dimarts, 24 d’abril del 2018

De l'Amor i del Temps. Artigas canta Ferrater a Música de Tothom. Entrevista


Després de fer de professor de secundària durant trenta-sis anys, Joan Artigas vol dedicar la resta de la seva vida a la seva gran passió: La música. Parlem amb ell de com es va gestar “De l’amor i del temps”, el disc que presenta a Girona i del que diu: "A través de la música, he volgut rescatar la cara més amable i positiva del poeta. Les constants de la seva poesia són l’amor, l’erotisme franc, les dones, el difícil pas del temps. Ferrater ens relata sovint experiències quotidianes. No li cal crear-se un univers particular. El seu món és el real, el de cada dia. Va publicar tres únics reculls ( mai una obra tan breu havia tingut una repercussió semblant ): Da nuces pueris (1960), Menja’t una cama (1962) i Teoria dels cossos (1966), recollits en un volum únic (Les dones i els dies, 1968). Els poemes “In memoriam” i “Poema inacabat" són dos dels testimonis més valuosos de la guerra civil espanyola i de les seves conseqüències".



                                                                    Cartell del concert 

Portada del disc. Escolta'l

Vas començar cantant Serrat i ben aviat et vas interessar pels poetes catalans. Com els vas descobrir i què et va atraure d’ells? 

Els vaig descobrir quan tenia 17 anys i vivia fora de Catalunya, a Saragossa. Jo pertanyo a aquella generació que va aprendre català al carrer. A l’escola no se’n parlava. Jo volia aprendre a escriure en català i aprofundir en el coneixement de la meva llengua. I ho vaig fer a través de les cançons de Serrat i dels poetes catalans del segle XX.

Comentes que et vas endinsar en Gabriel Ferrater el 2014. Per què Gabriel Ferrater i no un altre poeta? Què té que et va captivar fins a dedicar-li un disc? 

L’obra poètica de Ferrater va fer envellir de cop tota la poesia del segle XX. Va ser un poeta molt innovador. Sempre m’he sentit molt atret per aquest poeta, crític i pensador.
A més, Ferrater va viure els darrers anys de la seva vida a Sant Cugat del Vallès, la meva ciutat, on va deixar un empremta molt profunda.

Gabriel Ferrater a Sant Cugat 



Et va costar fer la selecció de poemes del disc? 

La selecció va ser laboriosa però al final jo sempre crec que poses música als poemes que es deixen musicar. Hi ha textos que per molt que t’agradin no els hi acabes de trobar un ritme i una melodia. És tot un misteri.

Ja composes la música dels teus discos. No t’atreveixes a escriure’n les lletres? 

Ho he fet alguna vegada però dec ser un poeta difícil de musicar. Estic segur que un dia m’hi posaré de debò amb la mateixa passió que vaig començar el projecte Ferrater. No tardaré gaire.



Formes part de l’Associació Gabriel Ferrater. Entre altres activitats heu impulsat l’estudi de la seva vida i obra a la universitat –el poeta va ser contractat com a jardiner per la Universitat Autònoma de Barcelona- i a secundària. El poeta Josep Pedrals s’ha encarregat de donar a conéixer el poeta de Reus als instituts. En què consisteix exactament aquesta activitat i quina acollida ha tingut? 

Des de l’Associació Gabriel Ferrater volem impulsar el gust per la lectura i la producció poètica dels més joves. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Cugat, hem facilitat la realització de sessions de poesia als centres de secundària de Sant Cugat. En Josep Pedrals ens ha ajudat molt perquè és un gran comunicador i connecta amb els joves com ningú.

                                             El disc en/doll de Guillamino i Josep Pedrals 

                                          Pedrals amb el seu llibre "Romanço d'Anna Tirant" 

Des de l’Associació us heu proposat que l’any 2022 sigui l’any Ferrater i que es publiqui una biografia del poeta. En quin punt es troben aquests propòsits? 

Estem treballant amb els ajuntaments de Sant Cugat i Reus, on va néixer el poeta, i també amb l’Institut de les Lletres Catalanes per tal que l’any 2022, centenari del seu naixement i cinquantenari de la seva mort, sigui l’any Ferrater. Ho aconseguirem, segur. D’altra banda, estem en contacte amb alguns escriptors per aconseguir tenir enllestida una biografia pel 2022. 

Tornant al teu disc “De l’amor i del temps”, em va sobtar que fos un disc de jazz i bossa nova amb regust mediterrani. Van ser els poemes de Ferrater els que et van portar a fer un disc d’aquest estil o ja ho tenies pensat des del principi? 

Volia mostrar un Ferrater ple de vida i tot el color de la seva poesia per contrastar amb la visió fatídica i pessimista que de vegades hem tingut del poeta. Res millor que la música llatina o la mediterrània, el jazz i la cançó d’autor per aconseguir-ho.
D’altra banda els poemes tenen el seu ritme i els textos em van portar a aquestes músiques.

                                                                        Poesia cantada 

Els últims anys has tocat amb una banda de pop, la Cherish band, que dius que t’ha portat a encarar una nova etapa musical. Per què? 

L’experiència de tocar en una banda de pop-rock em va obrir la ment a explorar noves músiques. Vaig créixer molt com a músic. Tocar Pink Floyd o Queen és meravellós i s’aprèn molt.

                                                  Joan Artigas sempre aprenent 

Cantes i toques la guitarra, però al disc t’acompanyen més músics. Com els vas escollir i com va ser el procés de gravació del disc? 

Els músics que m’acompanyen són genials. Sergi Sirvent és el pianista més innovador del nostre país. El contrabaixista Artur Regada ha tocat amb els millors ( Tete Montoliu, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, La vella Dixieland). Martí Hosta és un percussionista molt potent i original amb experiència en música tradicional ( Coetus ). I en Pau Domenech és un virtuós dels clarinets, la flauta i el saxo. Ha acompanyat a Raimon durant molts anys. Ja veus, gairebé, res.

                                                                 Joan Artigas amb banda 

En directe tens diferents formats per “De l’amor i el temps” un amb banda i l’altre en solitari?

Segons les possibilitats dels espais i els organitzadors es pot adaptar a fer-ho en solitari, a duo, trio o tota la banda. Aquí a Girona vinc jo sol. És un format que també m’agrada perquè tu ets responsable de tot. És un “Solo ante el peligro”. Però tocar amb tota la banda és deliciós i llueix molt, clar.




                                                                  Joan Artigas a la guitarra 


Has musicat altres poetes catalans com Foix, Espriu i Pere Quart. A Espriu, Pere Quart i Ferrater, els has dedicat espectacles com “Tot recordant Pere Quart”, “Espriu i companyia, cent anys” i “Artigas canta Ferrater”. Els espectacles sobre Pere Quart i Gabriel Ferrater han esdevingut un EP i un disc. Què et va fer decidir a enregistrar-los? 

Fa sis anys, en Pau Domenech em va introduir en el món dels músics professionals. A partir d’aquí tot va anar rodat. Aprenc molt de tots ells. Jo he estat professor de secundària durant trenta-sis anys. I un bon profesor ha de ser un bon aprenent.

                                                        Portada de l'EP 

Ens podries recomenar llibres o poemes de Foix, Espriu i Pere Quart

De Foix destacaria “Sol i de dol”, els millors sonets en llengua catalana.
De Pere Quart, el “Llibre de les decapitacions” o el “Bestiari”.
De Salvador Espriu, “Les cançons d’Ariadna” o “La pell de brau”.


                                                                Portada 



                                                                                                          Portada 

                                                                              Portada 

Tocaràs a Girona el 24 d’abril. A quins altres llocs has presentat de “L’amor i del temps”

Hem presentat aquest concert al Cicle Viu la Cultura de prop de Sant Cugat, al Festival Litterarum de Mora d’Ebre, a Reus, al Festival de poesia de Sant Cugat i a l’Auditori de Terrassa. Durant el proper mes de maig anirem a Sant Quirze del Vallès i, una altra vegada a Reus.
                                                                            En concert 

Què t’ha fet més il·lusió del disc dedicat a Gabriel Ferrater

Haver donat a conéixer aquest gran poeta, de vegades massa ignorat o oblidat.
Poder oferir aquesta feina a la ciutat on visc, Sant Cugat, des de fa vint anys i que tantes coses bones m’ha donat. Haver tingut la sort de tocar amb aquests grans músics que m’acompanyen. I sobretot, el suport de la meva familia, la meva dona i els meus dos fills. Ha estat el projecte de tots. Han fet molta promoció tots plegats i, a més, el meu fill Sergi ha fet el disseny interior i exterior del CD

                                                         CD en Digipack 

Vista exterior i interior del CD 

                                                                    Vista interior del CD 

POESIA CANTADA. LA SELECCIÓ DE LA BIBLIOTECA ERNEST LLUCH

Miguel Poveda – Desglaç (Discmedi, 2005)
El primer disc del "cantaor" en català pren el nom d’un poemari de Maria Mercè Marçal. Inclou poemes de Jacint Verdaguer, Joan Margarit i Joan Brossa, entre d'altres. 

                                                                                                          Portada 

Xavi Múrcia – A través de Vinyoli (Discos a mà, 2014)
El 2014 va ser l’any Vinyoli i es va celebrar el centenari del seu naixement. El cantautor Xavi Múrcia apassionat de Vinyoli li va dedicar un espectable que va girar per tot Catalunya i que va acabar convertit en disc. El resultat: Vinyoli a ritme de folk, rock i cançó d’autor.


                                                                            Portada 

Toti Soler: Deu catalans i un rus (K, Indústria Cultural, 2005)
Juntament amb Ester Formosa (veu) i Carles Rabassa (recitat), Toti Soler va fer un homenatge a Ovidi Montllor: “Hem volgut obrir un petit ventall de les diferents maneres que tenia l’Ovidi d’expressar el seu art: músiques, cançons i poemes que són part de la vida d’aquest aritsta incomparable”. Hi trobareu poemes de Blai Bonet, J.M. de Segarra, Estellés i Salvat-Papasseït al costat de composicions pròpies de Toti Soler i Ovidi Montllor.


                                                                               Portada 

Serrat – Hijo de la luz y la sombra ( Sony Music, 2010)
Un altre disc que va néixer per commemorar el centenari del naixement d’un altre poeta: Miguel Hernández.


                                                                              Portada 

RACÓ POÈTIC. PINTEM POESIA 

La biblioteca té a la primera planta la secció “Racó Poètic. Pintem Poesia”, dedicada a un poeta diferent cada cert temps. 

                                              Pintem Poesia ara està dedicat a Tomàs Garcés 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada