dimecres, 27 de febrer del 2013

Les playlists de la Biblioteca de Banyoles al Spotify

Ara mateix, si es vol ser cool, en el món de les biblioteques cal mencionar la paraula prescripció. 

He buscat la paraula al diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans i diu:

PRESCRIPCIÓ: 1 Acció de prescriure; l’efecte. Les prescripcions del metge. Les prescripcions de la moral. 2 Ciències de la salut Conjunt d'instruccions que dóna un metge, oralment o per escrit, relacionades amb el tractament que ha de seguir un pacient.

PRESCRIURE: 1 v tr (ordenar, manar) ordenar; manar; preceptuar.

Aplicat al fascinant món de les biblioteques i la música, prescripció deu voler dir recomanar, de tota la vida. Ara, si s'ha de dir prescripció, es diu. A partir d'ara, de les playlists en podem dir receptes. I podem fer receptes segons els diferents diagnòstics que hàbilment farem dels nostres usuaris i usuàries (o haurem de dir pacients?).

El cas és que les llistes personalitzades, tant en llibres, com en música com en cinema, poden ser un bon recurs per apropar d'una manera, cada vegada més personalitzada, els serveis.  

En fi, tota aquesta reflexió per presentar les playlists al Spotify de la Biblioteca de Banyoles, llistes musicals que complementen, enriqueixen i ajuden a difondre la col·lecció física de la fonoteca.

Les playlists de novetats

Les novetats musicals adquirides durant l'any en curs van quedant registrades (en la mesura que l'Spotify ho permet) en la playlist corresponent. Es tracta d'agafar un parell de temes de cada CD adquirit i fer-ne difusió a través de la web i les xarxes socials. Si el/la usuari/ària se subscriu a la llista, rebrà cada mes noves cançons de mostra d'ampliació de la col·lecció.

La del 2012, tancada:



La del 2013, en curs:


Les playlists dels rànquings

A principis d'any, elaborem la llista dels més escoltats durant l'any anterior i també en fem una nova playlist. 

Els + escoltats #2012 

Nacional



Internacional




En uns temps en els quals la presentació física de la música a les biblioteques té tendència a fer-se cada vegada més petita, la possibilitat d'elaborar seleccions mitjançant els programes de streaming de la xarxa poden ser molt útils.

Un post inspirat per Bernat Dedéu, filòsof i comunicador ;-)

dimarts, 26 de febrer del 2013

Heavy Metal a la biblioteca 'Joan Marsé' de El Carmel, Barcelona





El company Sergi Rodriguez de la biblioteca Joan Marsé ens envia metal i electricitat des del Carmel de Barcelona!


El Heavy Metal, un dels estils musicals més populars de la història del rock, va viure el seu moment més àlgid a finals dels 70 i principis dels 80; però tot i haver de sobreviure al pas dels anys i el naixement d’altres estils, no només no ha perdut mai el favor del públic sinó que s’ha anat reinventant i diversificant en infinitat de branques, que l’han mantingut ben viu fins als nostres dies, quan encara gaudeix d’una salut encomiable, que ja voldrien altres estils...

Des d’aquí us presentem una exposició monogràfica que hem preparat a la biblioteca, on trobareu cds, dvds musicals i llibres per ajudar-vos a entendre i gaudir d’uns dels estils més emblemàtics de la música moderna. Destaquem sobre tot que es tracta de cds de grups de l’època clàssica del gènere, com Iron Maiden, Saxon, o Dio; també que bàsicament són novetats i que molts d’ells només es troben ara mateix a la nostra biblioteca. 

Així que aprofiteu i recordeu: llarga vida al Metal!!!!








dilluns, 25 de febrer del 2013

Els temps estan canviant... voy a hacerme un cigarrito


 


 Víctor Jara era una persona com qualsevol altra, però ens cantava a cau d'orella coses molt boniques.


Ens feia sentir humans, per això ens agrada tant :-)



El cigarrito - Víctor Jara (1965) 

Voy a hacerme un cigarrito 
acaso tengo tabaco 
si no tengo de'onde saco 
lo más cierto es que no pito. 
Ay, ay, ay, me querís, 
Ay, ay, ay, me querís, 
Ay, ay, ay. 

Voy a hacerme un cigarrito 
con mi bolsa tabaquera 
lo fumo y boto la cola 
y recójala el que quiera. 
Ay, ay, ay, me querís, 
Ay, ay, ay, me querís, 
Ay, ay, ay. 

Cuando amanezco con frío 
prendo un cigarro de a vara 
y me caliento la cara 
con el cigarro encendido. 
Ay, ay, ay, me querís, 
Ay, ay, ay, me querís, 
Ay, ay, ay...



El Gramòfon. Espai de tertúlies i audicions musicals a la biblioteca de Santa Eulàlia de Ronçana

La nova  Biblioteca Casa de Cultura Joan Ruiz i Calonja, de Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental), també s'anima a programar activitats de descoberta i difusió musical i inaugura un cicle anomenat El Gramòfon: una trobada amb músics locals que recomanaran i faran escoltar 10 temes que han marcat la seva vida o a seva carrera musical.

El músic encarregat d'estrenar el Gramòfon, el 28 de febrer a les 8 del vespre, serà en Sergi Ambrós, cantant del grup De cara a la pared.

Des de la biblioteca ens envien la difusió.




GRAMÒFON
Espai de tertúlies i audicions musicals a la biblioteca

Adreçat als amants de la música moderna... o no tant. Per descobrir noves músiques i autors o saber-ne més de les que ja ens agraden.

La fórmula: una trobada periòdica amb un músic de Santa Eulàlia o la comarca amb altres convidats, tots ells lligats al món musical per dedicació o afició.
Escoltarem i comentarem uns 10 temes proposats pel músic convidat, aquells que l’ han marcat al llarg de la seva evolució vital i musical, entre ells un parell de temes propis i una recomanació publicada recentment.

