dimarts, 28 de febrer del 2017

Pioneres de la música electrònica a la Biblioteca La Sagrera – Marina Clotet

Els companys de la Biblioteca La Sagrera – Marina Clotet han organitzat una sessió musical que des de l'Ampli recomanem molt especialment! 
.
El proper divendres 3 de març a les 18:30 h. ens visita el Xavier Riembau, DJ i historiador de l'art. 
Ens farà una xerrada sobre música electrònica, concretament sobre les pioneres que als anys 60 van ajudar a eixamplar els camps expressius de l'electrònica (Daphne Oram, Delia Derbyshire, Pauline Oliveros, entre d'altres). 
 A l'activitat podrem escoltar algunes cançons de les artistes esmentades.

I per fer boca, us recomanem l'extraordinari i complet article sobre el tema que el musictecari Manel Peña va publicar al Bibarnabloc fa només uns mesos: 






dilluns, 27 de febrer del 2017

La discoteca ambulant 6 - Meilyr Jones

Alegria ve de aligerari, o sigui d'alleugerir-se, de fer lleugera la vida. Així anem perdent pes mentre correm i perdem el pes del temps mentre el paisatge passa. També nosaltres som una cosa que li passa al paisatge.

Ara hem aprés a sentir la música amb una atenció inèdita. Ens abstenem de criticar el disc, de canviar la cançó al mínim disgust estètic, de passar a un altre disc si la cosa no ens agrada. Hem aprés a deixar que la música entri i faci el que haig de fer, que potser és avorrir-nos. El mètode té moltes virtuds. La primera és que desenvolupem l'atenció i amb ella el món és més ample i més donat a la descoberta. 

Així hem arribat a Meilyr Jones. El disc porta el nom del 2013, però es va publicar el 2016. Res de tot això importa: podria dir-se 1978 i estar publicat al 1972 o viceversa. Els clàssics tenen això, que moues les peces i l'organisme continua viu. 


Però qui gosa anomenar clàssic un disc que ningú coneix? Nosaltres, els bibliotecaris musicals. I el temps, que ja dirà el que ha de dir. Aquest és un disc de pop, pop de cambra, que s'acostuma a dir. És imaginatiu, d'una positivitat extraordinària, amb una arranjaments plens de gràcia i composició. El pop és justament aquesta música que no s'acaba. 

2013 és el primer disc en solitari d'un home que portava ja una bona carrera amb Race Horses. És, en aquest sentit, una carta de presentació. Tan curiosa i florida que emociona. Sentireu arranjaments orquestrals, guitarres, uns corus que van i venen com si entressin casualment a l'estudi i sortissin a buscar més aïgua. La sofisticació a la música no exclou la naturalitat. L'alegria tampoc exclou la profunditat. Aquest disc n'és una prova. 
Aquí el teniu en acció: 

dimecres, 22 de febrer del 2017

Música pels teus ulls: els documentals musicals

El proper divendres 24 de febrer, a les 19h. la biblioteca vapor vell us oferirà una panoràmica sobre els documentals muscals.

El documental musical va néixer a mitjans dels 60 com a plataforma per explicar històries humanes i artístiques amb la música i el cinema com a fil conductor. Amb directors pioners especialitzats en la matèria com de D.A. PennebakerMurray Lerner i Albert Maylses, ens apropen càmera en mà les intimitats de Bob DylanBeatles o Stones.
Un recorregut que ha anat agafant embranzida, a dia d´avui ja és una realitat: ha arrelat un gènere que ens emociona, ens diverteix, i sobre tot, aprenem.
Fins i tot històries més anònimes s’han convertit en un fenomen, com per exemple “Searching for Sugar Man”, guanyadora d’un Oscar, i gran directors de cinema convencional com Scorsese oJarmusch també han posat el seu gra de sorra.
A càrrec de Toni Castarnado.


Entrada lliure.
Aforament limitat.
Sala d’actes de la biblioteca (4a planta).

dilluns, 20 de febrer del 2017

Història de la música electrònica (3a part)

El cicle Història de la música electrònica: de la psicodèlia al tecno, amb un format d'audicions comentades, proposa recuperar la música electrònica en les seves derives més curioses. 

14 de març: La música popular i l'electrònica : Psicodèlia i Jazz
21 de març: La música popular i l’electrònica: Pop electrònic, Post Punk i Madchester
28 de març: Electrònica de Ball a Europa: Del New Beat al Techno Berlinés


Cicle a càrrec de Xavier Riembau, conegut també com a Diego Armando DJ, historiador de l'art i productor empordanès.

Cal inscripció prèvia per a tot el cicle a la biblioteca Vapor Vell de Barcelona.





divendres, 17 de febrer del 2017

Cinema a la biblioteca: La banda trapera del río

Un homenatge celebrat a Madrid ens obre la porta a La Banda Trapera del Río, un dels grups més salvatges del rock espanyol. Aquests supervivents de la transició a Cornellà narren la seva turbulenta historia i reflexionen sobre el que podria haver estat, i el que ha quedat de tot allò.

Cinema. Dimarts 21 de febrer, a les 19h. Sala d'actes de la biblioteca. Entrada lliure



Títol: Venid a las cloacas: La historia de la Banda Trapera del Río.
Director: Daniel Arasanz. Any: 2010
Durada: 90 minuts. Gènere: Documental musical. Nacionalitat: Espanya

Entrada lliure.
Aforament limitat.
Sala d’actes de la biblioteca (4a planta)


dimarts, 14 de febrer del 2017

Music Spy Club, amb Gabriel Millán!

Encara no ens ho creiem però el Music Spy Club està celebrant 10 anys. 10 anys! El temps passa, tot puja i baixa, i aquí segueix la música. Com sabeu, el MUSIC SPY CLUB és una trobada singular amb músics, crítics i agitadors artístics. La seva fórmula és senzilla: l’espia punxa i comenta 10 peces publicades durant els últims 12 mesos. Un espai de descoberta ideal per a musicòmans sense manies que vulguin conèixer propostes artístiques recents. El proper 17 de febrer tindrem amb nosaltres un músic misteriós... Gabriel Millán!






GABRIEL MILLÁN - 17 de febrer
Músic singularment dotat per la melodia inesperada, és el cervell que hi ha darrera d'Etermortífera, una banda experimental, visceral, intranquil·la. És també un gran malalt de la música, una persona de la que surts amb vint referències totes singulars, dignes de ser escoltades i ateses. És, a més, un freqüentador del Music Spy Club, així que no li costarà obrir el seu bagul de cançons a mida. 




Us hi esperem!

----------------------

Les properes dates:


SR. CHINARRO – 17 de març, 19 h.

Darrera del nom artístic de Sr. Chinarro s’amaga Antonio Luque, un artista amb una trajectòria dilatada i riquíssima d’inspiració. Amb més de quinze discos d’estudi a les seves esquenes, ha aportat a les nostres vides un bon grapat de cançons inoblidables, estranyes, dotades d’una lírica entre costumista i al·lucinada. És també un escriptor singular, intens, imprevisible, com ho provem Matar en Barcelona i el darrer Socorrismo


GUILLE MILKYWAY (La Casa Azul) – 21 d’abril, 19 h.
Compositor, cantant i productor musical. Artífex de La Casa Azul, un dels grups més eufòrics i inspirats del panorama pop espanyol, conegut fins i tot al Japó i Corea del Sud. És també un DJ habitual a clubs de BCN, així com productor i compositor per altres artistes principalment del segell Elefant Records. La seva predilecció per la música pop oriental fan que les seves influències tinguin arrels poc comunes.

JOAN S. LUNA (Esbudellant el Primavera Sound)  – 19 de maig, 19 h.
Fa més de 15 anys que es dedica a la crítica musical. És cap de redacció de la revista MondoSonoro. Va escriure el capítol dedicat al hardcore a Teen Spirit: de viaje por el pop independiente. Exerceix regularment de DJ a sales catalanes. Ha publicat el llibre Los colores del underground, centrat en el món del surrealisme pop. 

XAVI SÁNCHEZ PONS (Esbudellant el Primavera Sound)  – 19 de maig, 19 h.
Xavi Sánchez Pons és una de les firmes destacades per entendre la crítica musical independent. La seva trajectòria s’inicià anys enrere dins el món dels fanzines i de la ràdio, culminant en un decisiu paper a la revista MondoSonoro. Actualment publica articles sobre música i cinema a La razón.

LA BIEN QUERIDA – 9 de juny, 19 h.
Sota aquest magnífic nom, s’amaga una artista original i subtil. Dedicada des de l’adolescència a la pintura, va ser al 2007 quan va decidir fer un pas endavant i llençar-se a la carrera musical. Des de llavors, cada disc ha estat més agosarat i més marcat que l’anterior, passant de la cançó més penetrant a la música de ball més elegant. Un cocktail de referències musicals! 

dilluns, 13 de febrer del 2017

Bib&Play, 2ona edició!

Alegria!!! Torna el Bib&Play!!!! 

Bib & Play és una jornada dedicada a la música a les biblioteques públiques, organitzada conjuntament el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i l'Associació de Musictecaris Catalans AMPLI
La primera edició va tenir lloc el passat 19 de novembre de 2015 i s’hi van presentar diferents idees i experiències per a la reflexió i la pràctica musictecària del present i del futur. 
Enguany té lloc una segona edició, que tindrà lloc el 2 de març de 2017 a l'Arts Santa MònicaL'entrada és gratuïta però les places són limitades. 
Inscripcions: coordinaciobiblioteques@gencat.cat

Presentem el programa a continuació:




Programa Bib & Play 2017

Matí10:15
Presentació de la Library Ten (Hèlsinki)
A càrrec de Lassi Kokkonen
11:15La difusió musical a través dels mitjans
  • Ignacio Julià
  • Nando Cruz
  • Alicia Álvarez (Tita Desustance)
Modera: Julián Figueres (Biblioteca Vapor Vell, de Barcelona)
12:15Experiències musictecàries
  • Carles Ferrer (Biblioteca Central Tecla Sala, de l'Hospitalet de Llobregat): dinamització blues
  • Alberto Torres (Biblioteca Agustí Centelles, de Barcelona): directes a la biblioteca
  • David Nofuentes (Biblioteca Ramon d'Alòs-Moner, de Barcelona) i Mario Aguilera (Biblioteca Central de Cornellà de Llobregat): flamenc
  • Mercè Barnadas (Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia, de Caldes de Malavella): directes
Migidia13:30Catering
Acompanyament musical: Jinx Jazz Band Barcelona
Tarda15:00Taula de música clàssica
  • Mont Sureda (Biblioteca Clarà, de Barcelona): 15 anys d'òpera.
  • Marta Himelfarb (Biblioteca Vapor Badia, de Sabadell)
  • Agustí Filomeno (Gran Teatre del Liceu)
  • Carmina Hereu (L’Auditori)
16:00La Biblioteca Musical Ideal: una utopia a 10 anys
Presentació: AMPLI
17:00
Music Spy Club: audició de música
Presentació: Kiko Amat

dilluns, 6 de febrer del 2017

Divulgar música des de la biblioteca pública amb curació de continguts


El nostre còmplice Evelio ha escrit una nota preciosa, fecunda i reflexiva sobre la potència de la música a la biblioteca pública.

A l'article, que és llarg i val cada minut de lectura, hi ha idees com aquesta:

"En primer lugar en el concepto de biblioteca musical híbrida, según el cual la colección física y las recomendaciones de música en línea no son excluyentes, sino complementarias. Josep Lluís Villanueva Fontanella, en una presentación creada para unas jornadas sobre música y bibliotecas públicas que tuvieron lugar en 2013 en la biblioteca Vapor Vell, mencionaba algunos pasos a dar para conseguir la biblioteca musical híbrida:   

* Estimular la curiosidad y el descubrimiento musical
* Hacer visible la colección física 
* Generar, compartir y difundir contenidos híbridos de forma regular 
* Actividades en directo en la biblioteca 
* Propiciar la complicidad entre los agentes musicales del barrio"

O aquesta:

"Aunque se suele decir con cierta razón que profesionales como los bibliotecarios o los curadores de contenidos combaten la infoxicación, no es menos cierto que gran parte del atractivo de la curación de contenidos consiste en buscar lo raro, lo poco frecuente, dando valor a la escasez. Hay plataformas que sacan un partido estupendo de este principio, siendo la más notable Open Culture. Sus entradas suelen basarse en bucear en Internet para ofrecer materiales curiosos, raros, que así son percibidos como más valiosos. Sin duda, la música es un campo lleno de curiosidades y de momentos históricos de la cultura popular. Sólo un par de ejemplos de entradas de Open Culture

What Does the World Oldest Surviving Piano Sound Like?: Watch Pianist Give a Performance on a 1720 Cristofori Piano

Watch David Bowie & Marianne Faithfull Rehearse and Sing Sonny & Cher’s “I Got You Babe” (1973)"

Trobareu l'article complet aquí.  No us el perdeu, ni aquest ni la resta de reflexions i suggeriments de l'Evelio. Debat obert!

dijous, 2 de febrer del 2017

Playlist del Tradicionarius 2017

Enguany s’arriba a la 30a edició del Festival Tradicionarius, que s’allarga del 13 de gener fins al 23 de juny. Podem gaudir de clàssics d’aquí com Jaume Arana, RIU, Quico, el Cèlio i el Mut de Ferreries, El pont d’Arcalís, del País Basc com Ruper Ordorika i veus i músiques d’altres  contrades.  
No us ho perdeu!

Tradicionarius 2017 Playlist del festival


Enllaços relacionats:
Cerca per paraula clau del Tradicionarius


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...