dimecres, 18 d’agost del 2010

Biblioteca La Muntala: treient el suc a la web social

Nucli històric de San Vicenç de Montalt
foto de Ramon Juvany

Avui volem presentar als lectors d'aquest bloc musictecari un treball que, si bé no és estrictament musical, està en total sintonia amb la nostra manera d'entendre el moment evolutiu que estem vivint des de fa ja uns 3 o 4 anys a la biblioteca pública.

Internet ha entrat de forma aclaparadora a la nostra vida obrint pas a un món totalment nou on cal saber discriminar entre el gra i la palla, entre el que cal desterrar del passat i el que cal mantenir, el que cal incorporar de nou i del que s'ha de prescindir.
Els bibliotecaris vivim un moment realment crític davant el que suposa internet ... segueix tenint sentit la nostra feina?
Rotundament Si, és clar, tant o més que abans. La clau, al meu entendre està en un sol concepte: aconseguir que els usuaris, qualsevol ciutadà, associin la seva biblioteca també com una bona porta, sinó La principal entrada al món d'internet. El bibliotecari de sempre continuant exercint el seu rol de guia, d'ajuda, de perscripció de la informació i la documentació (cultural o no) de qualitat. El bibliotecari de sempre que busca, selecciona, tracta, presenta i recomana la informació i els documents més interessants i pertinents, molt més enllà dels cercadors automàtics i la inevitable infoxicació. El bibliotecari del S.XXI, doncs, apareix com un agent terapèutic, un remei contrastat per combatre la infoxicació.

Dins aquesta mentalitat hem parlat aquí de petites biblioteques, o no tant, que amb pocs recursos i molta il·lusió i imaginació estan oferint un servei molt proper i d'alt nivell. Per l'especialització del nostre àmbit, que és el musical, normalment hem destacat algunes que també destaquen la música dins els seus serveis, però en realitat es tracta d'una actitud davant internet, davant la biblioteca i davant els destinataris de la nostra feina.
Més d'una biblioteca pública ha anat incloent, pel seu compte, nous serveis facilitats per les aplicacions -normalment gratuïtes- que ofereix internet. Aplicacions que faciliten una nova comunicació amb l'usuari i possibiliten que aquest prengui també part activa en el dia a dia de la biblioteca i gairebé sempre estan en funció de l'interès personal que hi posa la direcció i/o l'equip que n'està al càrrec. Des del bloc dels musictecaris hem animat sempre totes les iniciatives, musicals o no, en aquest sentit i en volem fer ressó.

Fa pocs dies, la nostra companya Aurora Toboso, em va parlar del blog que us proposem avui:



A petició nostra i molt amablement, la directora de la Biblioteca La Muntala de Sant Vicenç de Montalt , l'Antònia Caño ens fa un resum dels plantejaments del blog:

Objectius a curt termini

  • Fer arribar els nostres serveis als col·lectius que utilitzen eines web 2.0
  • Interactivitat amb els usuaris
  • Potenciar el treball en equip entre el personal de la biblioteca
  • Obrir nous contexts per a la biblioteca (comarcal, provincial, internacional)
  • Facilitar la consulta d’alguns documents locals i de gestió (cobertes guies del Maresme, memòries i plans de gestió)

Objectiu a llarg termini

  • Ser lloc de proves de serveis de la web social que siguin de referència per a altres biblioteques. (per exemple, ens agradaria estudiar com implementat librarything en la recomanació de llibres, o google maps per fer biblioviatges “a la carta”).

Resultats

  • Potenciem la comunicació i la fidelització d’usuaris.
  • Millora la nostra col·laboració i la compartició d’idees amb els col·legues ( GSB, Ampli, blocs comarca...)
  • Memòria col·lectiva, diferents bibliogimcanes, hores del conte, biblioviatges. Tot ho recull el bloc.
  • Control de visites (llibre de visites, Feeburner).

Eines a destacar

  • Podcasting (pengem l’hora del conte, lectures compartides (contes de Nadal), activitats...
  • Agenda i maps de google per compartir dates, enviar recordatoris...


El subtítol del bloc em crida l'atenció ... això és el que s'espera d'una biblioteca pública, sembla obvi, però si es posa al nom és tota una declaració d'intencions. I quan visitem els continguts ens adonem que no és simplement un lema, sinó un fet.

El bloc, com sol ser habitual es divideix en dos parts:

1/ la publicació de posts amb els continguts de la vida de la biblioteca
Destaca, com ens comenta Antònia, la publicació molt freqüent dels vídeos enregistrats a la pròpia biblioteca. Com? utilitzant BlipTv, un dipòsit digital extern i gratuït que permet pujar i posteriorment incrustar al nostre bloc les nostres filmacions. Les possibilitats d'aquesta eina són enormes ...


D'altra banda, trobem una abundant publicació de posts amb novetats i recomanacions, totes elles enriquides amb enllaços al catàleg col·lectiu, ressenyes, comentaris, websites oficials, myspaces ... La informació que es dóna és molt rica i , com sempre, el bloc obre la possibilitat a la participació de l'usuari amb les seves pròpies opinions al respecte.

2/ una franja estàtica amb diversos apartats
En la capçalera del bloc trobem enllaç a les activitats permanents que la biblioteca va desenvolupant:

I a continuació, a la banda esquerra del bloc, i en columna, les següents aplicacions i enllaços:
  • Galeria fotogràfica de cartells de les diferents activitats on participa la biblioteca (amb wix.com)
  • Enllaç a la pàgina Facebook de la biblioteca
  • Widget amb l'agenda diària d'activitats (amb google calendar)
  • Enllaç directe al Catàleg col·lectiu de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona
  • Situació geogràfica de la biblioteca (amb google maps)
  • Enllaços a la website de l'Ajuntament, el Servei de Biblioteques, la wiki de Sant Vicenç de Montalt, la molt bona website del temps meteomontalt.net , la website de Radio Sant Vicenç
  • El podcast dels enregistraments realitzats per l'equip de la biblioteca, enregistraments que es poden descarregar lliurement per escoltar quan ens vagi bé i on ens vagi bé
  • Fil de seguiment dels blogs i webs de les altres biblioteques del Maresme i altres blocs recomanats
  • Núvol d'enllaços favorits de la biblioteca (amb delicious)
  • Núvol d'etiquetes d'indexació dels posts
  • Widget amb una playlist de 5 cançons al voltant d'un tema (amb mixpod.com)

... com veieu, no està gens malament per una biblioteca petita, gestionada per 2 persones.


Perquè destaquem aquest bloc i no altres més sofisticats, o amb un disseny més acurat i fashion? justament perquè nosaltres també creiem que és més important la informació que el disseny, el contingut a la façana, el fons a la forma ... bé, són maneres de pensar, tothom fa el que creu més convenient.
Valorem l'esforç, la inquietud i la calidesa del treball dels companys de La Muntala. Simplicitat i efectivitat, amb uns recursos molt potents: la imaginació i la il·lusió.

Felicitats! ;-)

.

3 comentaris:

  1. Felicitats a La Muntala des de Banyoles! I l'enhorabona als usuaris i usuàries que disfruten de la seva biblioteca interactiva!!! Endavant, sempre endavant!

    ResponElimina
  2. La publicació d'aquest article, demostra que la web social avança.

    Seguirem treballant!

    ResponElimina
  3. Enhorabona als companys de La Muntala. This is the way! We're following you!

    ResponElimina