Parlem amb en Fafa d' Idea Associació, l'entitat encarregada de l'organització del cicle de concerts Sona Amer (09/01 - 03/04) . Aquest diumenge 13 de febrer actua al festival Marina Rossell, que presenta el seu nou disc "300 crits". En aquesta entrevista l'activista cultural ens fa un petit balanç de com ha anat el festival fins ara. (Entrevista: Lídia Noguerol)
Quan fa que Idea Associació organitza el Sona Amer?
Aquest 2022 realitzem la sisena edició d’aquest cicle de concerts a Amer.
El Sona Amer es distingeix d’altres festivals del territori per una proposta que inclou música clàssica, música tradicional, pop poc convencional i algun gran nom. Per què vau apostar per aquesta programació?
Un dels objectius més importants de la nostra associació és apropar a petites poblacions espectacles més habituals als teatres o auditoris de les grans ciutats, donant així l’oportunitat de poder gaudir d’aquests espectacles als veïns del territori i sempre a un preu assequible.
Programació del cicle
També tenim la sort de haver creat una amplia xarxa amb diferents institucions publiques i privades, nacionals i internacionals, que ens permet poder programar a artistes amb una llarga i reconeguda trajectòria i al mateix temps al talent jove nacional però sempre amb un denominador comú que és la qualitat i màxim nivell, lluny del que es considera música “comercial” o “producte”. Amb aquesta programació eclèctica volem donar l’oportunitat al públic de gaudir i descobrir totes les varietats i fomentar així la creativitat dels assistents.
Ja hem arribat a l’equador del Sona Amer d’enguany. Ens podries fer un breu resum dels concerts que s’han fet fins ara?
Estem molt contents de la rebuda que està tenint aquest any amb una increïble resposta del públic que fa que El Teatre El Casal d’Amer ofereixi un aspecte magnífic. També volem destacar que enguany ens sentim uns privilegiats de poder oferir una programació d’aquest nivell. Això seria impossible sense la bona acollida del públic, vingut de diferents punts de les comarques gironines, de la col·laboració dels mateixos artistes i del suport de les institucions com la Diputació de Girona, les Joventuts Musicals de Catalunya i sobretot de l’ajuntament d’Amer.
Aquest diumenge actua al teatre El Casal Marina Rossell, que
a més presenta disc nou. Què destacaries de la trajectòria d’aquesta artista? I
què diries a la gent perquè s’animés a venir.
A la gent li diria que no es poden perdre la oportunitat de gaudir d’aquesta gran artista, símbol de la cultura i cançó catalana, i més quan estrena el seu 25é disc a la nostra vila i dins el nostre cicle. També que no esperin a darrera hora ja que queden molt poques entrades disponibles. No sempre tenim l’oportunitat d' assistir a un concert d’aquestes característiques en un format de proximitat i a un preu tan accessible per a tothom.
Portada del nou discA més del Sona Amer, també heu produït concerts de bandes que han passat pel festival a d’altres pobles, com per exemple, el de Klezmer Trio a Riudellots. El Sona Amer us ha donat l’experiència suficient per atrevir-vos a organitzar concerts a d’altres llocs?
Abans del Sona Amer ja organitzàvem concerts i cicles a altres ciutats com per exemple el Cicle de Música Polonesa al Palau
de la Música Catalana, concerts a l’Atlàntida de Vic, al Teatre Fortuny de
Reus, etc. Però quan vam veure l’oportunitat de poder portar aquestes activitats
a espais més petits o a espais que no
tenien molta activitat, vam apostar per propostes com el Sona Amer o el cicle de concerts a Can Clos a La Cellera de Ter. Fruit d’aquesta aposta i treball és el
fet que diferents espais ens demanen col·laboracions o propostes. És un repte
que ens agrada assumir.
De tots els artistes que han passat pel Sona Amer, quin són els que han tingut més èxit de públic. Podries anomenar tres artistes que hagin actuat al festival i t’hagin frapat especialment?
Els espectacles que més èxit de públic han tingut son Andrea Motis trio, Monica Green, Aupa Quartet, Jimmy Barnatan & The Cocooners, la soprano Iwona Sobotka i el espectacles familiars “Tututs”de la Cobla Bisbal Jove o “Tubs i Tubes” de l' Auditori de Barcelona , que va ser el primer ple total del Sona Amer.
Monica Green a l'antiga Estació del carrilet d'Amer
Però personalment crec, i estic convençut, que haver pogut programar tots i cadascun dels concerts que s’han ofert ja és un èxit. Que una vila com Amer i un espai com el Teatre El Casal hagin estat escenari d'actuacions com per exemple dels grans bluesmen americans, com Kenny Blues Boss Wayne, Bob Margolin, Tail Dragger, Dave Riley i aquest proper mes d’abril Willie Buck, quan venen de gira a Europa i que força sovint la seva única actuació a Catalunya sigui al Sona Amer... el fet de veure a la televisió o a grans esdeveniments grups que fa poc temps han actuat o començat a Amer, que grans noms truquin dient que volen venir i el gran record de l'espai i de la vila amb el que marxen els artistes, també és un gran èxit i s’ha de reconèixer i agrair.
Tail Dragger al Teatre Casal d'Amer
El Sona Amer també ens ha donat l'oportunitat de poder oferir actuacions de grans formacions encara que s’emmarquin en projectes diferents, com va ser el concert de l’Orfeó català, o el grup de Zimbawe Jesa als absis del monestir.
BONUS TRACK
Idea Associació
Elabora projectes propis, així com desenvolupa projectes que es realitzin conjuntament amb altres entitats i o administracions públiques de diferents àmbits, països i regions, per aconseguir una participació més àmplia d’artistes i entitats professionals del món de la cultura. Busquen i promouen espais per adequar-los i/o adaptar-los a fi de poder realitzar aquestes activitats.
Aquests darrers anys l'associació ha desenvolupat projectes europeus amb diferents entitats amb les que col·laboren habitualment i que els ha significat un reconeixement internacional molt important que els ha permès realitzar projectes com:
FESTIVAL OF LOVE "Festival of Love" és un projecte beneficiari d' Europa Creativa Cultura en la convocatòria de Cooperació Europea liderat per el Centrum Kultury Wrocław-Zachód, des de Wroclaw Polònia, al costat dels socis europeus Idea Associació Cultural des de Catalunya i Centrul de Teatru Educațional Replika des de Bucarest, Romania.
Aquest projecte
centrarà la seva activitat en el desenvolupament de la creativitat artística de
persones amb discapacitats o limitacions i l'intercanvi cultural entre els tres
països participants.
BE ABLE TO MEET. Projecte emmarcat dins Erasmus Plus on es realitzen programes educatius que permetin fer realitat un ampli accés a la cultura a persones amb discapacitat reconeguda, mitjançant la liquidació de barreres arquitectòniques, cognitives, mentals i financeres facilitant una participació activa. Col·laboració amb entitats de Polònia, Romania i Catalunya.
ARTIST ON THE WEB. "Artista amb discapacitat en línia". Aquest projecte està també dins el programa Erasmus Plus, està destinat principalment a donar suport a artistes amb discapacitat per adquirir competències en la preparació d’una oferta artística i la seva presentació a la xarxa. És a dir, la preparació de pel·lícules i material fotogràfic, el seu processament en un programa adequat i la col·locació al web corresponent, així com la promoció i el màrqueting. Col·laboració amb entitats de Polònia, França i Catalunya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada