àmplia d’artistes i entitats professionals del món de la cultura. Busquen i promouen espais per adequar-los i/o adaptar-los a fi de poder realitzar aquestes activitats.

Aquests darrers anys l'associació ha desenvolupat projectes europeus amb diferents entitats amb les que col·laboren habitualment i que els ha significat un reconeixement internacional molt important que els ha permès realitzar projectes com:

FESTIVAL OF LOVE "Festival of Love" és un projecte beneficiari d' Europa Creativa Cultura en la convocatòria de Cooperació Europea liderat per el Centrum Kultury Wrocław-Zachód, des de Wroclaw Polònia, al costat dels socis europeus Idea Associació Cultural des de Catalunya i Centrul de Teatru Educațional Replika des de Bucarest, Romania.

Aquest projecte centrarà la seva activitat en el desenvolupament de la creativitat artística de persones amb discapacitats o limitacions i l'intercanvi cultural entre els tres països participantsEl Teatre El Casal d'Amer va acollir de l’11 al 14 d’octubre l’inici dels assajos d’aquest espectacle, que serà presentat al mes de juny de 2022 al seu espai i als altres països.

 BE ABLE TO MEET. Projecte emmarcat dins Erasmus Plus on es realitzen programes educatius que permetin fer realitat un ampli accés a la cultura a persones amb discapacitat reconeguda, mitjançant la liquidació de barreres arquitectòniques, cognitives, mentals i financeres facilitant una participació activa. Col·laboració amb entitats de Polònia, Romania i Catalunya.

 ARTIST ON THE WEB.  "Artista amb discapacitat en línia". Aquest projecte està també dins el programa Erasmus Plus, està destinat principalment a donar suport a artistes amb discapacitat per adquirir competències en la preparació d’una oferta artística i la seva presentació a la xarxa. És a dir, la preparació de pel·lícules i material fotogràfic, el seu processament en un programa adequat i la col·locació al web corresponent, així com la promoció i el màrqueting. Col·laboració amb entitats de Polònia, França i Catalunya.





 


Xavi Riembau al Music Spy Club!

  

 El MUSIC SPY CLUB és una trobada singular mb músics, crítics i agitadors artístics. La seva fórmula és senzilla: l’espia punxa i comenta 10 peces publicades durant els últims 12 mesos. Un espai de descoberta ideal per a musicòmans sense manies que vulguin conèixer propostes artístiques recents. El proper 18 de febrer a les 18:30 h. ens trobarem amb un dels nostres musicòlegs de capçalera. El gran Xavi Riembau, caleidoscopi de mil músiques! 








XAVI RIEMBAU AKA DIEGO ARMANDO – 18 de febrer, 18:30 h.

Amb la tramuntana a la contra, picant i repicant, sempre el got mig ple, sempre muntanya amunt, barbes i ulleres per veure’t millor, per menjar-te millor. Nét d’Indià amb esperit de Rock & Roll, cubà, rastafari, digger de servei 24h, jamesbrownià, detroitià, de look talibà i flamenc, al xic just de Punk i de sempre mal tallat de l’Empordà.







 Properes dates... 





GIULIA VALLE – 18 de març, 18:30 h.

Contrabaixista, compositora i líder de banda, Giulia Valle és ja una de les músiques més reconegudes del panorama jazz internacional. Nascuda a Itàlia, crescuda a Barcelona, formada a París i Nova York, la seva carta de naturalesa musical va de la música clàssica a la contemporània, amb la mirada posada al jazz.


ESPECIALS ROCKDELUX – 4 de febrer i 4 de març, 18:30 h.

