divendres, 14 de febrer del 2020

Els números 1 dels últims 10 anys


El nostre còmplice musictecari Arnold Layne ha fet una collita especial. La collita d'una dècada! Ens la presenta així:

"Ja estem al 2020 i toca fer balanç del que musicalment han donat de si els darrers 10 anys. Per això, he revisitat les meves llistes anuals i he fet aquest document on destaco totes aquelles referències que hi han ocupat la sempre disputada plaça d’honor (tot i que no m’he pogut estar d’afegir-hi un parell d’apèndix).

De fet, només és una excusa per reivindicar una sèrie de discos extraordinaris que ens han fet i ens segueixen fent més grata l’existència. Espero que gaudiu descobrint o retrobant aquest bon grapat de tresors."



dilluns, 3 de febrer del 2020

La veu d'Amèrica (1913-2013)


La nostra musicòloga de capçalera, Teresa Torres, proposa un cicle a la Biblioteca Vapor Vell amb tres dates (tres dilluns seguits, 17 i 24 de febrer i 2 de març). Es tracta de... 

LA VEU D’AMÈRICA
(1913-2013)

La història recent dels Estats Units a través de la veu de tres artistes que es van  convertir en autèntiques icones del seu temps: Frank Sinatra, Elvis Presley i Bob Dylan.
(Malgrat que les sessions no estan dedicades a un únic artista sinó que es desenvoluparan en paral·lel, per a les presentacions de cada sessió sí que utilitzo un fragment de cançó de cada un d’ells)


17 de febrer
Sessió 1: 1913- 1950. That’s Life  (La vida és així)
That's life that's what people say
You're riding high in April
Shot down in May
But I know I'm gonna change that tune
When I'm back on top, back on top in June
(Traducció opcional, ho deixo al teu criteri)
La vida és així, diu tothom
Tens èxit a l’abril i et destronen al maig
Però jo canviaré aquesta tonada
Quan torni a ser al cim al Juny. 

Una Primera Guerra Mundial que presentarà Estats Units al mon i donarà pas a l’època més esbojarrada de la seva història: Els Anys 20. Un final de festa sobtat en forma de Crack bursatil al que seguirà una terrible depressió que desembocarà en la Segona Guerra Mundial, és el final d’una época però també un nou començament.


24 de febrer
Sessió 2: 1950 – 1962. Blue Suede Shoes ( Sabates de cuir blau)
You can knock me down
Step in my face
Slander my name all over the place
Well do anything that you wanna do
But honey, lay off o' them shoes
And don't you
Step on my blue suede shoes
You can do anything
But lay off o' my blue suede shoes
Pots colpejar-me, trepitjar-me la cara
Calumniar-me per tot arreu
Però deixa estar les meves sabates
Ni se t’acudeixi trepitjar
les meves sabates de cuir blau.

Després de la Segona Guerra Mundial Estats Units es convertí en la primera potència mundial, els diners flueixen, el desenvolupament tecnològic és imparable i el consumisme cada vegada més gran.... Darrera d’aquesta nova Edat d’Or està la Guerra Freda però això no preocupa gaire a uns joves que, farts de l’almibar de les grans orquestras  trobaràn  al ritme i l’agressivitat del Rock and Roll la seva perfecta banda sonora.



2 de març
Sessió 3: 1963 – 2013 The times they are changin (Els temps estan canviant)
Come mothers and fathers
Throughout the land
And don't criticize
What you can't understand
Your sons and your daughters
Are beyond your command
Your old road is rapidly agin'
Please get out of the new one
If you can't lend your hand
For the times they are a-changin'
Veniu pares i mares
De tota la terra
I no critiqueu el que no podeu entendre
Els vostres fills i filles ja són fora del vostre control
I el vostre camí s’acabarà de seguida
Si no podeu ajudar, si us plau, feu- vos a un costat
Perquè els temps estan canviant.

Vietnam, la lluita pels drets civils dels afroamericans, els assassinats de Martin Luther King i JFK… l’oasí dels 50 comença a trontollar, Estats Units té enemics declarats i ja no tornarà a ser el mateix. 

Music Spy Club amb... IKRAM BOULOUM

El MUSIC SPY CLUB és una trobada singular amb músics, crítics i agitadors artístics. La seva fórmula és senzilla: l’espia punxa i comenta 10 peces publicades durant els últims 12 mesos. Un espai de descoberta ideal per a musicòmans sense manies que vulguin conèixer propostes artístiques recents. El proper 21 de febrer, a les 19 h. ens trobarem amb l'inclassificable IKRAM BOULOUM 



IKRAM BOULOUM  – 21 de febrer, 19 h.
Dj de singular recorregut, ha incendiat bona part dels clubs i festes de Barcelona. Forma del col·lectiu Zen 55, format per artistes que utilitzen l'espai de la festa per a experimentar, aprendre o buscar la seva forma ideal de club, ja sigui des d'una experiència més sensorial o com a pensament. A la Sala Hangar ha plantejat una recerca de nous imaginaris musicals al costat de Isamit Morales, l'altra meitat del seu projecte musical a quatre mans iii (aiaiai).










Properes dates...



PAVVLA – 20 de març, 19 h.
secretly hoping you catch me looking» és el seu segon disc, publicat a finals de 2018. El seu disc de debut,Creatures, la va posicionar com una de les propostes més originals del país. Ha girat per tota Espanya i l’estranger. Si hi ha una artista emergent, que ja està exclatant, una supernova en marxa, aquesta és PAVVLA.

CARLA – 17 d’abril, 19 h.
CARLA és l'alter ego de la vigatana Carla Serrat, ho ha tornat a fer. Tres anys després de sorprendre públic i crítica amb el debut, Night Thoughts (Sones, 2016), va tornar el 2019 amb un nou disc sota el braçKill a Feeling (Great Canyon Records), Una joia synth-pop intimista.

MARC AYZA – 15 de maig, 19 h.
Baterista de jazz amb una ja llarga trajectòria, Marc Ayza ha treballat amb músics com Perico Sambeat,  Javier Colina, Steve Kuhn, Greg Osby, Wallace Roney, Esperanza Spalding, Jason Lindner, Antonio Hart, Jesse Davis, Mulgrew Milles.. i molts més músics tant de l’escena del Jazz del Hip Hop. També lidera els seus propis projectes com Marc Ayza GroupMarc Ayza TrioBeat'a'Boom (con Dj Helios) o BUM Collective.