dilluns, 14 de maig del 2018

Música per a tothom. Les recomanacions de Josep Prats

Nova edició de "Música per a tothom. Trobades musicals i pedagògiques" i nova col·laboració de la biblioteca Ernest Lluch i servidors. Aquesta sessió està dedicada a "La Història de la Música a Catalunya" i va a càrrec de Josep Prats que es presenta amb aquestes quatre ratlles: 

                                                     Cartell de l'esdeveniment 

"Aquesta presentació pretén apropar a partir d’un fil argumental narratiu, alguns moments fonamentals de la història de Catalunya escoltant algunes de les músiques, lletres i instruments de la nostra cultura i música popular. Evidentment una història de més de dos mil anys no es pot explicar en una hora, aquest ha estat el treball de síntesi que he anat definint al llarg dels anys adaptant-lo a cada moment i a la formació musical que m’acompanya. En aquesta ocasió tinc la sort de comptar amb Maria Puig (veu, gralles i tarota) i Albert Garcia (percussions), músics de llarg recorregut en el món de la música popular i tradicional.

El meu caminar musical ha estat divers i barrejat entre l’auto formació i l’aprenentatge reglat. Vaig començar més tard del que hauria desitjat. Formo part de la generació que pren els carrers (inspirats per Comediants) per a fer teatre de carrer amb el grup d’animació “La Matraca” de Cervera i alhora recuperar la cultura popular i tradicional fent sonar instruments com la gralla i la tarota amb diversos grups a Barcelona, Cervera, Tarragona, Reus, L’Espluga de Francolí...o l’acordió diatònic (de manera molt bàsica).

He viscut al “Camp de l’arpa” (Barcelona), a l’Espluga de Francolí (Tarragona), a Cervera (Lleida) i des de fa uns deu anys al Baix Empordà (Girona). Actualment sóc mestre de primària en una escola pública, fent l’educació musical. També amb el Grup “Jep Cua i La Banda” canto les meves cançons amb banda.

                                                                        Jep Cua i la banda

Des de l’Ampli hem demanat a en Josep Prats que ens recomanés algunes formacions de música popular i tradicional dels països catalans. Ha escollit aquestes:

Música Antiga  

Montse Figueras i Jordi Savall – La Capella Reial de Catalunya - Hespèrion XXI. 

La Capella Reial de Catalunya és una formació vocal fundada per Montserrat Figueras (1942 – 2011) i Jordi Savall  l'any 1990. És un dels primers grups vocals que interpreten música del Segle d’Or,  seguint criteris històrics, amb la voluntat de seguir el model de les capelles reials medievals, intèrprets habituals de les grans composicions de música sagrada i profana de l'època. 


                                            Jordi Savall i Montserrat Figueras 

La Capella Reial de Catalunya es caracteritza per realitzar recerca sobre les característiques pròpies del patrimoni musical hispànic i europeu anterior al 1800, que interpreta tenint en compte tant la qualitat del so com l'adequació a l'estil de la seva època. Habitualment, la Capella Reial actua al costat del grup instrumental Hespèrion XXI, fundat pels mateixos Jordi Savall i Montserrat Figueras, al costat de Lorenzo Alpert i Hopkinson Smith l'any 1974. (Font: Viquipèdia)


                                                   Portada d'un disc de Figueras i Savall 



"El llibre vermell" és un disc que consta de deu cançons i danses compostes a partir del "Llibre vermell de Montserrat", a les quals la Dharma varia la instrumentació per barrejar les melodies tradicionals amb el rock, la música coral, els ritmes africans o els sons de cobla. 


                                                         El llibre vermell de la Dharma 

Música Antiga de Girona 

Associació creada l’any 2000 amb la voluntat de recuperar i interpretar música antiga del Segles XVII- XVIII. Provenen de la Capella de Música de la Catedral de Girona


                                                        Música Antiga de Girona en directe 

Trobadors 

Adolf Osta, Els trobadors (Encinas – Laffite) i Montjuïa. 
D’aquests últims en Josep destaca el CD “A l’entrada del temps clar & Trotto”



                                                      Portada d'un disc de "Els Trobadors" 

Cobla de Ministrers 

Formada per sac de gemecs, sacabutx (antic trombó), tarotes, flabiol i tamborí i timbal. De les terres gironines en Josep ens recomana els Ministrers de Figueres. De Tarragona, els Bufalodre i de Barcelona, la Cobla de Ministrers de Barcelona i els Ministrers de la Vila Nova.  