Rockdelux, després de 35 anys d’història i 394 números, es va deixar de publicar en paper el 2020. Els seus fons documentals (1500 llibres, 540 DVD’s, més de 15 mil revistes i un vast arxiu fotogràfic) els va donar a la biblioteca. Fruit d’aquesta relació és que Rockdelux se sumen al clàssic Music Spy Club com uns còmplices de capçalera.

dilluns, 7 de febrer del 2022

Soul: de l'esclavitut al black power

 

Soul

 De l’esclavitud al Black Power

 1919 – 1979

 

Cicle de tres sessions dedicat a conèixer la historia de la Música de l’ànima des de la humilitat de l’esclavitud a la reivindicació i l’orgull de raça del Black Power. Recorrerem el camí des de l’Oh, my Lord a l’Oh, my baby, perquè res més explica amb tanta claredat el gran canvi operat a la població  negra des de l’esclavitud fins a la igualtat de drets,  que la seva música.

 



Sessió 1: 15 de febrer. 18:30 h. 

A les mans de Deu. 1919 - 1959

No hi ha res escrit a la Bíblia, a l’Antic o el Nou Testament, que digui: "Si creus en mi, no tindràs cap problema".

                                                                                                                                             Ray Charles

 

En aquesta sessió parlarem dels orígens del Soul, des de l’aparició als Estats Units de les diferents tendències musicals europees i africanes fins a la seva comunió a través de l’Evangeli. La religió  ajuda però no basta.

 

Sessió 2: 7 de març. 18:30 h. 


El canvi. 1959 – 1969

Vaig nèixer a la vora del riu, en una petita tenda i, com el riu, des de llavors no he fet més que còrrer. Ha estat molt de temps, un llarg camí fins avui,  però ara sé que un canvi és a punt d’arribar. 
                                                                                                          Sam Cooke
 
En aquesta sessió ens centrarem a la que també va ser la dècada prodigiosa de la Música Soul: Grans artistas, grans cançons, espectaculars  posades en escena i el començament d’un canvi que per a alguns va arribar massa tard. 
 

Sessió 3: 17 de març. 18:30 h. 

L’orgull. 1969 – 1979

Els cabells són el primer. I les dents el segon. Si un home té aquestes dues coses ho té tot.

James Brown

 

Kennedy, Martin Luther King, Malcom X… ja no hi són: El temps de demanar ha passat, ha arribat el temps de prendre, l’hora de l’orgull. 

 

Amb Teresa Torres Villaseca

Biblioteca Vapor Vell

Entrada lliure

Aforament limitat


dimarts, 1 de febrer del 2022

La collita 2021!



Com cada any (i van...) el musictecari Arnold Layne (AKA JC Badlands) ens prepara la collita comparada de millors discos de l'any, en base a les llistes les següents revistes:

Efe Eme
Mondo Sonoro, 
Rockdelux, 
Inrockuptibles, 
Ruta 66,
Popular 1, 
Mojo,
Uncut,
Wire

El resultat és una collita de consens, ordenada en base als discos que han sortit a més llistes. Aquests dos gràfics que funcionen com un haikú de l'any que ja comencem a oblidar. Una llista portàtil perquè el passat no pesi. 

Aquí teniu el resultat!


La collita explicada: https://issuu.com/bibvaporvell/docs/2022-02-collitamillors2021 

Òpera i novel·la negra

 


Òpera i novel·la negre




Els arguments de la novel·la negre i els de moltes òperes ofereixen sovint moltes semblances: trames enrevessades, amors de màxima intensitat, gelos a dojo, traïcions, venjances i deliris de tota mena. Si a l’òpera li afegim una música sublim, intèrprets extraordinaris i veus excepcionals el resultat serà un còctel altament explosiu, exquisit i totalment adicctiu.

Presentarem una selecció de fragments, amb format audiovisual, d’algunes de les òperes més destacades i que tenen les trames més sanguinàries, equiparables amb les millors pàgines del gènere negre criminal.

No cal ser entès en òpera, només tenir ganes d’endinsar-se en aquest món màgic i meravellós i deixar-se captivar per històries potents que atrapen i deixen sense alè.                                 

 

Amb Rosa Maria Carbonell


8 de febrer, a les 18:30 h. 

Biblioteca Vapor Vell

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...