dijous, 13 de gener del 2011

El llegat de la música otomana #2 : Anadolu Rock

.

Fa unes setmanes ens vam acostar amb aquest article a la música tradicional de la península d'Anatòlia a través del gran Arif Sağ. En ell comentàvem que la riquesa de la música turca mereix una atenció especial i tenim el propòsit d'anar presentant alguns dels músics i dels gèneres musicals més interessants provinents de l'altra banda de la nostra mar. La civilització otomana va ser culturalment llarga i fecunda. El seu llegat és ben viu també en ple segle XXI.
Avui ens aproparem a un estil tan fascinant com desconegut a casa nostra: el rock psicodèlic turc, també conegut com ...


Anadolu Rock

La influència del rock en la música turca va donar pas ràpidament a un estil totalment nou que combinava aquest amb importants elements folklòrics d'Anatòlia, coneguda específicament amb el nom d'Anadolu Rock, el rock d'Anatòlia. Des de 1966 fins al voltant de 1975, el rock psicodèlic es va fer molt popular a Turquia. Val destacar en particular el treball del guitarrista Erkin Koray. Algunes bandes amb un estil més proper al rock progressiu com Cem Karaca o Moğollar també van obtenir un important reconeixement. En dècades més recents, la popularitat de la música rock va donar pas a una diversificació d'estils molt més ampla, amb noms clàssics com Barış Manço o Baba Zula.

La llista de músics sota el paraigües d'aquest nom, però, és enorme i en podeu trobar molta informació en websites com aquesta. Des d'aquí us presentem simplement una aproximació a cinc dels més representatius.


Erkin Koray

Reconegut com el pare del rock turc, Erkin Koray és tota una llegenda. Posseïdor d'una gran veu, és també un guitarrista únic i talentós, inventor, líder, un veritable intel•lectual i un rebel a tota costa. Ha combinat les tonades clàssiques de la Turquia oriental així com temes ètnics d'Orient Mitjà amb el seu rock de caire psicodèlic, resistint el pas del temps i les crisis polítiques així com els cops militars. Encara que els seus primers discos són gairebé impossibles de trobar i que es venen a preus impressionants a eBay (fins € 1,000 per a un LP), Koray és un dels músics de rock més influents de Turquia, fins i tot en el segle XXI.
Elektronik Türkuler, del 1974, és el seu segon àlbum i un dels exemples més reconeguts del rock d'Anatòlia: rock progressiu i psicodèlic amb elements tradicionals turcs.

En directe a la TV, Cemalim, un dels temes d'aquest disc pioner.



Article a la Wikipedia
Article a All Music Guide


Cem Karaca
Muhtar Cem Karaca (1945 - 2004) va ser un destacat músic de rock turc-armeni-àzeri i una de les figures més importants del moviment rock d'Anatòlia. Durant els turbulents anys '70, no només va ser la pop star turca més gran sinó també una icona de la contracultura. Perseguit per diferents governs autoritaris del seu país va haver d'exiliar-se a Alemanya fins el 1987.

Aquest és un fragment del tema Resimdeki Gözyaşları a la TV



Article
a la Wikipedia
Article a All Music Guide

Moğollar

Un dels grups pioners i fundadors del folk rock turc per on van desfilar grans músics com Murat Ses, Barış Manço o Cem Karaca. Van buscar la fusió i els punts de trobada entre les melodies del folk d'Anatòlia amb aspectes tècnics de la música pop, aconseguint una veu personal i lliure dels patrons musicals occidentals. Una banda que va crear escola i va significar l'aparició de molts altres grups en aquest estil. Actualment són una combinació de dues altres bandes: Siluetler i la Selcuk Alagöz Orchestra.

Tot seguit, la interpretació del tema
Keşişleme en una aparició televisiva recent.




Article a la Wikipedia
Article a All Music Guide

Barış Manço
Cantant, compositor i productor televisiu, Barış Manco (1944-1999) segueix sent una de les figures públiques més populars de Turquia. Va composar més de 200 cançons, moltes de les quals han estat traduïdes a gran quantitat de llengües, entre les que hi són l'anglès, japonès, grec, italià, búlgar, romanès, persa, hebreu i àrab. El seu tema Daglar Daglar, del 1970, va vendre 700.000 còpies i és probablement la seva obra més coneguda. Barış ha estat un dels músics més influents de la música turca de tots els temps i va col·laborar amb una gran quantitat de músics. La seva experimentació amb instruments electrònics a finals dels '80 va contribuir al so de la música popular turca dels anys '90.






Article a la Wikipedia
Article a All Music Guide


Baba Zula

Grup fundat a Istanbul el 1996. Combinant instruments orientals com la darbuka o el saz elèctric amb instruments electrònics i sonoritat moderna els Baba Zula creen un so molt personal anomenat "Oriental Dub". Malgrat els sons que inicialment podrien venir a la ment quan un sent la frase "Oriental Dub", la seva música és, de fet, un rock molt proper a la psicodèlia de finals dels '60. Comparteixen el seu llegat amb nosaltres a través de la seva música, una música nascuda d'Istanbul i influenciada pels records d'Istanbul que ells han rebut transmesos de generació en generació. Baba Zula fan tot el possible per proporcionar als seus fans una experiència única amb el seu directe. Les seves actuacions són una barreja de diverses disciplines de l'art, sovint amb bellydancers, vestits elaborats, poesia, teatre i animació en viu.




.

5 comentaris:

  1. Genial! Sóc molt fan de la música turca dels 70 i ja és hora que es comenci a conéixer per aquestes terres.
    Precisament, aviat trobareu alguns d'aquests discos a la biblioteca Fort Pienc.

    ResponElimina
  2. Great Post!!! Com sempre, quina llàstima no conèixer més què es fa just a l'altra banda del nostre mar. M'encanta Baba Zula i això s'haurà de traduir aviat amb alguna mostra musical a la biblio ;-) Al catàleg Argus no hi ha res i no pot ser (mea culpa en part).

    ResponElimina
  3. @biblioboy Merci! si, és una música molt desconeguda, com gairebé tot el que no és d'àmbit occidental o anglo-saxó; culturalment, musicalment tenim molt a descobrir!
    Ja avisareu quan tingueu els discos i ho publiquem a l'AMPLI ;-)

    @lorien Merci! 'Kökler' és potser un dels discos més recomanables dels Baba Zula. Interessant, enrrollat i amb tocs experimentals :-)

    Está previst que aquesta sèrie dedicada al llegat de la música otomana tingui 5 capítols, en principi un per mes, si tot va bé ;-)

    ResponElimina
  4. Doncs tindrem a Erkin Koray, The Mogol (Mogollar), 3 Hür-El i Bülent Ortacgil amb les novetats de música de febrer. Ja us avisarem. I un post sobre l'Elektronik Türküler al bibarnabloc que s'hauria de publicar en breu (casualitats de la vida o algun tipus de confabulació otomana!).

    ResponElimina
  5. @Biblioboy Excel·lent. Això és una bona notícia!

    Tot i així, aprofito per recordar (mai està de més) que l'AMPLI sempre ha estat -i està - obert a la participació de tots els companys de professió: sigui compartint els treballs fets a la biblio, com les experiencies viscudes, les reflexions al voltant de la música a la biblioteca ... o -com no- amb recomanacions discogràfiques, una de les coses que sempre agraden a tothom :-)

    Salut!

    ResponElimina