divendres, 16 de setembre del 2011

Newman, Simone i Baltimore





Algun dia m'agradaria viatjar a la ciutat nord-americana de Baltimore. Voler conèixer una ciutat només per haver escoltat una cançó la lletra de la qual descriu aquest lloc, deu voler dir que qui ha escrit aquesta cançó en qüestió ha fet una gran feina! La cançó de la qual us vull parlar en aquest post es titula Baltimore. Fou escrita i composada l'any 1977 per Randy Newman, compositor, arranjador, cantant i pianista, i més endavant versionada per la compositora, pianista i cantant Nina Simone (nascuda Eunice Kathleen Waymon a Tryon, Estats Units, 1933-2003) en un fantàstic tema que és el que a mi em va portar a investigar sobre la seva originalitat i autoria.

Randy Newman va néixer l'any 1943 a Los Angeles, California. Pertany a una saga de compositors entre els que cal destacar els 3 germans del seu pare, Alfred Newman, Lionel Newman i Emil Newman. Amb només 17 anys, es convertia en compositor professional, una carrera que destaca per la composició de música per a cinema i que ha rebut una colla de premis, incloent-hi un Oscar, un premi Emmy, i quatre premis Grammy.

Era l'any 1977 quan Newman escrivia i composava la cançó Baltimore




Situem-nos, però, una mica en el mapa i busquem a la wikipedia: Baltimore és una ciutat independent localitzada a l'estat estatunidenc de Maryland. És part de l'àrea metropolitana de Washington-Baltimore.

És la ciutat més gran d'aquest estat i té una població de 638.614 habitants, tot i que arriben a més de 2.668.056 si s'hi inclouen els de l'àrea metropolitana. El nom prové del nom del fundador de la colònia de Maryland,"Caecilius Calvert, segon baró de Baltimore". Una dada curiosa: el 7 de febrer de 1904, el Gran Incendi de Baltimore va cremar més de 1.500 edificis en 30 hores, cosa que obligà a reconstruir totalment la ciutat.

La cançó diu així,

Beatup little seagull
On a marble stair
Tryin' to find the ocean
Lookin' everywhere

Hard times in the city
In a hard town by the sea
Ain't nowhere to run to
There ain't nothin' here for free

Hooker on the corner
Waitin' for a train
Drunk lyin' on the sidewalk
Sleepin' in the rain

And they hide their faces
And they hide their eyes
'Cause the city's dyin'
And they don't know why

Oh Baltimore
Man it's hard just to live
Oh, Baltimore
Man, it's hard just to life, just to live

Get my sister Sandy
And my little brother Ray
Buy a big old wagon
To haul us all away

Live out in the country
Where the mountain's high
Never comin' back here
'Til the day I die

Oh, Baltimore
Man, it's hard just to live
Oh, Baltimore
Man, it's hard just to live, just to live

El que vindria a dir, més o menys:

Baltimore

Una petita gavina s'estampa
contra una escala de marbre
intentant trobar l'oceà
mirant a tot arreu


Temps durs a la ciutat,
en una difícil ciutat prop del mar
sense llocs cap a on córrer
i sense res gratuït

Una prostituta a la cantonada
esperant un tren
Beguts que jauen al terra
dormint sota la pluja

I tots ells amaguen les cares
i amaguen els ulls
"perquè la ciutat s'està morint"
i ells no saben per què

Oh Baltimore
és dur viure-hi


Agafa la meva germana Sandy
i el meu germà petit Ray
compra un vell i gran vagó
i porta'ns lluny d'aquí

A viure, fora, al camp
on les muntanyes són altes
i no torneu mai més
fins al dia que jo sigui mort

Oh Baltimore,

és dur viure-hi


Però com ja he comentat, jo vaig topar-me amb aquesta cançó a partir d'una versió. Utilitzant l'Spotify i la seva opció de cerca mitjançant combinacions per estils i èpoques, vam arribar per casualitat a aquesta cançó (gràcies Miquel!). A partir d'aquí, només es tractava d'esbrinar si la cançó es trobava en cd a les biblioteques de Barcelona. I així és com va entrar a casa. Gràcies a un fantàstic disc triple d'una de les figures musicals més destacades del segle XX que hi ha disponible a gairebé totes les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona.



Aquest disc es titula To be free, i és un treball retrospectiu de la carrera musical de l'artista. Inclou 54 cançons: des de les més famoses, fins a les inèdites (8 títols!), les enregistrades en directe (quasi bé la meitat), i moltes altres versions d'artistes com Duke Ellington, George Harrison, Kurt Weill, Screamin' Jay Hawkins, The Bee Gees, Jacques Brel, Leonard Cohen, Bob Dylan, Aretha Franklin, etc. El pack, en format allargat, inclou a més, 1 dvd inèdit sobre la vida i la carrera de la cantant i un llibre d'unes 50 pàgines que introdueix i situa cadascuna de les cançons que s'inclouen en el disc.

En el cd número 3 es troba el tema Baltimore, entre moltes altres cançons poc conegudes i genials de la reina del soul. Aquest tema, Baltimore, originàriament apareix en un disc de la cantant que porta el mateix títol, Baltimore i que es va editar l'any 1978 (aquest disc va sortir al mercat 4 anys després del que havia estat el seu darrer treball discogràfic, It Is Finished)

L'any 1978, un any després que Newman composés el tema, Nina Simone va fer la seva versió:





El text de Newman és cru i sincer i aconsegueix trasmetre un sentiment que es perceb generalitzat de desesperació, tristor i resignació però de somni i il·lusió al mateix temps. És fàcil imaginar-se l'ambient de la ciutat que Newman sembla que coneix molt bé, tot i que ell va néixer a Los Angeles i es va traslladar a viure a Louisiana, força lluny de Baltimore. M'agradaria saber, tot i que no ho he pogut esbrinar, quina fou la seva relació amb la ciutat de Baltimore...


La versió de Nina Simone és arranjada per David Matthews, qui potser accentua massa els instruments de corda tot i que a mi és un dels trets que més m'agrada de la cançó, curiosament. Sovint hem sentit a l'artista a ritme de blues, de jazz i gospel però no pas a ritme de reggae i això en part és el que fa diferent i atractiu aquest tema.


Altres grups i cantants han seguit versionant Newman: The Tamlins, Lee Ritenour i Lisa Fischer, George Nooks, Coldfinger, Anna Lauvergnac i Julia Hülsmann, Udo Lindenberg, Cameron Blake, Bunny Rugs, Hilary York... Ara bé, per a mi no ha cap versió tan brillant, tan emocionant i evocadora com la de la gran Nina Simone.

Una d'aquestes versions més destacades és la del grup de reggae jamaicà The Tamlins

The Tamlins - Baltimore (1979)




Així doncs, aquest post neix a partir d'escoltar una cançó poderosa i inspiradora, que alhora és una versió. A la seva autobiografia, Nina Simone escriu que la seva missió com a artista és aconseguir que la gent senti en un nivell profund. En aquest cas, ho ha aconseguit.

2 comentaris:

  1. Quina meravella! Qualsevol cançó de Randy Newman és una alenada de sinceritat i inspiració gràcil.

    És bonic imaginar com veuríem la nostra ciutat si algu sabés escriure una canço crua i amorosa sobre ella.

    ResponElimina
  2. Alguna cosa deu tenir Baltimore ... una de les millors sèries de TV mai escrites de tots els temps, The Wire, també hi té la seu.

    I, com no podia ser d'altra manera, aquesta cançó també està present en un dels capítols.

    Un post ben bonic.

    ResponElimina