dimarts, 4 d’octubre del 2011

De reclassificacions, subdivisions i altres divertimentos musictecaris

Una dels objectius d'aquest bloc és compartir les experiències musictecàries amb la resta de biblioteques públiques del món mundial i dels Països Catalans. De tant en tant, aquest objectiu es fa realitat de la mà de diferents companys i companyes inquiets/es. I això és un bon estímul per millorar les col·leccions musicals de les biblioteques del nostre país: la presentació, la classificació, la difusió ... En fi, tot allò que ens fa musictecaris i musictecàries.

L'estiu passat, jo mateixa vaig contruibuir a aquesta noble causa amb aquest post: La nova classificació de la música a la Biblioteca de Banyoles 2010

Però no us penséssiu pas que la feina estava acabada ... les possibilitats de millora (encara que sigui amb pocs recursos materials i humans - com ens va demostrar també l'AMPLI Marthe, de la Biblioteca Vapor Badia de Sabadell, aquí) són infinites.


Aquests dies m'he dedicat a subdividir encara més la classificació musical. En concret, m'he obsessionat amb tres seccions: la Col·lecció Local (CL), les Músiques del Món (0) i el Pop (2).

CL. Col·lecció local


Portada del disc Kitsch 1 (1989)
Classificació:
CL 2 ROCK KIT

Amb algunes penes i treballs, he aconseguit encabir tots els CD de músics i bandes locals en el prestatge dels CD de l'espai de la Mediateca (entenent com a Mediateca dos prestatges 4 petits per CD i 1 de més gran pels DVD, enmig de la Biblioteca -que és d'una sola planta). Tot un mèrit si tenim en compte que l'espai físic és ridícul. Abans estaven amagats entre les lleixes de la resta de la Col·lecció Local de la Biblioteca, a l'espai d'adults. Passaven totalment desaparcebuts.

0. Músiques del Món
En una primera classificació, vam separar la música per continents: Món, Amèrica (separant el nord, el sud i el centre o Carib), Àfrica, Àsia i Europa.

Portada del disc The best of Bob Marly & The Wailers
Classificació:
0 AM (C) REAGGE MAR [Secció Reagge]

En aquesta segona fase he volgut diferenciar en el prestatge, mitjançant separadors plàstics degudament retolats, algunes zones o estils musicals que quedaven una mica amagats entre el poti-poti del número 0. Reagge a la secció d'Amèrica Central, Country a la secció d'Amèrica del Nord, Brasil a la secció d'Amèrica del Sud i Celta, França, Grècia, Itàlia i Portugal a la secció europea. També hem afegit al topogràfic les noves subdivisions (amb les dues inicials del país, com fem amb les guies de viatge).

Portada del disc Terra, de Mariza (2009)
Classificació:
0 E (PO) MAR [Secció Portugal]

Com canvia la presentació d'aquesta col·lecció només amb uns simples separadors en els llocs més adients ... Personalment i professionalment, a mi em tranquil·litza donar un cop d'ull a la secció de música europea i descobrir que els CD estan ben ordenats segons els països més destacats i entre separadors degudament retolats. Olé tu!

2. Pop, Rock, Electrònica
Ja us vaig explicar en el post anterior que, per reclassificar aquesta secció vaig aprofitar la feina dels companys i les companyes de la Biblioteca Vapor Vell.

Ara hem fet un pas més enllà amb un nou experiment: agrupar la música pop dels Països Catalans. Simplement, hem afegit al topogràfic les sigles CAT (2 POP (CAT) + inicials autor). En el tema topogràfic, en algunes jurisdiccions bibliotequeres, potser algun dia acabarem per unificar-nos, però mentre arriba aquest dia, anem afinant propostes aïllades.


Portada del disc Bigoti vermell, d'Anna Roig i L'ombre de ton chien (2011)
Classificació:
2 POP (CAT) ANN

Ai, per cert ... en aquesta secció també he aprofitat per separar el Hip Hop/Rap a la subdivisió Electrònica, també amb separadors retolats. Ho confesso, era un desassossec personal ;-)

I fins aquí l'actualització de l'estat de la Col·lecció a la Secció Musical de la Biblioteca del Pla de l'Estany. Gràcies per la vostra atenció i fins aviat!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada