divendres, 25 de novembre del 2011

La Música a les Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú: Spotify i més

Francesc Moreno, company musictecari a la biblioteca Armand Cardona de Vilanova i la Geltrú ens convida, des del BiblioBloc - Una mar de lletres , a conèixer les seves propostes de difusió musical.

* * *


Tradicionalment s’associa la paraula Biblioteca amb el concepte Llibres, però la realitat és tossuda i acaba reflectint la rellevància que altres fons tenen en la col·lecció, i aquest és el cas de la Música.

Les Biblioteques Municipals & SpotifySi bé, fins fa poc, la presència de la música a les biblioteques públiques es limitava a les col·leccions físiques que, fonamentalment, estaven formades per CDs i DVDs musicals, actualment les possibilitats d’aquest fons s’han vist incrementades exponencialment gràcies al desenvolupament de la Web 2.0, amb eines com YouTube o MySpace, i les noves tecnologies, amb opcions d’escolta en streaming com Grooveshark, Spotify o LastFM.


Relacionat amb aquest darrer aspecte les Biblioteques Municipals de la ciutat formen part d’un projecte pilot, dirigit per la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, que pretén treure el màxim profit a aquestes eines i, especialment en el cas de Vilanova i la Geltrú, a l’Spotify.

Spotify ofereix, entre altres moltes coses, la possibilitat d’escoltar en streaming, on line, sense necessitat de descarregar les cançons, un ampli catàleg que s’actualitza constantment i que conté gran part dels treballs que es van publicant en el mercat.

Si bé té l’inconvenient que s’ha de descarregar un petit programa que s’ha d’instal·lar a l’ordinador o al mòbil, ofereix, en la seva versió gratuïta, unes possibilitats àmplies d’escolta “a la carta”.

Les Biblioteques Municipals disposen d’un compte a Spotify i a partir d’ara ofereixen un servei més als ciutadans i completen la seva oferta musical amb una selecció de novetats mensual dels nous treballs que van sortint al mercat, fent seleccions musicals relacionades amb esdeveniments de ciutat, com poden ser el FiMPT, el Faraday, el NowaReggae o la programació de l’Auditori Eduard Toldrà.


Les Biblioteques Municipals de VNG a Spotify

Així doncs, les Biblioteques fan un pas endavant i amb l’ús d’aquesta tecnologia, i complementant-lo amb d’altres com YouTube i MySpace als blocs, optimitzen la seva tasca: seleccionar els millors continguts i posar-los a la disposició del ciutadà en el menor temps possible.

Podeu consultar la darrera selecció que hem fet, la de novembre, al següent enllaç: Les novetats – Novembre 2011

Òbviament això és un complement al que representen les col·leccions musicals que les Biblioteques disposen, amb un gran valor cultural i patrimonial, i que alhora es veu recolzat per altres iniciatives que des de les Biblioteques Municipals es desenvolupen i que a continuació es relacionen:

Secció musical de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell

- El blocs de les Biblioteques de VNG, Fora del prestatge i Una mar de lletres, tenen categories on es poden consultar notícies musicals


- Seleccions de novetats periòdiques que es posen a disposició dels usuaris
- Seguiment de la producció musical de la ciutat per nodrir la Col·lecció local de les biblioteques [La biblioteca Joan Oliva ha incorporat recentment una col·lecció de CDs descatalogats].
- Editar guies de lectura (com la que cada any es fa amb motiu del FiMPT o la dedicada al Nou Pop Català)
- Altres activitats com ara el Més de la música que es va celebrar el juny de 2011 a la biblioteca Joan Oliva o El tastet del 31è FiMPT que va tenir lloc a la biblioteca Armand Cardona el juliol de 2011.

- La col·lecció de revistes, amb títols referents com Rock de lux, MondoSonoro, Enderrock, Audioclásica, Scherzo i molts més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada