dimecres, 11 de desembre del 2013

Bibliografia selectiva de música per a les biblioteques públiques catalanes




Bibliografia selectiva de música 
Barcelona, desembre 2008



Ja fa quatre anys de la publicació de la primera bibliografia selectiva de música al nostre país orientada específicament per a les biblioteques públiques. Es tracta d'un repertori sistemàtic de llibres, partitures, revistes i CDs que constitueixen una eina de referència bàsica, tant per a la constitució del fons inicial de qualsevol biblioteca pública, com per al seu manteniment i creixement.

Com tots sabem, en aquests quatre anys els hàbits de consum musical han canviat de manera radical. Del món material del CD, a l'eteri món de l'streaming,  passant per la fase inicial de la desmaterialització amb la descàrrega de fitxers mp3 o formats similars, avui també en tendència a la baixa.

Semblaria, doncs, que aquest tipus de repertoris podrien entrar també en mode depressiu cap a l'obsolescència. No obstant, això no és ben bé així. Un dels factors que pot donar supervivència a la professió bibliotecària és precissament aquesta tasca de filtratge i selecció professional basada en criteris de qualitat, proporcionalitat i diversitat, lliure de qualsevol condicionant comercial.  D'altra banda, és significatiu el fet que a l'associació de musictecaris haguem rebut diverses consultes de companys bibliotecaris demanant  informació en aquest sentit.

Així doncs, aquest post te dos objectius: donar visibilitat a un document molt pràctic per a tot musictecari i aprofitar l'ocasió per recordar també que es tracta d'un document obert en constant actualització.

Efectivament, la informació del document imprès que podeu descarregar des de l'enllaç que apuntem més amunt acaba al desembre del 2008  i, des d'aquell moment, s'actualitza setmanalment a la base de dades bibliogràfica del SIS, el Servei d'Informació Selectiva del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya :



Una vegada escollida l'opció que necessitem, la cerca presenta el llistat de resultats:



Com podeu veure en la imatge, també és possible exportar els resultats obtinguts a un document Excel que ens pot ser més útil en molts casos.

En un univers d'informació total, la selecció documental professional adquireix més rellevància que mai. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada