La Biblioteca Vapor Vell ha encetat una suscripció a Spotify per tal d'explotar i compartir les seves seleccions mitjançant aquesta potent eina. A continuació us mostrarem la reflexió que ens va conduir a aquesta decisió. Està recolçada en bona part en les idees dels amics francesos, que trobareu aquí (sobre Facebook i Twitter) i aquí (sobre l'streaming a les biblioteques). Creiem que és aplicable a qualsevol altra biblioteca pública, en relació a la seva col·lecció musical.
Estat de la qüestió
Els intermediaris tradicionals per l’adquisició de documentació musical (botigues de discos i biblioteques) ja no són únics. Les plataformes de venda i intercanvi de fitxers, així com les webs dels propis subministradors (artistes o segells discogràfics) tenen ja un ús massiu i preferent. Queden alguns sectors i alguns formats, que mantenen el seu costum i el seu encant; parlem, per exemple, dels discs de vinil, sobre els quals val la pena treballar tan aviat ens com sigui possible. La professió bibliotecària és també intermediària, entre la informació i els usuaris. I ara?
Aquestes són les principals plataformes disponibles actualment:
- Streaming sonor: SPOTIFY. És el portal més complet. La qualitat sonora és excel·lent. El catàleg, vast. I, a més, trenca amb una de les dinàmiques més curioses dels últims temps: la descàrrega compulsiva. Ja no cal. Està allà. I és legal.
- Streaming visual: YOUTUBE. És el portal de vídeos per excel·lència. Irregular, però exitòs (la imatge sempre té una curiosa preferència davant del so).
- Bases de dades musicals: la Wikipèdia, sense anar més lluny, però millor encara ALLMUSIC. Informació completa, linkada, i disc a disc, de cada artista.
- Promoció amateur: MYSPACE. Omple l’espai que abans tenien les maquetes. Els músics ja poden penjar les seves composicions sense haver-se de dissenyar una web o dependre d’una discogràfica.
- Adquisició legal: AMAZON
Els problemes d’aquestes plataformes, però, no són insignificants:
- Inestabilitat empresarial: qualsevol dia, YOUTUBE pot desaparèixer, i amb ell tot el pou d’informació que conté. Això és aplicable a totes les altres plataformes. L’experiència dels últims 5 anys ens diu que és així.
- Inexistència de criteris de filtre: s’hi aboca tot. Són grans calaixos desastre, en qualitat sonora (això exclou Spotify) i en qualitat artística. Es tracta de marabuntes documentals: el contrari d’una biblioteca.
- Inexistència de criteris d’indexació i classificació. Només cal buscar Tchaikovski a Spotify. O el títol d’alguna de les seves peces. Res està uniformitzat i la informació conforma una base de dades que sovint resulta ben caòtica.
- Arbitrarietat empresarial: hi ha empreses que dominen el mercat i que imposen o eliminen els seus continguts. Exemple: Warner a Youtube.
[ara la ment ja està preparada per continuar]
El paper de la biblioteca a l'entorn virtual
els playlists
La biblioteca Vapor Vell pot explotar la seva col·lecció, les seves activitats i el seu material de difusió participant a diverses plataformes com les presentades anteriorment. Les possibilitats legals són múltiples; algunes estan resumides aquí: http://musictecaris.blogspot.com/2009/09/la-llei-i-la-musica-les-biblioteques_16.html.
El seu perfil és aquest: vaporvell
Aquesta subscripció permetrà explotar diferents playlists:
- Playlists de novetats
- Playlists vinculats a les activitats que fem amb músics i crítics musicals
- Playlists del més sentit a la biblioteca
- Playlists del propis musictecaris
- Playlists temàtics i efemèrides
- Playlists generats per la comunitat d’usuaris de la biblioteca
Tot això potser ens permetrà donar més rellevància i més difusió al nostre treball, que passa per destacar i donar valor afegit al maremàgnum d’informació musical del món actual, que amenaça amb ensordir-nos.
També ens permetrà tenir més estadístiques d’ús, de consulta. Creiem que una de les nostres feines passa per la consecució de nous indicadors d’ús. Aquesta podria ser una bona proposta.
Aquests playlists i recomanacions, via Spotify, es reprodueixen (linkats) a:
- el web de la biblioteca
- el facebook de la biblioteca
- el mailing especialitzat (més de mil adreces, ja)
-el bloc dels musictecaris catalans, AMPLI (www.musictecaris.org)
Ja ho podeu consultar!
http://open.spotify.com/user/vaporvell/playlist/0VJQLdCGr34CfVYScxpWZE
Es tracta d'un repertori que aglutina tots els artistes que participen en la vessant musical del GREC 2010 Un bon tast per saber quines nits poden ser més agraïdes i sorprenents per a les nostres sensibilitats.
Tot són intents. Ens movem en la incertesa, però ens movem. Continuarà!
Director Wilkins
Jo no ho hauria dit millor ;-)
ResponEliminaLa biblioteca de Banyoles ha començat també a fer playlists amb l'Spotify enllaçant-les a blocs, webs i facebook. I amb els mateixos objectius que Vapor Vell: playlista de novetats, recomanacions, vinculades a concerts, etc.
http://open.spotify.com/user/bibliotecadebanyoles
A veure què passa ...
com mola! estic escoltant ara aquest primer playlist, grec 2010? felicitats!!
ResponElimina