Què volem:
Despertar la curiositat per la música. No només sentir-la de fons, escoltar-la amb atenció i trobar noves tècniques, músics o estils. També situar-la al context històric i social que l’envolta.
Parlar de música en un espai participatiu. Recomanem, aprenem i compartim afinitats i descobriments.
Reivindicar la música com expressió artística d’emocions, sentiments i històries
Apropar la biblioteca a nous públics a través de la música.


Primera sessió:
Aquesta primera sessió la presentarà Sergi Ambrós, cantant del grup “De cara a la pared” i veí de Santa Eulàlia, que introduirà cada un dels temes. Després els escoltarem i farem la tertúlia participativa on podrem introduir noves informacions. Moderaran els companys del Punt Jove.

Reproducció dels temes: CD’s del propi cantant o de la biblioteca. Aquells temes que estiguin a YouTube els projectarem a la pantalla de la sala.

A la tertúlia convidem altres músics locals i comarcals, i qualsevol persona aficionada que vulgui gaudir d’una bona estona de conversa al voltant de la musica.


Recordeu: dijous 28 de febrer a les 8 dels vespre a la Biblioteca de Santa Eulàlia de Ronçana.

Organitzat per la Biblioteca de Santa Eulàlia de Ronçana i el Punt Jove la Taka

divendres, 22 de febrer del 2013

De Penitents a Mississippi: un any “On the Road”

 

El 10 d'octubre de 2011 un tren amb destinació a la regió del Mississippi, sortia de la Biblioteca Vallcarca i els Penitents amb la finalitat d'explorar les terres que respiren el jazz i el blues, oxigen musical per als amants dels sons amb arrels afroamericanes.

El viatge i l'aventura, ens han permès conèixer paisatges sonors que Mark Twain hagués desitjat descriure, músics que han venut la seva ànima al diable per poder tocar com Robert Johnson i melòmans amb l'esperit més negre que una nit sense lluna.

* Veieu aquí el nostre itinerari d'activitats:

Des de la cuneta: veient passar Robert Johnson: conferència musical. A càrrec de Manuel López Poy, periodista, i Hernán “Chino” Senra, guitarra. (Novembre 2011).
Manolo L. Poy és autor dels llibres: Camino a la libertad: una historia social del blues i Los días azules: ficciones del blues


Louis Armstrong. Audició comentada. A càrrec de Big Mama Montse, cantant. (Novembre 2011).

Dames del Blues: circ i vodevil. Classe oberta al públic dins del Curs d’aproximació al Blues intèrpret a intèrpret de L’Escola-Taller de Blues de Barcelona. A càrrec de Big Mama Montse. (Gener 2012)

* Cicle Blues and Roll (Abril a Juny 2012):
Blues + Country = Rock and Roll. Des del començament fins el 1959. A càrrec de Teresa Torres Villaseca, professora de música i historiadora de l'art. (3 sessions)
Muddy Waters. A càrrec de Big Mama Montse.
Els secrets de l’harmònica. A càrrec de Joan Pau Cumellas, harmonicista a Barcelona Bluegrass Band i Mr. Hurricane Band, entre d'altres formacions .
Master Class oberta de guitarra. A càrrec de Mario Cobo, guitarrista a Los Mambo Jambo, Barcelona Big Blues Band, Bob Pills i Flamingo Tours.
Taller d’instruments musicals per a nens i nenes. A càrrec d’Olga Barrio, responsable de la sala infantil de la nostra biblioteca.
Master class oberta de bateria. A càrrec de Martí Elías, bateria a bandes com Barcelona Big Blues Band, Chino & The Big Bet i Bernat Font Trio.



* Tardor 2012:
La cara negra del rock and roll. A càrrec d'Amadeu Casas, guitarrista.
Master class de saxo: A càrrec de Dani Pérez, saxofonista a bandes com The Big 3, Barcelona Big Blues Band, entre d'altres formacions.
Jam session de jazz. A càrrec de la Fundació Catalana Jazz Clàssic.
Big Mama presenta Big Mama Thornton, la veu privilegiada del blues. A càrrec de Big Mama Montse.
Aprendre a escoltar jazz i gaudir-ne. A càrrec de Ricard Gili, boss de la Locomotora Negra.
Entre el cel i l’infern: l’esperit del blues. A càrrec de Manuel López Poy  i Hernán “Chino” Senra.


* Passatgers que van agafar el nostre tren al llarg de l’itinerari: 385 assistents a les activitats musicals. 
* Pressupost per a 365 dies: 2200 €. 


* Quadern de viatge que hem elaborat: Bebop i Lula: jazz, blues i altres fílies musicals. Butlletí que recull les novetats de la biblioteca,  activitats programades i recomanacions mestisses de llibres, cinema i cd's de diferent pelatge. Números publicats: maig'12juny'12, octubre'12, novembre'12.


* Els companys de trajecte: Associació Capibola Blues, Escola-Taller de Blues de Barcelona, Societat de Blues de Barcelona, La Hora del Blues, Litres de Blues, BadMusic BluesFundació Catalana Jazz Clàssic

* Adquisició i classificació de la nostra mercaderia: 617 documents incorporats a la col·lecció d’acord amb una classificació “híbrida": combina l'emprada per les biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona + una extreta de la màniga del mismíssim Henry Shaw Gondorff , això sí, inspirada en la biblioteca més weird del món : 

 Foto: John Henry Faulk Central Library, Austin (Texas). Secció de música.

Foto: Biblioteca Vallcarca i els Penitents, Barcelona. Fons especial : música negra + gèneres afins. 

I l’aventura continua a tot tren!