El 6 de febrer del 2008, el col·lectiu AMPLI va treure el cap al món virtual amb curiositat, il·lusió i ganes de música. Neixia aquest bloc, sense cap rumb determinat, desconeixent cap a on ens portaria el cau de conill on vam caure. Aquest primer any On the Road ens ha permès aprendre, compartir, descobrir i, també, constatar que els musictecaris existeixen, treballen amb empenta i tenen bones idees per donar a conèixer les músiques i els músics.
Les àrees musicals de les biblioteques són vives i els musictecaris fan que la seva existència sigui desperta, creativa i, sobretot, suggestiva per als melòmans perduts en ingents quantitats de CD classificats amb codis alfanumèrics poc amables: CD 091.7SER, CD 571MON, CD 3.MOZ 21, CD 000.2FES... La feina del musictecari facilita la descoberta al navegant perdut en l'oceà musical de gèneres i subgèneres, de novetats i oldies, de present i passat.
El musictecari és un inquiet perpetrador de cops contra la realitat erma d'una àrea musical sense musictecari. Prova d'això és aquesta selecció d'experiències recollides a l'AMPLI durant el seu primer any d'existència, una bona collita que esperem et resulti inspiradora de més idees, de més interrogants generadors de corrent musicofílica.
Music Spy Club - Biblioteca Vapor Vell (Barcelona): Cicle d'audicions comentades per músics i crítics musicals. Cada mes, un convidat presenta una selecció de 10 temes editats en els darrers 12 mesos. Alguns dels noms que han passat pel MSC han estat: Sisa, Ignasi Julià (Ruta 66), Nando Cruz (Rock de Lux), Guille Milkiway (La Casa Azul), Xavi Sánchez Pons (Mondo Sonoro), Javier Blánquez, etc. El MSC es va iniciar l'any 2007 i el seu públic és majoritàriament jove / adult. El projecte s'ha presentat com a activitat innovadora a les 11es Jornades d'Informació i Documentació (Barcelona, 22 i 23 de maig de 2008). Enllaç al PDF de la presentació a les Jornades, aquí.
Web Biblioteca Vapor Vell
Òpera Club - Biblioteca Clarà (Barcelona):
Fa 7 anys que la Biblioteca Clarà organitza xerrades sobre les òperes que es representen en el transcurs de la temporada del Liceu, incloses en el marc de l'Òpera Club Biblioteca Clarà. L'any 2007 van crear, a més a més, un centre d'interès sobre òpera integrat per documents sobre aquesta temàtica: llibres i audiovisuals (CD i DVD).
Web Biblioteca Clarà
Aperitius Musicals - Biblioteques de Barcelona:
Des de fa uns anys, les Biblioteques de Barcelona porten a terme els Aperititus Musicals, que són audicions didàctiques per introduir la música als prelectors i ajudar-los a desenvolupar la seva sensibilitat i creativitat.
Escoltar, cantar, jugar i aprendre són els eixos dels concerts en què tant els nens com els seus acompanyants, juntament amb els músics, són els protagonistes. Es recomanen llibres i música adients per als més menuts i que tenen les biblioteques.
Són sessions pràctiques amb jocs de dits, de falda, danses i cançons de bressol. En el marc del projecte Nascuts per Llegir. Més informació a http://www.bcn.es/biblioteques/
Aquesta activitat es fa a les biblioteques:Vapor Vell, Guinardó, Ignasi Iglésias, Benguerel i Sagrada Família.
Mediateca de Banyoles: Des de l'any 2008 que la Mediateca de Banyoles nodreix de bones sintonies l'espai blocaire. Recomanacions, guies, seccions com "Aquesta setmana escoltem" o l'apartat de música lliure, fan d'aquest bloc un exemple d'activisme musical. La feina musictecària de l'equip de Banyoles s'amplia, també, a l'espai físic de la biblioteca, a través d'activitats com ara: audicions musicals infantils, concerts de petit format, exposicions dels artistes que participen al Festival de la Veu (a)phònica,etc.
Visita el bloc de la Mediateca: http://mediatecabanyoles.blogspot.com/
Sonabé, el bloc de la música de l'Alt Empordà:
La Biblioteca de Figueres porta un any amplificant la programació musical de la comarca a través del seu bloc. Sonabé, convida a sortir de casa i apropar-se als músics que habiten les nits empordaneses. Una iniciativa tan necessària com útil.
Sonabé: http://sonabe.wordpress.com/
Mediamus, le blog des bibliothécaires musicaux de la Médiathèque de Dole:
Els pares de l'acció musictecària excel·lent. Mediamus és un bloc nascut el 2007 on podeu trobar una font inesgotable d'idees per animar les seccions de música de qualsevol hàbitat musictecari i suggeriments musicals de capçalera com, per exemple, Voyage temporel à l'ère du space disco : la playlist vidéo, un fantàstic article sobre l'Space Disco que ha fet les delícies d'aquesta que escriu. També donen ressò a l'actualitat musical de Dole i la seva regió.
La consulta habitual al bloc Mediamus garanteix la formació i el reciclatge del musictecari.
Mediamus: http://mediamus.blogspot.com/
Biblioteca Fort Pienc (Barcelona):
La Biblioteca Fort Pienc és un dels pulmons musictecaris de Barcelona. Un lloc on la música es viu i s'estima, i es treu dels prestatges, i s'exposa i s'explica. L'espai de l'àrea de música entès com a plataforma per donar a conèixer, per difondre una col·lecció mimada per un equip amb oïda i criteri.
Mensualment exposen les noves adquisicions a la planta baixa de la biblioteca, un lloc per on passa tothom que hi entra. Aquesta exposició s'acompanya amb una guia de les novetats i una guia amb una selecció dels 12 discos destacats pels musictecaris fortpiencs. L'objectiu és clar: convidar l'usuari a trobar música diversa i crear un entorn sensible al fet musical.
Destaca també la secció En Concert, amb una selecció de concerts que es celebren a Barcelona, amb especial interès pels músics i formacions locals.
L'equip mateix ens comentava en un post aparegut a l'AMPLI fa un any:
No ens limitem a entendre la música com una col·lecció de CD apilats en mobles, sinó que donem per fet que és a tot arreu, més enllà de les parets de la biblioteca: a les sales de concerts, als festivals, al cinema, als bars, a les botigues... I ens agrada pensar que, encara que el nostre gra de sorra sigui molt petit, estem contribuint a crear un entorn més sensible a l’actualitat musical.
Biblioteca Municipal de Manlleu
Una hora del conte pot resultar una bona forma de donar a conèixer als més menuts (i als seus acompanyants) alternatives al cançoner infantil tradicional, apropant les músiques que els adults consideren "per a adults". El 10 de maig de 2008, la Biblioteca Municipal de Manlleu va realitzar una hora del conte amb música en directe, titulada Hi havia una vegada el jazz.... Els músics osonencs Edna Sey i Enric Puigdesens van repasar la història del jazz amb ajut d'una titella de Louis Armstrong.
També van explicar què és el blues, i per a l'ocasió van preparar una versió en blues del conte de la Caputxeta vermella. No hi van faltar algunes referències als estàndards jazzístics i a la fusió més actual del jazz amb ritmes pop-rock. Tot i la dificultat d'explicar als nens què és tot això del jazz, es va aconseguir transmetre quins són els ritmes bàsics del gènere i tothom va cantar i ballar una estona. Núria Silvestre (Biblioteca de Manlleu).
Post a l'AMPLI:L'hora del conte en Jazz a la Biblioteca de Manlleu
Primera adaptació al cinema d'Alice in Wonderland (director Cecil Hepworth, any 1903), amb música de Debussy (Prélude à L'Après-midi d'un Faune).
Blues - Biblioteca Central Tecla Sala (L'Hospitalet de LLobregat):
La Biblioteca Central Tecla Sala de l’Hospitalet i la Societat de Blues de Barcelona van decidir endegar, a la tardor del 2006, un experiment musictecari que es concretava en crear una secció especialitzada en blues i música afroamericana a la biblioteca i en la programació regular d’activitats per donar a conèixer i difondre aquest gènere musical.
El Fons de Blues de la Tecla Sala es composa de discografia, bibliografia, videoteca, publicacions especialitzades i cartellisme, a l’abast de músics, docents, estudiants, aficionats i, en general, de qualsevol persona interessada en el gènere. Actualment integren el fons aproximandament 1000 documents audiovisuals, dels quals el 95% són CD i maquetes; la resta, són vídeos editats i gravacions de concerts, procedents en gran part del Cicle Hospitalet Blues & Boogie i del Centre Cultural Collblanc-La Torrassa, programador habitual de concerts de blues.
Post a l'AMPLI: El Blues de la Tecla
Bandes sonores de cinema negre i policíac - Biblioteca La Bòbila (L'Hospitalet de Llobregat): La Biblioteca la Bòbila (L'Hospitalet) manté, des de la seva inauguració el març de 1999, un fons especial dedicat al gènere negre i policíac. Tot i que el gruix documental és dedicat a la narrativa i al cinema, també hi ha una petita representació de còmic i música. En el cas de la música s'hi troba, bàsicament, bandes sonores de films negres i policíacs ─des del cinema negre més clàssic fins a les darreres novetats─, bandes sonores de sèries televisives (The Sopranos, Twin Peaks...), reculls de directors (Hitchcock, Tarantino...), compositors (Claude Bolling), per països (Jazz en el cine negro español: 1958-1964)... però també diferents músiques relacionades amb el gènere, com els narcocorridos (mexicans, colombians...) la música que ha generat la màfia, o músiques evocadores, com el crime jazz, el jazz noir, que aquí és representat per Dani Nel·lo. Entre les bandes sonores clàssiques destaquen Ascenseur pour l'échafaud de Miles Davis.
Post a l'AMPLI: B.S.O. de pel·lícules: cinema negre i policíac a la Biblioteca de La Bòbila, L'Hospitalet
Bandes sonores - Biblioteca Xavier Benguerel (Barcelona):
La Biblioteca Xavier Benguerel compta amb un fons especialitzat en cinema en una secció diferenciada del fons general. A la seccció hi tenen cabuda llibres, revistes, DVD i CD en un espai d’uns 70 metres quadrats. Els documents estan identificats amb un pictograma que representa una càmara de cinema.
Les bandes sonores (BSO) són aproximadament el 13% del total d’enregistraments sonors de la biblioteca. A l’hora de fer-ne la selecció, els musictecaris apliquen fonamentalment dos criteris: d’una banda, adquireixen les BSO de pel•lícules que ja tenen –o que preveuen tenir– a la biblioteca; de l’altra, BSO de pel•lícules que, per la seva significació o la del seu compositor, entenen que cal tenir-les independentment de si disposen o no del DVD.
Post a l'AMPLI: Bandes Sonores a la Biblioteca Xavier Benguerel
Plataforma d'autoeditors - Biblioteca Josep Soler Vidal (Gavà):
La Biblioteca Josep Soler Vidal de Gavà, així com altres biblioteques públiques de la província, participa en un projecte de col·laboració amb la PAE (Plataforma d'Autoeditors) amb l'objectiu de donar a conèixer el treball dels músics i els grups que no volen o no poden entrar en la indústria discogràfica, optant per l'autoedició de la seva pròpia música.
La biblioteca adquireix material editat per la plataforma al llarg de l'any i l'identifica amb el logotip de la PAE.
Post a l'AMPLI: La Plataforma d'Autoeditors i les biblioteques
Flamenc - Biblioteca Ramon d'Alòs (Barcelona) i Biblioteca St. Antoni-Joan Oliver (Barcelona):
A la guia trobareu una selecció de CD (de flamenc clàssic, nuevo flamenco, flamenc fusió), DVD tant de pel•lícules relacionades amb el tema com DVD musicals de diversos intèrprets i una selecció de llibres sobre intèrprets, història i tècnica del gènere. A banda, es recullen els enllaços a diversos festivals de flamenc (amb especial menció al Festival (In)fusión Flamenca www.myspace.com/infusionflamenca, que es fa al mateix barri del Besòs) i a diversos portals d’internet entre divulgatius i comercials.
Flamenco: guia de lectura.
Música lliure - Biblioteca Josep Janés (L'Hospitalet de Llobregat):
Una guia sobre música lliure que aplega netlabels, llocs d'streaming i ràdios web. Una forma de donar a conèixer un univers enorme de noves propostes musicals situades fora dels conductes comercials habituals.
Guia de música lliure.
Novel·les amb música - Biblioteca Vapor Vell (Barcelona):
Recull de novel·les on la música té un paper principal. Aquí podeu escoltar una llarga entrevista radiofònica sobre la realització d'aquesta guia que va fer el programa "Línies Addicionals" de Catalunya Ràdio.
La guia la trobaràs insertada al post: Guia de novel·les amb música (2/4/08)
Primavera Sound '08 - Biblioteca Fort Pienc (Barcelona):
Una guia editada amb motiu del festival Primavera Sound amb una selecció de CD, que les biblioteques de Barcelona tenien als seus fons, dels grups que van actuar durant els dies 29 al 31 de maig. Es recollia, a més a més, totes les revistes especialitzades de música que es podien trobar a les biblioteques i una selecció de pàgines web d'altres festivals de música alternativa de Barcelona
Guia Primavera Sound 2008.
Biblioteca Francesc Candel (Barcelona):
Butlletí de novetats musicals amb un format que crida l'atenció i convida a llegir. És una guia de butxaca, petita, amb ressenyes de discos seleccionats pels musictecaris. Una manera senzilla però efectiva de difondre les noves adquisicions de la biblioteca.
Guia de novetats musicals.
Neo era musictecari. Va escollir la càpsula vermella.
Miss Danger.
Post 5 *****
ResponEliminaMerci Miss D :-) you're Great!
JLL
Zenks!!!!
ResponEliminaAlternativa blaugrana, què estranys els símbols cromàtics (la novel·la negra és vermella en molt països).
Gràcies Miss Danger!! Excel·lent!!
ResponEliminaGràcies!!!!!!!!! Llarga vida als AMPLIS !!!!!!!!!
ResponEliminaBravo.
ResponEliminaLongue vie à AMPLI / Llarga vida als AMPLI / Long life to AMPLI /
Lunga vita a AMPLI ! :-) Nicolas