                                                                    Els Bufalodre en acció 

Cobla de Tres Quartans

Formada per tres músics i quatre instruments: Sac de gemecs, tarota, flabiol i tamborí. Formació recomanada: Bufalodre.  

Formacions de Grallers 

Grallers de Santa Madrona i Monònec

Van enregistrar un CD amb peces de l’històric compositor de caramelles i música de gralles Francesc de Paula Bové
CD: "Música per a gralla Francesc de Paula Bové (1875-1950)"

Grallers So Nat Soundsystem 

Grup de Roser Olivé que va començar a tocar la gralla amb un dels darrers grallers del segle passat, abans del ressorgiment, i va recollir la manera de tocar i part del repertori del mític graller Jaume Vidal, també conegut com a Vidal d’El Vendrell. Actualment Roser Olivé també és professora de gralla a Tarragona. 
Aquest disc és un experiment on a tonades tradicionals o populars s’afegeix una base d’instrumentació electrònica. 

                                                                              Els So Nat 


Han fet un disc únic on la gralla adquireix un tractament d’instrument de concert, fora del seu àmbit més utilitzat que era el carrer.

Altres formacions de grallers: Grallers “La Tarota”, Grallers de Vilafranca i Grallers “Els Vernets”. 

Acordió Diatònic 

Noms destacats: Carles Belda i Artur Blasco. Festival d’ Acordionistes del Pirineu.
CD: Manxa Enrere. Carles Belda. Autoeditat, 2018. Un recull antològic de peces instrumentals publicades al llarg dels darrers vint anys

                                                       Portada del disc de Carles Belda 

Flabiol

Destaquen els noms de:

Flabiolaires de Mataró 

Josep Verdaguer Roviretes

Grups de ball de plaça

Clau de lluna, El Pont d’Arcalís, Primera nota i Orquestrina Galana.  

Tanquen la llarga recomanació de grups i músics d’en Josep Prats  noms destacats de la cançó popular i tradicional:
 Jaume Arnella, Biel Majoral (Illes Balears), Pep Gimeno “Butifarra” (València), Música Nostra ( Balears), Jordi Barre (Catalunya nord), Vallestàvia (Catalunya nord), Els tranquils (Ramon Manent), Jaume Ayats , Quico el cèlio, el mut i el noi de Ferreries (Terres de L’Ebre), Maties Mazarico (Catalunya nord), Urbàlia Rurana (València).

RECOMANACIONS DE LA BIBLIOTECA ERNEST LLUCH

La biblioteca us pot trobar els discos dels músics recomanats per Josep Prats. A la Lluch teniu disponibles tots els CD de Música Antiga de Girona i a més la biblioteca us recomana dos treballs de música tradicional més: 

Belda & Sanjosex – Càntut (Bankrobber, 2016)

Carles Associats us presenta una tria de cançons del “Càntut”, un nodrit fons apeixat pel folklorista Albert Massip i cogestionat pel, també, banyolí Francesc Viladiu. Les hem fet nostres car tenim "la certesa de ser Poble", com tothom, i la clara voluntat de gaudir-ne i compartir-les. Na Coloma Beltran i en Jordi Casadesús, vigatans il.lustrats, ens hi acompanyen amb la saviesa i el sentiment. Esperem que us faci el pes. 

Feliu de la Rosa





La esencia vital y sanadora libertad que confluyen en este primer largo de Maria Arnal i Marcel Bagés, es el resultado minimalista y personal de la fusión del folclore y la modernidad, a base de guitarras eléctricas, electrónica y cante tradicional. Una obra necesaria y transformadora que precipita, a corazón abierto, el choque de memoria y desmemoria, para que de una vez por todas, llueva y salgan flores en el desierto del pasado que no nos deja avanzar.

David Pérez Marín (EfeEme). 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada