Bass Culture. La historia del reggae. Lloyd Bradley. Antonio Machado Libros/Acuarela Libros. Madrid, 2014.
Ja era hora que per fi algú es dignés a traduir la bíblia del reggae. Un antídot perfecte pels que creuen que el reggae comença i acaba amb Bob Marley. Aquest llibre és un recorregut apassionant per la història de la música jamaicana, des dels sound systems dels anys cinquanta, passant per l'ska, el rocksteady i el dub; sense oblidar el seu context polític, social i econòmic i el testimoni dels seus protagonistes. Rastafaris, Rude Boys, Skinheads i marihuana comparteixen les pàgines d'aquest llibre amb la història de la creació de cançons que ja formen part de la banda sonora del segle XX.
Estrategias sobrenaturales para montar un grupo de rock. Ian Svenonius. Blackie Books, Barcelona, 2014.
Ian Svenonius, el líder de "Nation of Ulysses", "Make Up", "Weird Ward" and "Chain and the gang", grups que barregen en un còctel explosiu rock'n'roll, soul i política, sap que "la música és com el tacte, el menjar o la banca moderna: escapa a tota explicació". Tanmateix, aquest referent de la independència artística ha escrit una ambiciosa guia per montar una banda de rock que funciona també com a assaig sociològic i pamflet antiautoritari. Lidia Damunt va dir recomanar aquest llibre a la "Gent Normal", sobre el que va dir: "Este es un libro sobre la "otra" historia de la música. En su forma y estructura de manual me recuerda un poco a los libros para "Dummies" (los cuáles me veo obligado a leer a menudo, tengo que reconocerlo). Es el libro más divertido que he leído en mucho tiempo y a la vez el más esclarecedor. Ian tiene más razón que un santo en un montón de cosas, por ejemplo en su teoría sobre la influencia de las pandillas, el doo woop y las bandas de chicas. Y en que la nueva droga del rock es internet".
Memorias de Neil Young. El sueño de un hippie. Neil Young. Malpaso. Barcelona, 2014.
En el pròleg l'autor diu que: " De joven jamás soñé con esto. Soñé con colores y que me caía, entre otras cosas." I a les pàgines següents Neil Young parla, sense seguir un ordre concret, sobre la seva infància a Ontario i Manitoba, de les seves relacions fracasades, del seu matrimoni, sobre què significa ser pare d'un fill descapacitat, d'acords inextingibles, d'àcids, de copes, d'escàndols i de música. Diego A. Manrique va ressenyar el llibre al diari "El País".
Cómo funciona la música. David Byrne. Reservoir Books. Barcelona, 2014.
Fascinant, extraordinari, brillant i original, enlluernador. Aquest són alguns dels elogis que la premsa ha dedicat a l'últim llibre del que va ser el líder de "Talking Heads". En aquest volum amb títol de manual, David Byrne explica com la tecnologia i els negocis han canviat la nostra manera d'escoltar i crear cançons. També dóna nocions sobre la història de la tecnologia musical, explica anécdotes autobiogràfiques sobre la seva etapa a "Talking Heads", repassa els corrents musicals del segle XX i fa un interessant anàlisi sobre el present i el futur de la indústria musical. David Byrne també ha publicat "Diarios de bicicleta", que podeu trobar a la mateixa editorial. A més d'escriure i compondre música, Byrne també té un segell propi, Luaka Bop. En motiu de l'edició de "Cómo funciona la música", el diari "El País" va entrevistar David Byrne.
A big day coming. Jesse Jarnow. Libros del Ruido. Barcelona, 2014.
Aquest llibre és una crònica de la història del grup "Yo la tengo", i a la vegada també és un relat sobre el naixement i l' ascenció de la música indie. Florent Muñoz de "Los Planetas", va dir d'aquest llibre que: " Antes de internet, del grunge y de los ipods ya existían ellos, uno de mis grupos favoritos. La música indie rock no se entendería sin Yo la tengo". La revista "Rockdelux" va fer un avançament de la introducció del llibre, que podeu llegir aquí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada