dimecres, 3 de desembre del 2008

La Plataforma d'Autoeditors i les biblioteques

Avui dimecres us presentem una entrevista amb la Maite Pinteño, directora de la Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà, en la qual estan duent a terme des que es va inaugurar l'abril de 2003 una aposta per la música amb diversos projectes i una col·lecció de música (llibres, revistes, CD i DVD) que des d'aleshores s'ha situat entre les més completes i atractives de la Xarxa de Biblioteques Municipals.


Primer de tot, Maite, explica'ns una mica què és la PAE i com va sorgir la idea de col·laborar amb ells des de les biblioteques?

La PAE és la Plataforma d’Autoeditors. Va néixer a Barcelona el maig de 2002 per iniciativa de diversos grups musicals, amb la voluntat d’unir esforços per tal de poder autoeditar els seus treballs a partir de les seves pròpies companyies discogràfiques. La PAE té com a objectiu principal mostrar i facilitar una alternativa a diferents formacions musicals. Aquesta associació vol obrir una nova porta als grups, que doni resposta a la difícil situació de l’actual panorama musical.


La col·laboració amb la PAE va sorgir arrel d’una presentació de les seves activitats que van fer a la nostra biblioteca. El seu projecte va despertar el nostre interès per col·laborar amb ells i servir-los de canal de difusió i així complir amb un dels principals objectius de la biblioteca pública.


A quines biblioteques arriba el projecte i com funciona?

Per triar les biblioteques participants es va seguir un criteri geogràfic per tal de donar abast al màxim de territori possible. També es va tenir en compte aquelles biblioteques que estaven especialitzades en música. Actualment som vint les biblioteques que participem en el projecte.

Bib. BCN Ignasi Iglésias - Can Fabra
Bib. BCN Jaume Fuster
Bib. BCN Mercè Rodoreda
Bib. BCN Nou Barris
Bib. BCN Vapor Vell
Bib. Berga Ramon Vinyes i Cluet
Bib. Cornellà Central
Bib. El Prat Antoni Martín
Bib. Gavà Josep Soler Vidal
Bib. Igualada Central
Bib. L’Hospitalet Tecla Sala
Bib. Martorell Francesc Pujols
Bib. Mataró Pompeu Fabra
Bib. Sabadell Vapor Badia
Bib. Sant Feliu Montserrat Roig
Bib. Sant Boi Jordi Rubió i Balaguer
Bib. Terrassa Central
Bib. Vic Joan Triadú
Bib. Vilafranca del Penedès Torras i Bages
Bib. Vilanova i la Geltrú Armand Cardona

Un cop establert el grup de biblioteques participants es va repartir un lot inicial de vuit CD a cada biblioteca, donació de la PAE. A partir d’aquí cada biblioteca es comprometia a adquirir material de la plataforma al llarg de l’any i identificar-lo amb el seu logotip. Paral·lelament les biblioteques faran difusió mitjançant tríptics, cartells, exposicions, xerrades, audicions.



Com han respost els usuaris? Creus que serà una proposta productiva per apropar els creadors locals al "gran" públic?

El projecte està encara en una fase molt inicial i no tenim dades objectives per poder fer una avaluació i valoració de la resposta del públic. Malgrat tot, confiem que tindrà una bona acollida gràcies als esforços en aquesta direcció que s’estan fent des de les biblioteques.


Entre les accions per promocionar aquest fons que ja s’han dut a terme estan la seva identificació mitjançant el logotip, exposicions del material i divulgació dels objectius i naturalesa de la plataforma, ampliació de la col·lecció amb la incorporació de nous títols al fons inicial, difusió del projecte a la ràdio local, juntament amb explicació del paper que juguen les biblioteques (Biblioteca Francesc Pujols de Martorell), etc.

Respecte a l’apropament dels creadors locals al gran públic, confiem que la feina dels professionals que participen en el projecte sigui fructífera, i que la biblioteca pública pugui servir de plataforma mitjançant les activitats ja comentades i altres col·laboracions futures. Cal tenir en compte el paper de la biblioteca com a espai de relació i intercanvi, i les experiències amb grups locals pot fomentar la difusió “boca-orella”, fet que suma a les propostes més planificades.


Des de la teva biblioteca porteu a terme altres projectes a l'entorn de la música? Descriu-nos una mica el fons musical que oferiu al públic.

Periòdicament es fan activitats per a la promoció del fons de música de la biblioteca, ja sigui exposicions, guies temàtiques, recitals, audicions i concerts en petit format. Per exemple, una de les exposicions fixes a la biblioteca és “l’Agenda de Concerts”, una selecció de discos i bibliografia sobre l’agenda musical del municipi, de Barcelona i de la província, que oferim mensualment als nostres usuaris.

Dins la planificació anual d’activitats de la biblioteca, la música sempre està present. A la Josep Soler Vidal ha vingut gent de la talla de Jaume Sisa, Toti Soler, Guillamino i Pedrals, Enric Hernàez, Moncho Otero i Rafa Mora, i esperem rebre molts altres músics. També programem activitats infantils relacionades amb la música, com per exemple els contes musicals a càrrec de l’escola de música El Racó. La biblioteca també està present en el panorama musical local mitjançant la seva participació en esdeveniments com ara el Festival Jazz Gavà o el Fonofestival.

La nostra selecció musical es regeix per un dels principis bàsics del Manifest de la Biblioteca Pública: “tots els grups d’edat han de trobar material adequat a les seves necessitats… el fons ha de reflectir les tendències actuals i l’evolució de la societat, com també la memòria de l’esforç i la imaginació de la humanitat. …Els fons i els serveis no haurien d’estar sotmesos a cap forma de censura ideològica, política o religiosa, ni tampoc a pressions comercials.”

1 comentari:

Anònim ha dit...

Biblioteques pioneres de la música lliure, endavant! El futur va per aquí, no?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...