dilluns, 11 d’agost del 2008

Les Veus de l'Àfrica: Miriam Makeba


Iniciem una sèrie d'articles sota el títol de Les Veus de l'Àfrica amb la finalitat de donar a conèixer els músics d'un continent tan desconegut pels occidentals com fascinant. Moltes de les músiques que escoltem i ballem habitualment tenen arrels africanes. El jazz, el soul, el blues, el rap, la samba, el rock and roll, el reggae, inclús certs estils dins la música electrònica com el house o el dubstep, per exemple, beuen directament dels cants i ritmes de les músiques del continent africà. Els africans ens han fet la vida més feliç a molts de nosaltres i és per això que, des de l'AMPLI, volem rendre tribut i difondre les músiques i els músics d'aquest continent. Per tal que no només es parli de l'Àfrica des de la tragèdia que els mitjans de comunicació solen ensenyar, sinó des de l'alegria de viure perquè, enlloc del món, la música i la vida estan tan estretament lligades com a l'Àfrica. Gràcies, Àfrica!

La cantant sud-africana Miriam Makeba és la nostra protagonista d'avui però abans, parlem breument sobre la música feta a Sud-àfrica.

La República Sud-africana poseeix una riquesa cultural extraordinària. Un país on es parlen 25 idiomes diferents, 11 dels quals són oficials, i que posseeix la indústria discogràfica més desenvolupada de tot el continent. Els instruments musicals més utilitzats, són els tambors, els xilofons, les flautes, de les quals existeix una varietat increïble, i l'arc musical d'una sola corda. L'arc d'una sola corda o berimabau és interpretat tant com instrument solista com acompanyant al cant. És precisament el cant el component més important de la música sud-africana i Miriam Makeba una de les cantants més emblemàtiques i reconegudes.

Makeba va néixer com a Zensile Makeba l'any 1932 a Johannesburg. Filla d'una sangoma o curandera mística amb la qual va aprendre a cantar, des de molt jove va destacar per la seva veu extraordinària, que podeu apreciar en aquest tema titulat Mbube:

La seva carrera comença l'any 1950 quan s'incorpora a un grup de músics aficionats, anoments The Cuban Brothers. Entre els anys 1954 i 1957 forma part dels Manhattan Brothers amb els què realitzarà gires per la major part dels països africans.

L'any 1957 abandona el seu país on impera el règimen brutal de l'apartheid i s'estableix a Londres i Nova York. Amb l'ajut de Harry Belafonte comença a actuar, barrejant cançons tradicionals del folklore africà amb jazz i pop.


L'any 1959 apareix en un documental anti apartheid titulat Come back, Africa que va cridar l'atenció de la comunitat internacional. Aquest fet, juntament amb el seu casament amb el líder dels Black Panthers Stokely Carmichael i el seu discurs davant l'Assamblea General de les Nacions Unides l'any 1963, denunciant el règimen del seu país, van provocar la ira del govern sud-africà que li va retirar el passaport i va prohibir la seva música.

Privada de la seva ciutadania, residirà als Estats Units i després a Guinea. Miriam Makeba trigarà 31 anys en tornar al seu país.

Però la seva impopularitat a Sud-àfrica no es va estendre a la resta del món. Ben al contrari. L'any 1967, aconsegueix el número 1 en mig món amb la cançó titulada Pata Pata que, li va obrir les portes del mercat de la World Music i que tots vosaltres segur que heu escoltat en alguna ocasió:


I ara, veieu aquest vídeo del tema Kilimanjaro . Aprecieu la seva força, propera al soul o al gospel:


Paral·lelament a la seva carrera dins el món de la música, Miriam Makeba es va convertir en una activista pels drets humans i lluitadora incansable contra el racisme. La seva tasca humanitària ha estat reconeguda amb nombroros premis internacionals. Makeba o Mama Africa, com també és coneguda, és una llegenda viva i símbol de la lluita per la igualtat i el progrés del continent africà.

Als seus 75 anys, fa uns mesos tan sols, es va acomiadar dels escenaris espanyols en un concert de jazz i música africana al Palau de la Música. Després de més de 50 anys regalant al món la seva veu, Miriam Makeba es dedica ara a treballar pel Centre de Rehabilitació Miriam Makeba per a Nenes, creat l'any 2001 per la seva fundació humanitària Zenzile Miriam Makeba.


A cada comunitat, a cada nació, la gent fa coses grans i petites per ajudar a construir un món millor. Pensem en tot el què s'ha aconseguit fins ara: viatges espacials, comunicacions per satèl·lit, transplantaments de cor... Avui hem arribat on cap generació anterior hagués somniat. Però, ja veuen, avui, 820 milions de persones encara no tenen el necessari per menjar. Això no té perquè ser així. Miriam Makeba.

1 comentari: