dimarts, 25 d’agost del 2020

My guitar wants to kill you mama - Un cicle de guitarres especials

La guitarra és un emblema de la música popular dels últims 70 anys. Durant anys ha estat un símbol d’afirmació estètica (com palesa el títol del cicle, que ve d’una cançó del gran Frank Zappa). Ens proposem fer quatre cales que mostrin quatre aspectes singulars d’aquest instrument inesgotable: des de la brillantor de les guitarres National, al virtuosisme clàssic, passant per les invencions folklòriques de la cultura mediterrània i africana. Aquest cicle és un luxe!

 

 

6 d’octubre: Història de les guitarres National amb Alex Guitar Garcia.

15 d’octubre: La guitarra clàssica contemporània. Ali Arango

22 d’octubre: Guitarra sarda modificada. Paolo d’Angeli

29 d’octubre: La guitarra africana: David Maestro

 

Sala polivalent (4a planta). 19 h.

Entrada lliure

Aforament limitat

 

 

Lloc: Biblioteca Vapor Vell (Ptge. Vapor Vell s/n, al costat de la Plaça de Sants).

93 409 72 31  -  b.barcelona.vv@diba.cat

www.bcn.cat/bibvaporvell

Les trobades són obertes, gratuïtes, i comencen a les 19 h.

 

 

 


divendres, 21 d’agost del 2020

Pauk : Moduladors, oscil·ladors i estrelles ninja a peu de carrer

I cables, molts de cables. Els que necessita en Pauk (Pau Cabruja) per connectar les seves nombroses màquines. El dia 22 de juny a les 19.30h, Pauk farà fressa a fora l'Ateneu 24 de juny, dins del cicle de concerts " A peu de carrer". En paraules seves, "el concert serà completament improvisat. Està tot preparat per fer soroll, però no hi ha una composició establerta". I és que a en Pauk el que li agrada són  les màquines en blanc, perquè aixì les pot programar totes, sense que aquestes l'arribin a controlar mai.  I quines són les màquines d'en Pauk? Ell mateix ens les explica. (Text : Lídia Noguerol. Fotos: Pau Cabruja).

MAQUINÀRIA PAUK

És una bogeria veure tot el que porta per fer un directe basat en el "random -aleatòriament- controlat"! Multitud de canals que tenen múltiples plug-ins programats, com per exemple, loopers, etc, als que cal afegir unitats d'efectes. Recordar tot el que té instal·lat ja té mèrit! I és que fer -o programar- música electrònica no és tan fàcil!

OSCIL·LACIONS. EVOCACIONS ELECTRÒNIQUES DEL SO

"Filatura, fluctuacions magnètiques del so, configuració d'ones de les ones". Aquesta oda a les oscil·lacions no la recita Pauk, sinó que la canta el duet "Silver Apples", pioner de la música electrònica. I tot i que en Pauk no és gens mitòman, aquesta cançó m'ha semblat una bona introducció per al seu sintetitzador modular. La caixa on va muntat li va regalar la casa catalana Grau Modular quan va actuar al Sònar.


 Una curiositat del sintetitzador d'en Pauk és que gairebé no porta res analògic, ja que en aquest sentit no és gens integrista. El seu sinte és de tipus font, que vol dir que no processa so extern i, com el seu nom indica, està fet de diferents mòduls separats que segons com es connectin o s'enrutin sonaran d'una manera o d'una altra. Recordem que un sintetitzador genera a través de circuïts senyals elèctriques que després són convertides en sons. Els mòduls més típics són els oscil·ladors, que actuen sobre la freqüència, els filtres, que ho fan sobre l'espectre, els amplificadors, que operen sobre l'amplitud i els generadors d'envolvent, que s'encarreguen del control dinàmic. Per no acabar fets un embull com els cables d'en Pauk, acabarem amb les funcions modulars bàsiques, que són: senyal, control i lògica/temps. Espero que aquesta petita introducció als sintetitzadors modulars, serveixi per entendre una mica millor tots els aparells que venen a continuació, explicats per en Pau


"L'Axoloti és una placa buida on pots muntar el que vulguis: un seqüenciador, una caixa de ritmes, un sintetitzador per fer glitches, etc. També li he posat un paquet de 55 samplers escollits previàment. I cada vegada que pico un cop escullo entre aquests 55. És a dir, el sintetitzador fa "random" dins dels paràmetres que li he marcat perquè sonin cops rítmics. El que també m'agrada molt fer és que els seqüenciadors enviin i rebin senyals del modular i l'Ableton. El que em mola d'aquest aparell és que puc està creant un so i al mateix temps puc analitzar dades MIDI. A més, amb l'Axoloti puc fer anar diferents aparells dins del mateix "patch"[petit tros de programari] i si la CPU [xip central de cada aparell] et dona pots fer diverses cosetes: per la sortida d'àudio emets el que estàs sintetitzant i per l'entrada de MIDI  puc està rebent rellotge [beats] i treient seqüències cap al modular, que van sincronitzades amb el que estic creant amb l'Axoloti, on es mescla tot. L'Axoloti pot fer tot això i només em va costar 60€! És l'aparell més barat que tinc."


PATCHES D'AXOLOTI

"Tenen la part on es crea el so, tenen seqüenciadors, tenen efectes i controls de tot allò que vols fer. Serveixen per enrutar, com podeu apreciar a la foto. "




"El que mola d'aquest controlador és que tan pots controlar via MIDI, MIDI a través d'USB i al mateix temps CV, voltatge de control per al modular". 



PEDAL DE GUITARRA AVALANCHE RUN 

"Em va interessar perquè tenia els efectes de delay i reverb estèreo en un mateix pedal. Està adaptat pels diferents nivells de modulars."



"Amb ell pots fer escales, arpegis i LFO [oscil·lador que treballa a freqüència infrasònica], a banda de qualsevol tipus d'enrutament des de les seves 4 sortides i 4 entrades."



"És una graella de botons totalment programable que per si sola no fa res, però que pot ser utilitzada com a instrument, controlador, o seqüenciadors de possibilitats inimaginables. Faig servir un software a mida anomenat Pages, escrit en Java, que ordena per quadrants la pàgina principal. A cada quadrant hi ha un conjunt de funcions. Per exemple els triggers [És un tret, un cop] van en un, els faders en un altre, un teclat MIDI de quatre canals en un altre. Cada canal té plug-ins programats, des d’on pots llançar tant efectes com sintetitzadors o controlar sintetitzadors externs." 





També les fabrica una marca catalana. Serveixen per multiplicar la senyal produïda i enviar-la d'una sortida a varies entrades.








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...